Έκτακτη συνάντηση σήμερα της ΕΚΤ, πώς «μεταφράζονται» οι δηλώσεις Πάουελ

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Έκτακτη συνάντηση σήμερα της ΕΚΤ, πώς «μεταφράζονται» οι δηλώσεις Πάουελ
Χωρίς προαγγελίες σήμερα οι τραπεζίτες της ΕΚΤ συναντιούνται έξω από την Φρανκφούρτη, για την exit strategy. Ανάποδα «διαβάζονται» οι δηλώσεις Πάουελ. Γιατί ο χρυσός που θάμπωσε θα …ξαναλάμψει.

Στους λόφους έξω από την Φρανκφούρτη σε ένα σχεδόν ειδυλλιακό τοπίο, οι τραπεζίτες της ΕΚΤ συναντιούνται σήμερα χωρίς προαγγελίες και δημοσιότητα για να αποφασίσουν το πως θα κινηθούν την επόμενη ημέρα.

Ο πρόεδρος της Bundesbnak Γιένς Βάϊντμαν λίγο πριν την συνάντηση φρόντισε να δώσει το μήνυμα μέσα από μία συνέντευξη στην Χλαντελσμλπάντ: οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ μέσω του PEPP θα πρέπει να τελειώσουν σύντομα και θα πρέπει να περιμένουμε ότι τον επόμενο χρόνο θα υπάρξουν συνθήκες για την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής…

Θα είναι αυτό το συμπέρασμα της σημερινής συνάντησης;

Κανείς δεν μπορεί να το προκαταλάβει, καθώς υπάρχουν άλλοι τραπεζίτες στην Ευρωζώνη που υποστηρίζουν ότι είναι πολύ νωρίς για να μιλήσει κανείς με βεβαιότητα για exit strategy.

Σε κάθε περίπτωση το θέμα έχει αρχίσει να συζητιέται εκεί που θα παρθούν οι αποφάσεις. Και αυτό είναι κάτι που οι αγορές είναι υποχρεωμένες να το λάβουν υπ’ όψη. Πολύ περισσότερο που από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όσο περνάει ο χρόνος μετά τις δηλώσεις Πάουελ για τον πληθωρισμό και τα επιτόκια, αρχίζει και γίνεται κατανοητό ότι είπε περίπου το αντίθετο από εκείνο που μπορούσε να διαβάσει κανείς στα λόγια του.

Τι είπε ο Πάουελ; Είπε ότι η Fed θα συνεχίσει προς το παρόν να αγοράζει ομόλογα με την ίδιο ρυθμό, αλλά ο πληθωρισμός μπορεί να αποδειχθεί περισσότερο ισχυρός και επίμονος από εκείνον που είχε αρχικά εκτιμηθεί. Και σαν κερασάκι στην τούρτα, προάγγειλε ότι το 2023 είναι μάλλον βέβαιο ότι θα γίνουν δύο αυξήσεις επιτοκίων.

Τα καμπανάκια ήχησαν αμέσως μόλις ακούστηκαν οι λέξεις ισχυρότερος πληθωρισμός και αυξήσεις επιτοκίων… και όχι άδικα.

Όμως πώς μεταφράζονται ακριβώς αυτά που δήλωσε;

Αν οι 2 αυξήσεις επιτοκίων γίνουν το 2023, σημαίνει ότι τόσο το 2021 όσο και το 2022 τα επιτόκια θα συνεχίσουν να παραμένουν εκεί που είναι παρά τον ισχυρό πληθωρισμό. Και όχι μόνο αυτό, αλλά η Fed θα αγοράζει ομόλογα με τον ίδιο ρυθμό.

Αν οι 2 αυξήσεις γίνουν μέσα στο 2023, τότε αυτές θα είναι και οι τελευταίες καθώς το 2024 δεν μπορούν να γίνουν αλλαγές στην νομισματική πολιτική καθώς αρχίζει η προεκλογική χρονιά.

Και σε μία χρονιά που ετοιμάζει τις εκλογές η Fed δεν «παίζει» με τα επιτόκια.

Επιπλέον υποστήριξε ότι για την Fed η απασχόληση είναι καθοριστικός παράγοντας περισσότερο ισχυρός από εκείνον της εξέλιξης του πληθωρισμού.

Με άλλα λόγια η Fed προειδοποίησε μεν για τον πληθωρισμό, ξεκαθάρισε ότι οι αυξήσεις επιτοκίων δεν γίνονται μέχρι και το 2022 και όταν γίνουν το 2023 θα είναι οι τελευταίες καθώς η μείωση της ανεργίας (και η προεκλογική καμπάνια) δεν επιτρέπουν απόσυρση των μέτρων νομισματικής στήριξης.

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού η φωνή Βάιντμαν, αν περάσει σημαίνει ταχύτερη επιστροφή στα «παλιά», με τον πληθωρισμό να είναι ισχυρότερο στοιχείο από την απασχόληση. Γεγονός που σημαίνει αλλαγή στο κόστος του χρήματος, δηλαδή ενίσχυση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Αυτό έχει ήδη αρχίσει να φαίνεται μόλις λίγα 24ωρα μετά την αρχική ανατροπή, όταν οι αγορές «διάβασαν» επιπόλαια τις δηλώσεις Πάουελ.

Το ευρώ έχει ήδη πάρει πάλι τα πάνω του και η βουτιά του χρυσού, που «μετριέται» σε δολάρια, φυσικό είναι να αρχίσει να διορθώνει και πάλι προς τα πάνω…

Το ερώτημα είναι κατά πόσο το ακριβό ευρώ, είναι κάτι που οι τραπεζίτες σήμερα στους λόφους έξω από την Φρανκφούρτη θα συμφωνήσουν ότι είναι κάτι που θέλουν πολύ…. Η ανάκαμψη δεν είναι κάτι που χρειάζεται ακριβό νόμισμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βελτιώνει και η BofA τις εκτιμήσεις της για την ελληνική οικονομία τη φετινή χρονιά

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider