Το 2021 θα αποτελέσει έτος «αιχμής» για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, καθώς σύμφωνα με την Fitch Solutions θα καταγραφεί ο ισχυρότερος ρυθμός ανάπτυξης σε ένα πέρασμα τεσσάρων δεκαετιών.
Υπό αυτό το πρίσμα, η Fitch Solutions αναβαθμίζει την εκτίμηση της για την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας στο 6,3% από 6% που εκτιμούσε, μετά τη συρρίκνωση της τάξεως του 8,2% το 2020. Η αναθεώρηση από την Fitch Solutions έρχεται μετά το δυναμικό β' τρίμηνο (16,4% σε ετήσια βάση, 3,4% σε τριμηναία βάση) που έλαβε στήριξη από τη σημαντική αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης (9% σε ετήσια βάση) και των εξαγωγών (7,1% σε ετήσια βάση) εν μέσω της άρσης των περιορισμών στην οικονομία και τον τουρισμό τον Μάιο.
Παράλληλα, η Fitch Solutions αναμένει ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης της ιδιωτικής κατανάλωσης και των εξαγωγών θα παραμείνουν ισχυροί για το υπόλοιπο του έτους συμβάλλοντας κατά 3,5% και 5,8% αντίστοιχα στην ενίσχυση του ΑΕΠ. Το εμβολιαστικό πρόγραμμα επέτρεψε στην κυβέρνηση να προβεί σε αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων τόσο στην κυκλοφορία των πολιτών όσο και στη λειτουργία των επιχειρήσεων. Οι δείκτες υψηλής συχνότητας δείχνουν ότι οι καταναλωτές επιστρέφουν ολοένα και περισσότερο στα καταστήματα, το λιανεμπόριο αλλά και σε χώρους αναψυχής. Η βασική προσδοκία της Fitch Solutions είναι οι πολιτικές που σχετίζονται με την πανδημία θα παραμείνουν πιο χαλαρές από ό,τι ήταν στο διάστημα μεταξύ του δ’ τριμήνου του περασμένου έτους και του α’ τριμήνου του 2021, διευκολύνοντας έτσι την εκτόνωση της συσσωρευμένης ζήτησης.
Η ανάκαμψη του τουρισμού σε σύγκριση με το 2020 -αν και εξακολουθεί να είναι χαμηλότερα από τα προ της πανδημίας επίπεδα- θα δώσει επίσης ώθηση στην ανάπτυξη του 2021. Πριν από τον Μάιο του 2021, ο εισερχόμενος τουρισμός περιοριζόταν σε μεγάλο βαθμό από τους περιορισμούς στον αριθμό των χωρών από τις οποίες επιτρεπόταν η είσοδος τουριστών στην Ελλάδα. Τα χρόνια πριν από την πανδημία, η περίοδος αιχμής των θερινών διακοπών του Ιουλίου και του Αυγούστου αντιπροσώπευε συνήθως ένα ποσοστό υψηλότερο από το 40% των εσόδων του τουρισμού. Ως εκ τούτου, με τα αυξημένα ποσοστά εμβολιασμού στην Ελλάδα και στις κύριες χώρες προέλευσης τουριστών της, παράλληλα με την υιοθέτηση και του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού, η Fitch Solutions αναμένει ότι η ανάπτυξη του τουρισμού και των εξαγωγών υπηρεσιών κατά το γ' τρίμηνο του έτους θα σημειώσει αξιοσημείωτη άνοδο σε σύγκριση με το 2020. Επιπλέον, με τον τουρισμό να απασχολεί πάνω από το ένα τέταρτο του ενεργού πληθυσμού, η ανάκαμψη του τομέα θα ενισχύσει περαιτέρω το εισόδημα και την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών το 2021. Ωστόσο, τα κέρδη του τουρισμού θα παραμείνουν περιορισμένα βραχυπρόθεσμα εξαιτίας της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας γύρω από την πανδημία, καθώς και λόγω του ότι ορισμένες χώρες προέλευσης εξακολουθούν να απαιτούν από τους παραθεριστές να παραμένουν σε απομόνωση όταν επιστρέφουν από την Ελλάδα.
Επιπλέον, η Fitch Solutions αναμένει επίσης σημαντική ανάκαμψη των επενδύσεων το 2021, συμβάλλοντας κατά 1% στην αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ. Η αυξημένη εγχώρια και εξωτερική ζήτηση θα δώσει κίνητρα για αυξημένες κεφαλαιουχικές δαπάνες από τις επιχειρήσεις, ενώ θα βελτιωθούν και οι ταμειακές ροές, με την ανάκαμψη των εξωτερικών μακροοικονομικών συνθηκών να στηρίζει τις εξαγωγές αγαθών τα επόμενα τρίμηνα.
Η βασική εκτίμηση της Fitch Solutions είναι ότι η παραγωγή της Ελλάδας θα επιστρέψει στα προ της πανδημίας επίπεδα το 2022, ενώ σημειώνει τόσο παράγοντες που μπορούν αν οδηγήσουν τόσο σε θετική όσο και σε αρνητική αναθεώρηση των εκτιμήσεων της για ανάπτυξη 4,3%. Η ιδιωτική κατανάλωση θα υποστηριχθεί από την περαιτέρω αποκλιμάκωση της εγχώριας ζήτησης, καθώς και από την εφαρμογή των μέτρων φορολογικής ελάφρυνσης, με τις μειωμένες εισφορές και την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα να ενισχύουν τα διαθέσιμα εισοδήματα.
Η ανάκαμψη της εγχώριας οικονομίας παράλληλα με τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των εταιρειών από το 24% στο 22% το 2022 θα δώσει επίσης κίνητρα για μεγαλύτερες ιδιωτικές επενδύσεις, ενώ οι δημόσιες επενδύσεις στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης αποκτούν περαιτέρω δυναμική. Η βασική προσδοκία του αμερικανικού οίκου είναι επίσης ότι οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών θα σημειώσουν περαιτέρω αύξηση, καθώς οι αφίξεις τουριστών και η εξωτερική ζήτηση για αγαθά θα ανακάμψουν.
Επιπλέον, οι επιπτώσεις των base effects θα μετριαστούν τα επόμενα τρίμηνα και ότι ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ θα επιστρέψει σε μονοψήφιο ποσοστό το β' εξάμηνο του έτους. Ωστόσο, οι ισχυρές επιδόσεις της οικονομίας το α' εξάμηνο του τρέχοντος έτους υποδηλώνουν ότι υπάρχουν παράγοντες για ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεων της Fitch Solutions για την πορεία ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Στα αρνητικά, παραμένει η σημαντική αβεβαιότητα όσον αφορά το μέλλον της πανδημίας και την πιθανή εμφάνιση νέων μεταλλάξεων. Τυχόν νέοι περιορισμοί στην εγχώρια ή την εξωτερική δραστηριότητα πιθανόν να ανακόψουν την κατανάλωση και την επενδυτική δραστηριότητα, οδηγώντας σε ανάπτυξη που θα υπολείπεται των προβλέψεων του οίκου.