Νέα εργαλεία χρηματοδότησης για μικρομεσαίους

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα εργαλεία χρηματοδότησης για μικρομεσαίους

Το γρίφο της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων και νεοφυών (startup) επιχειρήσεων επιχειρούν να λύσουν στην κυβέρνηση εξετάζοντας όλα τα πιθανά σενάρια: Μικρό-δάνεια από το ΕΤΕΑΝ, νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και συμμετοχική χρηματοδότηση (crowdfunding) είναι μερικά από αυτά. Οι φορείς των μικρομεσαίων και των εμπόρων συνεχώς επισημαίνουν την δυσκολία πρόσβασης σε δανεισμό σημειώνοντας πως η απόρριψη των δανείων από τις τράπεζες ξεπερνάει το 70% στην Ελλάδα. Μάλιστα, όπως σημειώνουν φορείς της αγοράς, όσο πιο μικρή είναι η επιχείρηση και το ζητούμενο ποσό δανείου τόσο πιο δύσκολο είναι να εγκριθεί.

Για αυτό το λόγο ενεργό ρόλο αναμένεται να αναλάβει το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) το οποίο όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου κ. Κώστας Γαλιάτσος θα φτιάξει ένα ταμείο μικροπιστώσεων για πολύ μικρές επιχειρήσεις που θα δίνει δάνεια μέχρι 25.000 ευρώ και με μέσο όρο κάθε δανείου τα 7.000 με 8.000 ευρώ. Έτσι και αλλιώς προωθείται ο μετασχηματισμός του ΕΤΕΑΝ σε αναπτυξιακό ταμείο που θα συντονίζει όλα τα κονδύλια για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, απ’ όπου και αν προέρχονται. Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο θα πρέπει να υπάρξει η σύμφωνη γνώμη των θεσμών με την κυβέρνηση να έχει υποβάλλει σχετικό αίτημα.

Μια άλλη εναλλακτική είναι οι πλατφόρμες crowdfunding. Πρόκειται για πλατφόρμες χρηματοδότησης όπου κάθε πολίτης, εταιρεία, φορέας και γενικά οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, ανάλογα με τις δυνατότητές του, μπορεί να συνεισφέρει, με χρήματα ή σε είδος σε κάποια πρωτοβουλία ή εταιρεία. Μια τέτοια πλατφόρμα, το act4Greece, ξεκίνησε πρόσφατα η Εθνική Τράπεζα. Σε αρχικό στάδιο οι πόροι που συγκεντρώνονται μέσω του act4Greece αποτελούν δωρεές και στο μέλλον, αφού υπάρξει το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο, θα μπορούν να συγκεντρώνονται χρήματα και για δανεισμό, κυρίως μικρο-δάνεια, αλλά και για συμμετοχή στο ίδιο κεφάλαιο μιας εταιρείας, στηρίζοντας νεοφυείς καινοτόμες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.

Eξάλλου, το επόμενο διάστημα αναμένεται η κατάθεση ενός νέου θεσμικού πλαισίου που να δίνει τη δυνατότητα δανειοδότησης ή συμμετοχής στα ίδια κεφάλαια επιχειρήσεων που συστήνονται με αρχική χρηματοδότηση μέσω crowdfunding. Με αυτό τον τρόπο ο καθένας θα μπορεί να χρηματοδοτεί μια εταιρεία και να αποκτά μερίδιο σε αυτή. Σύμφωνα με πληροφορίες το νέο θεσμικό πλαίσιο που επεξεργάζεται η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα επιτρέπει την άντληση χρηματοδότησης μέχρι 500.000 ευρώ ανά εταιρεία. Πλατφόρμες crowdfunding θα δημιουργούν οι ΑΕΠΕΥ ή τα τραπεζικά ιδρύματα, ενώ σε αυτές θα βρίσκονται πληροφορίες για την εταιρεία που ζητεί χρηματοδότηση και για την διοίκηση της καθώς και πλήρη επιχειρηματικά σχέδια για να μπορούν να ενημερώνονται οι υποψήφιοι επενδυτές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider