Μέχρι στιγμής είχαμε συνηθίσει δηλώσεις «πίστης» στη Silicon Valley τέτοιου τύπου: οι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας αποτελούν το ατόφιο διαμάντι της οικονομίας των ΗΠΑ, αφού προάγουν την καινοτομία, ζωτικής σημασίας συστατικό για την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.
Βέβαια αυτό δεν είναι ισχύει για όλες τις περιπτώσεις, ούτε αποτελεί τον κανόνα σύμφωνα τουλάχιστον με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Η ομάδα που εδρεύει στο Παρίσι υποστηρίζει ότι οι μεγάλες κι επιτυχημένες high end εταιρείες τεχνολογίας μπορεί να βλάψουν κι όχι να ενισχύσουν την καινοτομία εξαιτίας της εξαγοράς επιχειρήσεων εν τη γενέσει τους.
«Η δραστηριότητα των συγχωνεύσεων και των εξαγορών παρουσιάζει σημάδια άμβλυνσης των δυνάμεων της αγοράς σε ορισμένες βιομηχανίες», ανέφερε συγκεκριμένα ο οργανισμός σε έκθεση του, που παρουσίασε την Πέμπτη για την οικονομία των ΗΠΑ. «Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στη βιομηχανία της υψηλής τεχνολογίας, όπου οι μεγάλες “τσέπες” έχουν αποκτήσει σχεδόν όλες τις πολλά υποσχόμενες επιχειρήσεις».
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η αγορά της WhatsApp από την Facebook Inc., το 2014. Τέτοιες κινήσεις «τείνουν να παραγκωνίσουν τις επιδόσεις των νέων επιχειρήσεων στην αγορά της καινοτομία», συμπληρώνει ο οργανισμός.
Και φυσικά η βιομηχανία της υψηλής τεχνολογίας δεν είναι η μόνη που αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. Το λιανικό εμπόριο έρχεται αντιμέτωπο με τον ίδιο κίνδυνο, το ίδιο και οι φαρμακοβιομηχανίες, όπου επίσης οι συγχωνεύσεις είναι αρκετές».
Η ομάδα μάλιστα της έρευνας, η οποία χρησιμεύει ως φόρουμ ανταλλαγής οικονομικο-πολιτικών ιδεών, πρότεινε ως λύση στο “πρόβλημα” οι ΗΠΑ να εξετάσουν την διεύρυνση της υφιστάμενης αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας ως απάντηση.
Μια άλλη πιθανή αιτία για τις πρόσφατες υποτονικές επιδόσεις της παραγωγικότητας της χώρας, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, μπορεί να είναι και οι αυστηρότεροι δημοσιονομικοί κανονισμοί που επιβάλλονταi στον απόηχο της οικονομικής κρίσης του 2007-2009. Κάνοντας το χρηματοοικονομικό σύστημα ασφαλέστερο, μπορεί να περιορίζεται ταυτόχρονα και η ρευστότητα που παρέχεται προς επιχειρήσεις και επιχειρηματίες.
«Ο χρόνος θα δείξει αν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να επανακαθορίσουν αυτά τα μέτρα διαφοροποιώντας τη σχέση μεταξύ της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και της διαθεσιμότητας της χρηματοδότησης» είπε.
Η έκθεση ήταν ως επί το πλείστον αισιόδοξη σχετικά με την κατάσταση της οικονομίας των ΗΠΑ επτά χρόνια μετά το τέλος της χειρότερης οικονομικής κρίσης που βίωσε η χώρα.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κάνει την μεγάλη επιστροφή» αναφέρει η έκθεση «Η οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ, σε σχέση με τα ιστορικά δεδομένα του οργανισμού, υπήρξε μια από τις ισχυρότερες».
Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξάνεται με μέσο ετήσιο ρυθμό 2 % από τα μέσα του 2009, με τον οργανισμό να προβλέπει τόσο φέτος όσο και του χρόνου ο μέσος ρυθμός θα κινηθεί στα ίδια ή και σε υψηλότερα επίπεδα. Μάλιστα βλέπει πως ο πεισματικά χαμηλός πληθωρισμός θα πλησιάσει το 2%, αριθμός που αποτελεί και τον στόχο της Fed.
«Οι περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων θα ήταν δικαιολογημένες ώστε να γίνει πιο συνεπής ο στόχος του πληθωρισμού της Fed, με ρυθμούς τέτοιους που δεν θέτουν σε κίνδυνο την ανάκαμψη», είπε ο ΟΟΣΑ.