Ο τομέας της μεταποίησης της Ευρωζώνης εμφάνισε ανάπτυξη κατά τον Αύγουστο, σύμφωνα με τον τελευταίο PMI, αν και σηματοδοτεί τον δεύτερο συνεχή μήνα κατά τον οποίο ο ρυθμός της ανάπτυξης επιβραδύνεται, με τον δείκτη να φτάνει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών.
Ο PMI για τον Αύγουστο καταγράφηκε στο 61,4, μια μείωση από 62,8 τον Ιούλιο.
Από τα συνολικά στοιχεία για τη ζώνη του η Ολλανδία για άλλη μια φορά είχε την σημαντικότερη βελτίωση του κλάδου της μεταποίησης παρά το γεγονός ότι η ανάπτυξη και εδώ επιβραδύνθηκε σε χαμηλό πέντε μηνών.
Ηπιότερη ανάπτυξη καταγράφηκε επίσης στη Γερμανία, Ιρλανδία, Αυστρία και Γαλλία.
Τα στοιχεία της έρευνας του Αυγούστου ήταν ιδιαίτερα αξιοσημείωτα για την Ελλάδα, η οποία κατέγραψε την υψηλότερη ανάγνωση του μεταποιητικού PMI από τον Απρίλιο του 2000. Εν τω μεταξύ, Ιταλία και Ισπανία κατέγραψαν επίσης επιταχυνόμενη ανάπτυξη.
Η παραγωγή αγαθών σε όλη την ευρωζώνη συνέχισε να αναπτύσσεται τον Αύγουστο, όπως συμβαίνει κάθε μήνα από τον Ιούλιο του 2020. Αν και ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν ο πιο αδύναμος σε έξι μήνες, ήταν πολύ πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο.
Τα ισχυρά παραγωγικά πλάνα υποστηρίχθηκαν από την αυξανόμενη ζήτηση προϊόντων με τις νέες παραγγελίες να αυξάνονται 14ο συνεχή μήνα ενώ οι εξαγωγές αυξήθηκαν επίσης σε αξιοσημείωτο ρυθμό, με Γερμανία, Ιταλία και Ολλανδία να ξεχωρίζουν.
Για να υπερκεράσουν τους ορατούς περιορισμούς στις δυνατότητες παραγωγής, οι κατασκευαστές πρόσθεσαν στον αριθμό των εργαζομένων τους τον Αύγουστο, συνεχίζοντας την τάση αύξησης της απασχόλησης που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο και με τον ρυθμό δημιουργίας θέσεων εργασίας να μειώνεται ελάχιστα από το ιστορικό υψηλό όλων των εποχών.
Αλλού, οι χρόνοι παράδοσης των προμηθευτών αυξήθηκαν σε σημαντικό βαθμό για άλλη μια φορά τον Αύγουστο εν μέσω ισχυρών ελλείψεων σε υλικά παραγωγής όμως ο ρυθμός επιμήκυνσης του χρόνου παραδόσεων μειώθηκε ελαφρώς περαιτέρω από το ρεκόρ του Μάη. Τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι οι εταιρείες αύξησαν την έντονη αγοραστική τους δραστηριότητα τον Αύγουστο.
Εν τω μεταξύ, οι πιέσεις στις τιμές παρέμειναν επίμονα αυξημένες στα μέσα του τρίτου τριμήνου. Το κόστος εισαγωγής αυξήθηκε σημαντικά για ακόμη μια φορά εν μέσω των εν εξελίξει ζητημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες και την ισχυρή ζήτηση.
Ωστόσο, τα τελευταία στοιχεία έδειξαν την πρώτη επιβράδυνση του πληθωρισμού από τότε που οι τιμές των εισαγωγών άρχισαν να αυξάνονται ξανά τον Αύγουστος 2020.