Πώς και γιατί αλλάζει η «βάση» εκτιμήσεων για τις πληθωριστικές πιέσεις

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς και γιατί αλλάζει η «βάση» εκτιμήσεων για τις πληθωριστικές πιέσεις
Οι εκτιμήσεις για τις τιμές καυσίμων προδικάζουν ένταση της ανοδικής τάσης των πληθωριστικών πιέσεων και αδυνατίζουν τις προσδοκίες για «προσωρινό φαινόμενο». Σε επανεξέταση οι προβλέψεις και οι σχεδιασμοί για το 2022 στην Αθήνα, προβληματισμοί αναλυτών στο εσωτερικό της ΤτΕ.

Οι νεότερες προβλέψεις των αρμόδιων διεθνών οργανισμών «βλέπουν» τις τιμές του πετρελαίου να ενισχύονται περαιτέρω μέσα στο φθινόπωρο.

Σήμερα είναι ήδη στα 71 – 72 δολ. το WTI και στα 74 το Brent.

Προϋπόθεση εκτόνωσης των πληθωριστικών πιέσεων διεθνώς ήταν και παραμένει η συγκράτηση των τιμών του WTI, για αρκετούς μήνες κάτω από τα 64 δολ.

Οι προοπτικές σήμερα κινούνται προς την απολύτως αντίθετη κατεύθυνση.

Μέσα στο περιβάλλον αυτό, ο χαρακτηρισμός “προσωρινό” που χρησιμοποιείται από τις κεντρικές τράπεζες για να προσδιοριστεί το φαινόμενο του πληθωρισμού, έχει αρχίσει να ξεθωριάζει.

Το γεγονός αυτό απασχόλησε «διακριτικά» τους ΥΠΟΙΚ στο τελευταίο Eurogroup, αλλά συζητήθηκε με έμφαση μεταξύ ορισμένων υπουργών και της Λαγκάρντ στο περιθώριο της συνάντησης. Σύμφωνα με «διαρροές» από την πλευρά στελεχών της Κομισιόν, υποχρεώνει τις κυβερνήσεις να επανεξετάσουν τους σχεδιασμούς για τους προϋπολογισμούς του 2022, μαζί και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στην Αθήνα.

δη οι σχετικοί προβληματισμοί διατυπώνονται με ολοένα και μεγαλύτερη ένταση από ορισμένα κυβερνητικά στελέχη, που δεν φαίνεται να πείθονται από τις διαβεβαιώσεις της διοίκησης της ΤτΕ οτι η πίεση από την πλευρά του πληθωρισμού θα είναι προσωρινή και «δεν θα πρέπει να παρεξηγηθεί...».

Είναι άξιο ενδιαφέροντος οτι, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, ανάλογοι προβληματισμοί έχουν αρχίσει να διατυπώνονται και στα αρμόδια κλιμάκια της ΤτΕ παρά τις αντίθετες δημόσιες δηλώσεις. Οι προβληματισμοί αυτοί πάντως αντανακλούν τη «σκιά» ανάλογων συζητήσεων που ήδη γίνονται στο εσωτερικό της ΕΚΤ, παρά τις περί του αντιθέτου δημόσιες διαβεβαιώσεις.

Τους προβληματισμούς αυτούς άλλωστε διατύπωσε πρόσφατα δημόσια, αλλά με διαφορετικό τρόπο και ο επικεφαλής της Bundesbank Γιένς Βάιντμαν, ο οποίος υποστήριξε, ότι οι πληθωριστικές πιέσεις μπορούν να είναι παροδικές, αλλά μόνο με την προϋπόθεση οτι δεν θα υπάρξει και δεύτερος κύκλος πιέσεων που να προέρχεται από αυξήσεις αμοιβών (σ.σ. που θα στοχεύουν στην αποκατάσταση της απώλειας της αγοραστικής δύναμης).

Η παρατήρηση Βάιντμαν είχε ως – ανομολόγητη - αφετηρία την προεκλογική δέσμευση του πολύ πιθανού νικητή των επερχόμενων εκλογών στην Γερμανία του Ολαφ Σόλτς και του SPD, για αύξηση του κατώτατου μισθού κατα 25%, στα 12 ευρώ την ώρα από 9 που είναι σήμερα.

Τα νεώτερα στοιχεία αυτής της συζήτησης θα τεθούν στο τραπέζι της συνεδρίασης της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο, αλλά μέχρι τότε οι κυβερνήσεις θα πρέπει να έχουν διαμορφώσει τα τελικά σχέδια των προϋπολογισμών για το 2022.

Σε κάθε περίπτωση ο νομισματικός πληθωρισμός από πλευράς κεντρικών τραπεζών (η ΕΚΤ έχει διαθέσει 1,4 τρισ. από το PEPP και περι τα 2,4 τρισ. από το APP) και οι διακοπές της παραγωγικής αλυσίδας που έχει προκαλέσει η πανδημία, έχουν τροφοδοτήσει ενα παρατεταμένο κύκλο αυξήσεων, ο οποίος έχει προκαλέσει ενα γενικευμένο ανοδικό κύμα στις τιμές παραγωγού τόσο στην Κίνα όσο και στις ΗΠΑ και την Ευρώπη με αποτέλεσμα, το δίμηνο Αυγούστου – Σεπτεμβρίου να αρχίσει η μεταφορά των αυξήσεων αυτών στην λιανική κατανάλωση.

Η πίεση αυτή έχει επιδεινωθεί από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην μεγάλες παραγωγικές περιοχές (Καναδάς, ΗΠΑ, Ν. Ευρώπη, Λ. Αμερική, κ.α. ) βασικών γεωργικών προϊόντων, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι ήδη ισχυρές αυξητικές τάσεις στα τρόφιμα.

Τέσσερις μονάδες η αύξηση μέσα στο 2021 στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα η κατακόρυφη αύξηση των τιμών των καυσίμων έχει επιδεινώσει το κόστος τόσο στις μεταφορές όσο και στις αγροτικές καλλιέργειες, γεγονός που πολλαπλασιάζει τις πιέσεις στις τιμές λιανικής στα Σούπερ Μάρκετ, αλλά και στις βασικές υπηρεσίες.

Ηδη η ταχύτητα μεταβολής του ΔΤΚ στην Ελλάδα είναι από τις υψηλότερες στην Ε.Ε.

Η παρέμβαση που ανακοινώθηκε από την Κυβέρνηση στις τιμές του ηλεκτρικού αναμφίβολα αφαιρεί ενα μέρος αυτής της πίεσης, αλλά το αποτέλεσμα αυτό αναμένεται να “εξαερωθεί” πολύ γρήγορα το φθινόπωρο, κάτω από την αυξανόμενη πίεση του επερχόμενου νέου κύκλου αυξήσεων στο πετρέλαιο, στο φυσικό αέριο και τις τιμές των τροφίμων. Η πίεση αυτή θα είναι ακόμα μεγαλύτερη αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για πολύ ψυχρό χειμώνα.

Αν σ' αυτό το περιβάλλον συνυπολογιστεί η πίεση που ασκεί στο διαθέσιμο εισόδημα η ευδιάκριτη και σταθερή αύξηση στα ενοίκια και γενικά σε ό,τι αφορά την κατοικία (οικοδομικά υλικά, επισκευές, κ.λ.π.), προκύπτει ενα ασφυκτικό πλαίσιο που δύσκολα θα αποφύγει την άμεση διατύπωση δυναμικών απαιτήσεων για αυξήσεις μισθών και αμοιβών...

Αυτό το γνωρίζει ήδη το οικονομικό επιτελείο και λίγο πολύ αποτελεί τον βασικό εφιάλτη της οικονομικής πολιτικής, ενόψει και του νέου προϋπολογισμού.

Το γεγονός μάλιστα οτι ήδη από τις αρχές του 2022 η χώρα σιωπηρά εισέρχεται σε προεκλογικό μαραθώνιο, καθιστά τις πιέσεις αυτές εξαιρετικά ισχυρές, πολύ περισσότερο μάλιστα, αν τα όσα προκύψουν από τις γερμανικές εκλογές επιβεβαιώσουν τις προσδοκίες για μία τάση αύξησης μισθών και συντάξεων στην Ε.Ε. απέναντι στις πληθωριστικές πιέσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider