Στο σχέδιο νόμου για τη διαχείριση απορριμμάτων, το οποίο μπορεί να κατατεθεί ακόμη και αύριο στη Βουλή, θα περιλαμβάνεται διάταξη η οποία θα απελευθερώνει ηλεκτρικό «χώρο» για νέα φωτοβολταϊκά πάρκα στο νησί συνολικής ισχύος 140 MW, όπως σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στο 5ο Παγκρήτιο Συνέδριο Ενέργειας.
Σύμφωνα με τον υπουργό, τα 100 MW θα αφορούν φωτοβολταϊκά πάρκα έως 500 kW, μικρής δηλαδή ισχύος, που θα πωλούν την ηλεκτρική τους ενέργεια στο δίκτυο. Μάλιστα, για την προτεραιοποίηση των έργων με απόλυτη διαφάνεια, στις αρχές του φθινοπώρου θα τεθεί σε λειτουργία ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα από τον ΔΕΔΔΗΕ. Τα υπόλοιπα 40 MW προορίζονται για εφαρμογές ενεργειακού συμψηφισμού (net-metering).
Ο κ. Σκρέκας ανέφερε επίσης πως την επόμενη 4ετία θα πραγματοποιηθούν από τον ΔΕΔΔΗΕ επενδύσεις αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του δικτύου στην Κρήτη, ύψους 200 εκατ. ευρώ, ώστε μεταξύ άλλων να βελτιωθεί η ευστάθεια του τοπικού ηλεκτρικού συστήματος. Παράλληλα, έως το 2023 θα επενδυθούν άλλα 16 εκατ. ευρώ, που αφορούν το κέντρο διανομής στα Χανιά με νέες γραμμές μεταφοράς υψηλής τάσης, καθώς και την αναβάθμιση του εξοπλισμού στον υποσταθμό μέσης τάσης στον Άγιο Νικόλαο.
Στο ίδιο νομοσχέδιο, σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, θα υπάρχει διάταξη που λύνει το ιδιοκτησιακό πρόβλημα για εκείνες τις περιοχές στις οποίες δεν ισχύει το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου. Την ίδια στιγμή, προχωρά η ολοκλήρωση της εκπόνησης και της ανάρτησης των δασικών χαρτών.
Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στην ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτη-Πελοπόννησος, που τέθηκε σε μόνιμη λειτουργία από το περασμένο Σάββατο και από την οποία, όπως τόνισε, εισρέουν σε σταθερή βάση φορτία της τάξης των 60-80 MW στο νησί από το ηπειρωτικό δίκτυο.
Έκανε επιπλέον μνεία στα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη της διασύνδεσης της Κρήτης με το ηπειρωτικό δίκτου, η οποία θα ολοκληρωθεί με την κατασκευή και λειτουργία του υποβρύχιου καλωδίου Κρήτη-Αττική. Όπως τόνισε, με την αποπεράτωση της «μεγάλη» διασύνδεση, θα αποτρέπεται η έκλυση στην ατμόσφαιρα περίπου 450.00 τόνων CO2.
Επίσης, όπως συμπλήρωσε, με τον τερματισμό λειτουργίας των τοπικών πετρελαϊκών μονάδων, θα εξοικονομηθούν έως και 550 εκατ. ευρώ από τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) που καταβάλλουν όλοι οι Έλληνες καταναλωτές. Σημείωσε πως με τη λειτουργία της διασύνδεσης Κρήτη-Αττική, θα δημιουργηθεί ηλεκτρικός «χώρος» για την εγκατάσταση νέων έργων ΑΠΕ έως και 2.500 MW, με τον ακριβή αριθμό των μονάδων να καθορίζεται από το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο.