Τιμές ενέργειας, πορεία πανδημίας & έσοδα τουρισμού θα κρίνουν που θα «κλείσει» ο προϋπολογισμός

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τιμές ενέργειας, πορεία πανδημίας & έσοδα τουρισμού θα κρίνουν που θα «κλείσει» ο προϋπολογισμός
Τι θα καθορίσει αν θα υπάρξουν νέα μέτρα στήριξης και που θα κατευθυνθούν. Ο στόχος για επάνοδο των τουριστικών εισπράξεων στο 55%-60% και οι υπόλοιποι άγνωστοι Χ». Η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.

Ένα προσχέδιο προϋπολογισμού που κλειδώνει τις επόμενες ημέρες με σκοπό να… αλλάξει αμέσως μετά, ολοκληρώνει η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών. Η προσδοκία για πολύ υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης και από το 5,9% που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το Βήμα της ΔΕΘ σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει μεν στο οικονομικό επιτελείο, αλλά δεν αναμένεται να αποτυπωθεί παρά ενδεχομένως οριακά στο εν λόγω Προσχέδιο. Ο προϋπολογισμός κατατίθεται στις 4/10 στη Βουλή λόγω της σχετικής Συνταγματικής υποχρέωσης, αλλά και για να σταλεί προς διαβούλευση στις Βρυξέλλες (στο πλαίσιο των υποχρεώσεων της χώρας με βάση τους ισχύοντες δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ).

Η αυτοσυγκράτηση συνδέεται με τις ασάφειες που υπάρχουν στο πεδίο της πανδημίας, των διεθνών τιμών της ενέργειας και όχι μόνο. Είναι παράγοντες οι οποίοι μπορεί να επηρεάσουν έως τις 20 Νοεμβρίου, που θα κατατεθεί το τελικό Σχέδιο και το περιθώριο για πρόσθετες κινήσεις στήριξης, αλλά και το που αυτές θα πρέπει να διοχετευθούν, εξηγούν αρμόδιες πηγές.

Η πορεία του ΑΕΠ συνδέεται άρρηκτα με τον τουρισμό του οποίου τα έσοδα φαίνεται πως μπορεί να ανακάμψουν στο 55% - 60% των επιπέδων του 2019, αντί για το 45% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη του ΥΠΟΙΚ (και συνοδευόταν από άνοδο του ΑΕΠ κατά 3,6% φέτος). Είναι το βασικό κριτήριο για το που θα κλείσει το 2021 στο αναπτυξιακό πεδίο, αλλά συνδέεται και με την πορεία των εσόδων. Δηλαδή με το αν θα υπάρχουν περιθώρια για επιπλέον παροχές, πέρα από τις προσθήκες των τελευταίων ημερών για τους καταστροφικούς σεισμούς στην Κρήτη, αλλά και για το επίδομα φυσικού αερίου (η τροπολογία για το οποίο κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή).

Η ανάγκη για αυτοσυγκράτηση μεταφέρεται μέσα από τις πρόσφατες δηλώσεις της ηγεσίας του οικονομικού επιτελείου με τον ΥΠΟΙΚ Χρήστο Σταϊκούρα να αναφέρει χθες μιλώντας στο ΣΚΑΪ πως αυτή τη στιγμή δεν έχει να προσθέσει κάτι επιπλέον σε σχέση με τις εξαγγελίες της ΔΕΘ, αλλά και να επικαλείται τη δυναμική της οικονομίας και τις πρόσθετες παρεμβάσεις που μπορεί να γίνουν εάν χρειαστεί.

Ο δεύτερος άγνωστος Χ που θα καθορίσει όχι μόνο τα όρια των παρεμβάσεων, αλλά και το πως θα επιλεγούν τυχόν επιπλέον κινήσεις είναι τα έκτακτα γεγονότα. Ο βασικότερος παράγοντας ασάφειας παραμένει η πορεία της πανδημίας και το πώς θα εξελιχθούν οι τελευταίοι μήνες του 2021. Και άρα αν θα υπάρχει περαιτέρω ανάγκη για μέτρα στήριξης ή αν θα προκληθεί επιβράδυνση στη διαδικασία ανάκαμψης σε ένα κακό σενάριο.

Στο «λογαριασμό» ωστόσο προστίθεται πλέον σε κομβική θέση και το πεδίο στον ανατιμήσεων στα διεθνή ενεργειακά προϊόντα. Γιατί από αυτό το πεδίο θα καθοριστεί και το τι ακριβώς ανάγκες Θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα. Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα στο Eurogroup το θέμα της ενέργειας είναι πρώτο στην ατζέντα με τα φώτα στραμμένα σε μία ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την κάλυψη των κρατών - μελών από αυτό το νέο μέτωπο. Και άρα, στο πώς θα γίνει και η δημοσιονομική διαχείρισή του σε ελληνικό επίπεδο.

Στο πεδίο της ανάπτυξης, οι εκτιμήσεις για πολύ ισχυρότερους ρυθμούς συνεχίστηκαν και σήμερα, με το ΚΕΠΕ να προβλέπει την εκτίναξή τους σε επίπεδα κοντά στο 8%. Από την άλλη πλευρά, τα πρώτα στοιχεία του ΙΟΒΕ για το δείκτη οικονομικού κλίματος τον Σεπτέμβριο καταγράφουν διόρθωση μετά από ένα σερί ανόδου 8 μηνών. Και το μεγάλο στοίχημα για τον νέο προϋπολογισμό είναι οι προοπτικές του 2022 και το αν μία εντυπωσιακή άνοδος φέτος οφείλεται και σε παράγοντες πέραν της επαναφοράς της οικονομίας από την πανδημία, με αποτέλεσμα να μπορεί να «συντηρηθεί» συνολικά ένας ρυθμός ανάπτυξης στα επίπεδα (ή και υψηλότερα), των μεσοπρόθεσμών στόχων.

Το προσχέδιο Προϋπολογισμού θα τεθεί επί τάπητος στις διαβουλεύσεις που ξεκινούν την επόμενη εβδομάδα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών (Κομισιόν, ΕΚΤ, ESM) με αντικείμενο τη 12η αξιολόγηση σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, αλλά και το δημοσιονομικό πακέτο. Τα πορίσματα θα βγουν το Νοέμβριο αφού προηγηθεί ένα διήμερο διαβουλεύσεων κορυφής στις 19 - 20 Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider