Στόχος να τρέξουμε έργα 1,6 δισ. ευρώ πριν πάρουμε την προκαταβολή από το Ταμείο Ανάκαμψης

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στόχος να τρέξουμε έργα 1,6 δισ. ευρώ πριν πάρουμε την προκαταβολή από το Ταμείο Ανάκαμψης

Τον στόχο να υλοποιούνται έργα ύψους 1,6 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάπτυξης μέχρι και τον Ιούνιο όταν πάρουμε την προκαταβολή από το Ταμείο Ανάκαμψης βάζει ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ Θεόδωρος Σκυλακάκης σε συνέντευξη στο Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής. Ως πρώτα έργα που θα τρέξουν αναφέρει του ψηφιακούς διαγωνισμούς που είναι «ώριμοι» όπως αυτοί που αφορούν τα δίκτυα 5G και δράσεις για την ψηφιοποίηση υγείας και παιδείας , ολοκληρωμένα χωροταξικά σχέδιο το πρόγραμμα κατάρτισης χωρίς αποκλεισμούς και την αναδάσωση 500.000 στρεμμάτων που παρουσιάστηκε πρόσφατα

Στον κρίσιμο τομέα των ιδιωτικών επενδύσεων προαναγγέλλει ότι θα υπάρχει ειδικός χειρισμός στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν δύσκολη πρόσβαση στο τραπεζικό δανεισμό. Συγκεκριμένα, λέει ότι θα υπάρχουν καθαρές επιδοτήσεις για ψηφιακές επενδύσεις αλλά και ισχυρά κίνητρα να συνεργαστούν με επιχειρήσεις που έχουν τραπεζικό προφίλ για να υλοποιήσουν κοινές επενδύσεις κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα .

Σε ότι αφορά τις αμφιβολίες που εκφράζονται από διεθνείς οργανισμούς (ΔΝΤ, ΟΟΣΑ) σχετικά με την ορθή εκτέλεση των έργων του Ταμείου αναφέρει ότι προετοιμάζεται αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για το νόμο της ανάθεσης δημοσίων έργων, όσο και για τις μεθόδους επίβλεψης και ωρίμανσης, όπου θα χρησιμοποιηθεί πλέον εκτεταμένα και ο ιδιωτικός τομέας. Στην ίδια κατεύθυνση αυτή προαναγγέλλει την συνεργασία με εταιρείες ενεργειακών υπηρεσιών (ESCOs ) για τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης , συνεργασία με την ΕΤΕπ και την ΕΒRD για τα ΣΔΙΤ και πολυεπίπεδους μηχανισμούς ωρίμανσης έργων.

Για την πορεία εξόδου από την κρίση προαναγγέλλει και νέα μέτρα στήριξης - πέραν των γνωστών- για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν περισσότερο και τις θέσεις εργασίας που κινδυνεύουν με κριτήρια περισσότερα από την απλή μείωση του τζίρου που είναι βασικό για την επιστρεπτέα προκαταβολή. Δεν δίνει συγκεκριμένο προϋπολογισμό για την επιστρεπτέα 5 αλλά τονίζει ότι θα καλύψει την πτώση του τζίρου για το τετράμηνο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου, ενώ επαναλαμβάνει πως δεν αλλάζει η πρόβλεψη για ύφεση 10,5% το 2020 παρότι την χαρακτηρίζει … «συντηρητική».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider