Τον σχεδιασμό της για την δανειοδότηση επιχειρήσεων μέσα από το Σχέδιο Ανάκαμψης ολοκληρώνει, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με επόμενο σταθμό την επίσημη υπογραφή της επιχειρησιακής συμφωνίας με την ελληνική κυβέρνηση για τη διανομή δανείων έως 5 δισ. ευρώ, δεσμευόμενη σε ένα πολύ υψηλό ποσοστό μόχλευσης επιπλέον 5 δισ. ευρώ.
Η κατά 100% μόχλευση αυτή, όπως εξηγούν κυβερνητικές πηγές, αυξάνει πολύ τον «πήχη» και για τις εμπορικές τράπεζες που αναμένουν την πρόσκληση συμμετοχής για να υπογράψουν τις ανάλογες συμβάσεις και είναι πάρα πολύ σημαντική για την επιτυχία του Σχεδίου Ανάκαμψης. Και τούτο διότι στόχος είναι τα δάνεια των 12,7 δισ. ευρώ που θα λάβει από την ΕΕ να οδηγήσουν σε επενδύσεις αξίας περίπου 30 δισ. ευρώ.
Ένα άλλο στοιχείο της στρατηγικής της ΕΤΕπ είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η στόχευσή της. Καθώς δεν θέλει να «ανταγωνισθεί» τις εμπορικές τράπεζες, αλλά να στηρίξει τη ροή ρευστότητας στην ελληνική αγορά, έχει επιλέξει να στραφεί στη χρηματοδότηση μεγάλων επενδύσεων. Προσανατολίζεται κατά κύριο λόγο σε έργα αξίας άνω των 25 εκατ. ευρώ (σ.σ. ούτως ή άλλως παραδοσιακά αυτού του ύψους είναι οι άμεσες συμβάσεις που υπογράφει). Με βάση όμως το – έντονο – ενδιαφέρον που καταγράφει από υποψήφιους επενδυτές, δεν αποκλείουν αρμόδια στελέχη και την δανειοδότηση «μεσαίων» σε αξία έργων, της τάξης για παράδειγμα των 5 εκατ. ευρώ ή 10 εκατ. ευρώ αν πρόκειται για εταιρείες με διεθνή προσανατολισμό που θα ωφεληθούν και από την «διαφήμιση» που θα προκαλέσει η ανακοίνωση της δανειοδοτικής συμφωνίας από τον χρηματοπιστωτικό όμιλο της ΕΕ.
Όσο για το πόσα δάνεια θα μοιράσει στο τέλος της διαδρομής, η διαδικασία λήψης των «δόσεων» από το ελληνικό δημόσιο είναι ίδια με αυτή των εμπορικών τραπεζών αλλά και της EBRD (σ.σ. και αυτή θα υπογράψει συμφωνία για τη διανομή 500 εκατ. ευρώ δανείων της ΕΕ). Θα λάβει ένα πρώτο ποσό 500 εκατ. ευρώ το οποίο θα πρέπει να καλύψει με δανειακές συμβάσεις σε ένα μεγάλο ποσοστό για να πάρει την επόμενη «δόση».
Άρα, εξηγούν παράγοντες της αγοράς, σε αυτή τη διαδικασία “First In First Out” η ταχύτητα είναι μία πολύ σημαντική παράμετρος. Αν και, προσθέτουν, το «σήμα» που έχει μεταφέρει η ΕΤΕπ είναι πως δεν θέλει να υποκαταστήσει το εγχώριο τραπεζικό σύστημα και πως θα κινηθεί σε πεδία που θα φανεί πως χρειάζεται επιπλέον χρηματοδοτική στήριξη.
Ο διπλός ρόλος της ΕΤΕπ στο Ελλάδα 2.0
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει έναν πολύ κομβικό ρόλο στο Σχέδιο Ανάκαμψης. Και τούτο αφού μετέχει στους 2 επί συνόλου 3 αξόνων διανομής των δανείων των 12,7 δισ. ευρώ του Ελλάδα 2.0, με το ποσό που της αναλογεί να φτάνει έως τα 5,5 δισ. ευρώ.
Το «μπαζούκας» των δανείων που μπορεί να φτάσουν έως τα 5 δισ. ευρώ αφορά στον πρώτο πυλώνα, στο μεγάλο δίαυλο διανομής των δανείων στον οποίο μετέχουν και οι εμπορικές τράπεζες (θα διατεθούν συνολικά από την ΕΕ 11,728 δισ. ευρώ σε δάνεια).
Το υπόλοιπο ποσό των 500 εκατ. ευρώ αφορά στον 3ο πυλώνα του Ελλάδα 2.0, ο οποίος συνδέεται με την εθνική συνιστώσα του InvestEU για την Ελλάδα. Δηλαδή, θα διατεθεί για έργα που μπορεί βάση καταστατικού να χρηματοδοτεί η ΕΤΕπ και θεωρούνται κρίσιμα (σ.σ. ανάλογες επενδύσεις στηρίζει εδώ και χρόνια με τον «παραδοσιακό» της ρόλο), αλλά δεν μπορούν να ενταχθούν στους πρώτους δύο πυλώνες του Ελλάδα 2.0. Για παράδειγμα, επενδύσεις στις οποίες συμμετέχει και φορέας του δημοσίου (δηλαδή δεν είναι καθαρά ιδιωτικές).
Σημειώνεται πως για να έρθει η 1η δόση του Σχεδίου από την ΕΕ από την πλευρά των δανείων απαιτούνταν οι επιχειρησιακές συμφωνίες με την ΕΤΕπ και την EBDR αλλά και η πρόσκληση υποβολής προσφορών για τις εμπορικές τράπεζες.
Στο σκέλος των επιδοτήσεων, το επιτελείο υπό τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θόδωρο Σκυλακάκη, ολοκληρώνει τα υπόλοιπα 13 προαπαιτούμενα που έχουν οριστεί για το τρίτο τρίμηνο, ενόψει και της έλευσης των εκπροσώπων της Κομισιόν την άλλη εβδομάδα. Προχωρά επίσης η διαβούλευση για τα κίνητρα συγχωνεύσεων, αλλά και το δεύτερο πακέτο εντάξεων έργων με το συνολικό ποσό του 2021 να επιχειρείται να φτάσει στα 5,5 δισ. ευρώ.