Η μετάλλαξη Δέλτα «ναρκοθετεί» τις αναπτυσσόμενες αγορές

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η μετάλλαξη Δέλτα «ναρκοθετεί» τις αναπτυσσόμενες αγορές
Πόσο έγκυρο είναι να αναφερόμαστε σε ανάκαμψη από την πανδημία όταν ένα σημαντικό τμήμα του πλανήτη «βυθίζεται εκ νέου στην υγειονομική και οικονομική δίνη της COVID-19;

Μπορούμε να αναφερόμαστε σε ανάκαμψη από την πανδημία όταν ένα σημαντικό τμήμα του πλανήτη «βυθίζεται» εκ νέου στην υγειονομική και οικονομική δίνη της COVID-19;

Διεθνείς αναλυτές, κρατούν «μικρό καλάθι» όσον αφορά τις προσδοκίες για την πορεία της αντιμετώπισης της πανδημίας στις αναπτυσσόμενες αγορές, οι οποίες, αυτή τη στιγμή, βρίσκονται στο επίκεντρο της «επίθεσης» από την μετάλλαξη Δέλτα.

Αν και θετικά στοιχεία εμφανίζονται στις προβλέψεις των ΑΕΠ για αρκετές οικονομίες, ωστόσο η αισιοδοξία υπονομεύεται από τους επίμονους κινδύνους και τις αλλεπάλληλες αποτυχίες δημιουργίας του περίφημου «τείχους ανοσίας», που κάμπτουν προς τα κάτω τις προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας στις αναπτυσσόμενες αγορές.

Ο παράγοντας Δέλτα

Σύμφωνα με έκθεση του S&P Global, οι κίνδυνοι για τις προοπτικές των αναπτυσσόμενων αγορών, έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς βρίσκεται εν εξελίξει ένα νέο κύμα της πανδημίας, με «πρωταγωνιστή» την μετάλλαξη Δέλτα, και με πολλές αναπτυσσόμενες οικονομίες να αγγίζουν ιστορικά υψηλά σε νέα καθημερινά κρούσματα, οδηγώντας έτσι πολλές κυβερνήσεις στην επάνοδο των lockdown. «Αν και οι επιπτώσεις των lockdown στην δραστηριότητα έχουν μειωθεί, το ‘άνοιξε-κλείσε’ των μέτρων λειτουργεί ως βαρίδι στην οικονομική ανάκαμψη. Ελλείψει ταχύτερων ρυθμών εμβολιασμού, η έξοδος από την σχετιζόμενη με την πανδημία κάμψη μπορεί να καθυστερήσει για αρκετές αναπτυσσόμενες αγορές, και ενδεχόμενα να οδηγήσει σε πιο ευμεγέθεις και μόνιμες οικονομικές ζημιές», αναφέρει η έκθεση.

Αν και η Δύση, με «όπλο» τους πιο ικανοποιητικούς ρυθμούς εμβολιασμού, δείχνει προς το παρόν να μην έχει χάσει τον έλεγχο της μετάλλαξης Δέλτα, δεν ισχύει το ίδιο για χώρες όπως η Βραζιλία, η Ινδία, η Ινδονησία κλπ. όπου η κατάσταση γίνεται ολοένα πιο δύσκολη. Η εμφανής αναντιστοιχία στην εφαρμογή εθνικών εμβολιαστικών σχεδίων, και η αυταπόδεικτη ανεπάρκεια του προγράμματος COVAX για την δικαιότερη διανομή των εμβολίων, επαναφέρουν τους «αστερίσκους» στην προοπτική βελτίωσης της υγειονομικής και οικονομικής κατάστασης σε όλο τον πλανήτη, καθώς δεν προβλέπεται να προσεγγίσουν την «ανοσία» η πλειοψηφία των αναπτυσσόμενων αγορών για τους επόμενους έξι μήνες, δίνοντας χώρο εξάπλωσης στον ιό και στις ενδεχόμενα νέες, πιο μεταδοτικές μεταλλάξεις του.

Στη Νοτιοανατολική Ασία, οι εμβολιασμοί ανέρχονται μόλις στο 9%, την στιγμή που σε Ευρώπη και Αμερική ο μέσος όρος είναι περί το 50%. Ακόμη χειρότερα ποσοστά καταγράφονται σε Αφρική και Κεντρική Ασία.

Η Goldman Sachs μέσα στην εβδομάδα υποβάθμισε τις προβλέψεις για την ανάπτυξη των χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας κατά 1,8%, συμπεριλαμβανομένων της Ινδονησίας, Μαλαισίας, Ταϊλάνδης, και Φιλιππίνων.

Η επαναφορά των lockdown αναμένεται να «βαρύνει σημαντικά παραπάνω στην ανάπτυξη του ΑΕΠ στο δεύτερο μισό απ΄ ότι εκτιμούσαμε αρχικά», αναφέρει η τράπεζα.

Πληθωριστικές πιέσεις

Συγχρονισμένες με την διεθνή τάση, οι αναπτυσσόμενες αγορές παρακολουθούν τις πληθωριστικές πιέσεις να εντείνονται. Πρόσφατα, η Χιλή και το Μεξικό συμπεριλήφθηκαν στις χώρες που αποφάσισαν την αύξηση των βασικών επιτοκίων, μαζί με τις Βραζιλία, Ρωσία, Τουρκία, ενώ άλλες βρίσκονται ήδη καθ’ οδόν. Mια αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων από την Fed αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω αναπροσαρμογές στη νομισματική πολιτική των αναπτυσσόμενων αγορών.

Στα θετικά, η επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα σε Σ. Αραβία και ΗΑΕ την Κυριακή, που λήγει έτσι την «κόντρα» στο εσωτερικό του ΟΠΕΚ+ που οδήγησε στα ύψη τις τιμές του πετρελαίου, ενισχύοντας παράλληλα τις πληθωριστικές πιέσεις στις αναπτυσσόμενες αγορές.

Ωστόσο, οι κίνδυνοι παραμένουν για τις σοβαρά υπερχρεωμένες χώρες, ιδιαίτερα εντός του νέου πλαισίου στροφής στη νομισματική πολιτική.

Οι δανειζόμενες σε δολάριο ανεπτυγμένες οικονομίες, παρακολουθούν με «αγωνία» τις αλλαγές στην πολιτική της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας. Κι αυτό γιατί κάθε αύξηση στα βασικά επιτόκια, φέρνει στο νου τις ανησυχίες επανάληψης ενός taper tantrum όπως του 2013…

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider