Δραστική αλλαγή των προσδοκιών για την ανάπτυξη της Ελλάδας φέτος, λόγω των πόρων του Σχεδίου Ανάκαμψης, περιλαμβάνει η νέα έκθεση του ΟΟΣΑ. Ο Οργανισμός, που μέχρι πρότινος ήταν ο πλέον απαισιόδοξος για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας εκτιμώντας τον Δεκέμβριο ρυθμό ανάπτυξης 0,9% φέτος, αναθεωρεί για 2η συνεχή φορά τις εκτιμήσεις του για το ελληνικό ΑΕΠ σε άνοδο κατά 3,8%. Ωστόσο, για το 2022 ενώ εκτιμούσε πως το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 6,6%, πλέον υπολογίζει σε ανάπτυξη της τάξης του 5%.
Σε δήλωσή του ο υπουργός οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αναφέρει για τις προβλέψεις που ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΟΣΑ πως «αποτελούν ακόμα ένα σήμα εμπιστοσύνης στην ασκούμενη οικονομική πολιτική και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, προοπτικές οι οποίες εμφανίζονται σημαντικά βελτιωμένες για τη φετινή χρονιά, σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις του διεθνούς Οργανισμού, και ακόμα πιο δυναμικές για το 2022».
Στη δήλωση επισημαίνεται πως ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι το 2021 το ΑΕΠ στην Ελλάδα θα αυξηθεί κατά 3,8%, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 3,4% και έναντι πρόβλεψης για μόλις 0,9% πριν από έξι μήνες. Όσον αφορά στο 2022, προβλέπει ανάπτυξη ύψους 5%.
«Με τις προβλέψεις αυτές, ο ΟΟΣΑ προστίθεται σε μια μακρά σειρά θεσμών, οίκων αξιολόγησης, τραπεζών και αναλυτών, που αναθεωρούν επί τα βελτίω τις εκτιμήσεις τους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, συγκλίνουν στο ότι η Ελλάδα, μέσα στο 2022, θα υπερκαλύψει τις απώλειες που κατέγραψε, εξαιτίας της πρωτόγνωρης, παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, πέρυσι στο ΑΕΠ της. Η έκθεση του διεθνούς Οργανισμού προβλέπει, επίσης, αποκλιμάκωση της ανεργίας, αύξηση των επενδύσεων και δημοσιονομική προσαρμογή μέσα από την ταχεία ανάκαμψη και ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας.
Επιπλέον, αναγνωρίζει την αποτελεσματικότητα των στοχευμένων μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων που έλαβε η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας και επιβεβαιώνει ότι το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0” περιλαμβάνει πολλά μέτρα που μπορούν να λειτουργήσουν ως μοχλοί αύξησης της παραγωγικότητας, ενίσχυσης της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος», αναφέρει ο ΥΠΟΙΚ.
Η έκθεση
Στην εξαμηνιαία έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, ο ΟΟΣΑ θεωρεί ως κινητήριο δύναμη την αύξηση του τουρισμού (που εξαρτάται από την πορεία των εμβολιασμών παγκοσμίως), αλλά και από το Σχέδιο Ανάκαμψης που θα ενισχύσει τις επενδύσεις. Για τα τουριστικά έσοδα εκτιμά πως θα ανακτήσουν σχεδόν τις μισές απώλειες του 2020.
Πάντως επισημαίνει πως αν οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις συμβάλλουν λιγότερο του αναμενόμενου στη βελτίωση των δημόσιων επενδύσεων στην Ελλάδα, τότε και η ενίσχυση της εγχώριας δραστηριότητας, της απασχόλησης και των μακροπρόθεσμων προοπτικών θα είναι μικρότερη από την προβλεπόμενη.
Παράλληλα, περιγράφει το ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και δίνει έμφαση στα μέτρα που μπορούν να προωθήσουν την παραγωγικότητα και τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος μακροπρόθεσμα και θα απαιτήσουν γρήγορη και συνεχή υλοποίηση. Συστήνει επίσης, τα μέτρα στήριξης όσο ανοίγει η αγορά να εστιάζουν σε ενεργητικά προγράμματα στην αγορά εργασία και την εκπαίδευση των εργαζομένων που θα συμβάλλουν να μην αυξηθεί η φτώχεια και η μακροπρόθεσμη ανεργία.
Εκτιμά πως θα υπάρξει άνοδος και στις εξαγωγές αγαθών και ναυτιλιακών υπηρεσιών. Επίσης, η χρήση αποταμιεύσεων θα οδηγήσει στην αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης (εκτιμά στο 7% του ΑΕΠ τις επιπλέον καταθέσεις των νοικοκυριών το 2020).
Ως ιδιαίτερα θετική εξέλιξη είναι, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, το γεγονός πως οι επιχειρήσεις προσλάμβαναν εργαζόμενους τους πρώτους μήνες του 2021 αν και είχαν θέσει σε αναστολή συμβάσεις 260 χιλιάδων εργαζομένων.
Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα αυξηθεί από 9,7% του ΑΕΠ το 2020 στο 10,1% του ΑΕΠ φέτος για να μειωθεί σημαντικά στο 3,7% το 2022, ενώ το χρέος της γενικής κυβέρνησης προβλέπεται να μειωθεί από 205,6% του ΑΕΠ στο 201,1% και το 191,6%, αντίστοιχα. Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, δεν αναμένεται να σημειώσει σημαντική μεταβολή φέτος (6,5% του ΑΕΠ) και το 2022 (5,2%) σε σχέση με το 2020 (6,7%).
Για τις τράπεζες, ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι ο πιθανός αντίκτυπος στην ποιότητα του ενεργητικού τους από την αύξηση των χρεοκοπιών τονίζει την επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων τους, ενώ σημειώνει ότι θα χρειασθούν επιπλέον δράσεις, πέραν της πρόσφατης παράτασης του σχεδίου «Ηρακλής».
Εν αναμονή της μεγαλύτερης παγκόσμιας οικονομικής επέκτασης σε διάστημα σχεδόν μισού αιώνα
Σε διεθνές επίπεδο, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί φέτος 5,8%, ήτοι το περισσότερο από το 1973, και 4,4% το 2022, με ώθηση από τα επιθετικά προγράμματα εμβολιασμού.
«Αν και η ανάκαμψη θα οδηγήσει το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου στα προ της πανδημίας επίπεδα στα τέλη του 2022, αυτό κάθε άλλο παρά είναι αρκετό. Η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να κινείται σε χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με την πορεία που διαγραφόταν πριν από την πανδημία και σε πάρα πολλές χώρες του ΟΟΣΑ τα βιοτικά επίπεδα στο τέλος του 2022 δεν θα είναι στα επίπεδα που προβλέπονταν πριν από την πανδημία», σημειώνει.
Υπενθυμίζεται ότι η παγκόσδμια οικονομία συρρικνώθηκε 3,5% το 2020. Η εκτίμηση του ΟΟΣΑ για φέτος είναι μεγαλύτερη από αυτή του Μαρτίου, το ίδιο και η εκτίμηση για το 2022 καθώς τον Μάρτιο είχε προβλέψει ρυθμό ανάπτυξης 4%.