Διπλασιασμός της παραγωγής επενδύσεων στην Ελλάδα, αλλά και έμφαση στη μείωση της «γκρίζας» οικονομίας είναι οι δύο βασικοί στόχοι πολιτικής για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στο συνέδριο του ΙΟΒΕ. Ανέφερε πως πρέπει να αλλάξουμε το μοντέλο πολιτικής και πως το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας είναι η ανεργία.
«Είναι ένα πρόγραμμα που πρέπει να κινείται. Αν δεν κινείσαι, είσαι νεκρός» ανέφερε για το σχέδιο Ελλάδα 2.0 απαντώντας στη τοποθέτηση του Αλέξη Χαρίτση τομεάρχη Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ για αναθεώρηση του Σχεδίου αν αλλάξει η κυβέρνηση. Είπε πως μέχρι σήμερα το κράτος μπορεί να απορροφά περίπου 5 δισ. ευρώ δημοσίων επενδύσεων και «πρέπει να αυξήσουμε το ποσό αυτό σε 8- 10 δισ. ευρώ. Αυτό είναι δυνατόν, αλλά αυτό σημαίνει πως θα αυξήσουμε δραματικά τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε» και πως πρέπει να καταλάβουμε ότι η μετάβαση θα είναι ένας «τεράστιος στόχος».
Με την θέση αυτή συμφώνησε και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο δίνοντας τεράστια σημασία στην έγκαιρη ολοκλήρωση των διαγωνισμών και των έργων αλλά και εύσημα στην κυβέρνηση για την μέχρι τώρα συνεργασία.
Επίσης π κ. Σκυλακάκης επισήμανε πώς στο σχέδιο ανάπτυξης όλοι θα μπορούν να μετέχουν. Γιατί είναι ένα πρόγραμμα επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων.
Εξήγησε πως το βασικό πρόβλημα των προηγούμενων προγραμμάτων ήταν ότι πάρα πολλοί ήθελαν να πάρουν χρήματα χωρίς να επενδύσουν. Ότι δηλαδή η επένδυση ήταν η αφορμή και όχι το αντίθετο, να θέλουν να επενδύσουν και για αυτό το λόγο να χρειάζονται χρήματα.
Επισήμανε πως η ίδια συμμετοχή δεν είναι υψηλή, είναι στο 20%. Τόσο στις επιδοτήσεις όσο και στα δάνεια. Εκτίμησε πως είναι σημαντικό γιατί δείχνει την πρόθεση του ιδιώτη.
Σε ερώτημα για αν επιθυμεί η κυβέρνηση μία μονιμοποιηση του Σχεδίου, είπε πως προφανώς το επιθυμεί. Αλλά αυτό σημαίνει πως πρέπει να το υλοποιήσουμε επιτυχώς. Εξήγησε πως αυτή είναι πιο μεγάλη συνεισφορά του μπορούμε να κάνουμε όταν μιλάμε για μεταφορά χρημάτων από φορολογούμενους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Πρέπει να χτίσεις μία σχέση εμπιστοσύνης» επισήμανε.
Εξήγησε, απαντώντας σε κριτική του Αλέξη Χαρίτση τομεάρχη Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ πως η διαβούλευση γίνεται κατά την εξειδίκευση και η επικοινωνία με τους ενδιαφερόμενους θα γίνει, όπως επισήμανε, αφού ολοκληρωθούν τα επιμέρους προγράμματα και είναι έτοιμα προς διάθεση στους δυνητικούς δικαιούχους. Ως παράδειγμα έφερε τα δάνεια για τα οποία επισήμανε πως έγινε διαβούλευση για εφτά μέρες την προηγούμενη εβδομάδα.