Η συμφωνία υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Κομισιόν για την πρόσβαση τρίτων στη λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ, περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου που κατατέθηκε την Τετάρτη το βράδυ από το ΥΠΕΝ στη Βουλή, για την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας στις ευρωπαϊκές Οδηγίες για την ενεργειακή απόδοση.
Υπενθυμίζεται ότι με τη συμφωνία διευθετείται οριστικά η συμμόρφωση της χώρας μας στην καταδικαστική απόφαση το 2007 του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σχετικά με το μονοπώλιο της επιχείρησης στον λιγνίτη. ΥΠΕΝ και Βρυξέλλες είχαν έρθει σε προκαταρκτική συμφωνία για το remedy στις αρχές του έτους.
Όπως έχει γράψει το Insider.gr, στο πλαίσιο της συμμόρφωσης στην καταδίκη του Ευρωδικαστηρίου, η ΔΕΗ διαθέτει «πακέτα» λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής, τριμηνιαίας διάρκειας, τα οποία μπορούν να αγοράσουν όλες οι εταιρείες προμήθειας καθώς και οι trader. Η διάθεση των «πακέτων» γίνεται μέσω του Ευρωπαϊκού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (EEX) και του Ελληνικού Χρηματιστηρίου (EnEX).
Οι συνολικές ποσότητες που θα παραχωρούνται κάθε τρίμηνο θα είναι ένα ποσοστό της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής του αντίστοιχου τριμήνου του προηγούμενου έτους. Μέχρι και το τρίτο τρίμηνο του 2022 θα διατίθεται το 50% της λιγνιτικής παραγωγής της ανάλογης περιόδου του προηγούμενου έτους, ενώ στη συνέχεια θα διατίθεται το 40% της παραγωγής της προηγούμενης χρονιάς. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι από τις ποσότητες θα αφαιρείται η παραγωγή τυχόν λιγνιτικών μονάδων που στην πορεία θα ενταχθούν σε μηχανισμό στρατηγικής εφεδρείας.
Σε ισχύ έως τον Δεκέμβριο του 2024
Ο μηχανισμός μπορεί θεωρητικά να παραμείνει εν ισχύι έως τον Δεκέμβριο του 2024, στην περίπτωση που δεν υπάρξει κάποια αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα τόσο της απολιγνιτοποίησης, όσο και της ένταξης στο σύστημα της «Πτολεμαΐδα 5» (στην αρχή με καύσιμο το λιγνίτη) και της απόσυρσής της στη συνέχεια για να μετατραπεί σε σταθμό φυσικού αέριου.
Σύμφωνα με το σχέδιο απολιγνιτοποίησης, όλοι οι υφιστάμενοι λιγνιτικοί σταθμοί θα τεθούν εκτός αγοράς έως το τέλος του 2023. Νωρίτερα, και πιο συγκεκριμένα από τις αρχές του 2023, προβλέπεται να ξεκινήσει η λειτουργία της «Πτολεμαΐδα 5».
Την ίδια στιγμή, η ρύθμιση του ΥΠΕΝ προβλέπει τον ορισμό Εντολοδόχου παρακολούθησης (monitoring trustee) ο οποίος θα επιτηρεί τη διαδικασία εκ μέρους της Κομισιόν. Ο εντολοδόχος θα προκύψει από πρόταση της ελληνικής πλευράς, ενώ θα αναλάβει μεταξύ άλλων την κατάρτιση τακτικών τριμηνιαίων αναφορών για την ενημέρωση της Επιτροπής, τις οποίες θα κοινοποιεί επίσης στο ελληνικό Δημόσιο και στη ΡΑΕ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμφωνία έχει ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζεται μέσα στον Σεπτέμβριο, με την πώληση των «πακέτων» λιγνιτικής παραγωγής που θα διατεθούν στο τελευταίο τρίμηνο του έτους. Όπως έχει γράψει το Insider.gr, έως τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας η ΔΕΗ είχε «κλειδώσει» μέσω προθεσμιακών συμβολαίων το σύνολο των ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας που πρέπει να παραδώσει στο διάστημα Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2021.