Οι πόροι δεν είναι απεριόριστοι η δαπάνη στερείται από κάποιες άλλες πρόσθετες πολιτικές πέραν των εξαγγελιών της ΔΕΘ, ανέφερε ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Πρόσθεσε ότι «όσο αναγκαζόμαστε να βοηθάμε την κοινωνία, αυτά τα 500 εκατ. ευρώ -που ανακοινώθηκαν χτες ότι θα δοθούν- τα στερούμαστε από κάτι άλλο». Όμως , σημείωσε ότι είναι είναι μεταξύ των επιλογών που θα έχουμε μία πρόσθετη στήριξη στο φυσικό αέριο αν τα πράγματα πάνε χειρότερα.
Το πρόβλημα είναι δημοσιονομικό
Όπως εξήγησε ο υπουργός , το πρόβλημα δεν είναι ταμειακό αλλά δημοσιονομικό, καθώς η χώρα πρέπει να ισορροπεί μεταξύ των αναγκών του παρόντος και των προοπτικών του μέλλοντος αν δεν θέλουμε ποτέ να επιστρέψει σε πολιτικές λιτότητας . «Δεν θέλουμε ποτέ να επιστρέψουμε σε εποχές λιτότητας. Το έλλειμμα φέτος είναι 7,4%», διευκρίνισε, ενώ ανέφερε πως η χώρα αυτή τη στιγμή έχει στο συρτάρι 40 δισ. ευρώ.
Πανευρωπαϊκή κρίση στην ενέργεια
«Έχουμε τους πόρους ανά πάσα στιγμή να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε για να περιορίσουμε τις συνέπειες από οποιαδήποτε κρίση, εν προκειμένω την ενεργειακή κρίση», επεσήμανε ο κ. Σταϊκούρας, ενώ σημείωσε ότι πρόκειται για πανευρωπαϊκή κρίση, η οποία θα αρχίσει να εξομαλύνεται το δεύτερο τρίμηνο του 2022, καθώς οι αρχικές εκτιμήσεις δεν κατάφεραν να δουν την οξύτητα του προβλήματος.
Για το δημόσιο χρέος
Σε σχετική ερώτηση για το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος απάντησε ότι σήμερα το έλλειμμα είναι 7,4% και το χρέος της χώρας υπερβαίνει το 200%. Η δική του ευθύνη αφορά το σήμερα και το αύριο, είπε ο Υπουργός.
Όσον αφορά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση για μειώσεις φόρων ανέφερε:
• Χαμηλότερος κατά 22% ΕΝΦΙΑ 22%. Το Νοέμβριο θα αποφασιστεί πόσο θα μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ το 2022.
• Μείωση προκαταβολής φόρου στα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα από το 100% στο 55%.
• Μείωση προκαταβολής φόρου στις επιχειρήσεις από το 100% στο 80%.
• Μείωση φορολόγησης επιχειρήσεων στο 22% το 2022.
• Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης και για το 2022.
• Μόνιμη μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα συν τις 3 ποσοστιαίες μονάδες που ισχύουν για το 2021 και το 2022.
• Το Δεκέμβριο διπλάσιο το κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης.
• Μείωση φορολόγησης φυσικών προσώπων από 22% στο 9% για τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα.
Τέλος, σημείωσε πως οι ρυθμίσεις στο ρεύμα ισχύουν και για τους ιδιώτες παρόχους και πως η ρύθμιση για τις 100-120 δόσεις ισχύει και για τον Οκτώβριο. «Θα στηρίξουμε την κοινωνία αν απαιτηθεί και για όσο απαιτηθεί.»
Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας
Στο ερώτημα προς τα που πάει η οικονομία, ο Χρ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι με τα σημερινά δεδομένα υπάρχει ανάκαμψη 6,1% η οποία προβλέπεται να διατηρηθεί και ο ίδιος συμπλήρωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις βοήθησαν έτσι ώστε να θεωρούνται ως και συντηρητικές οι εκτιμήσεις για τους ρυθμούς ανάκαμψης. Παρόλα αυτά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί γιατί ανάκαμψη δεν σημαίνει ανάπτυξη. Πρέπει η ανάκαμψη να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά.
Η βιομηχανική παραγωγή ανεβαίνει, ο τουρισμός έχει καλύψει το 70% της απώλειας του 2020, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές έχουν αυξηθεί 30% σε σχέση με πέρσι και πλέον υπάρχει μείωση 3 μονάδες της ανεργίας σε σχέση με το 2019. Αυτή ήταν η αναφορά του κου. Σταϊκούρα στους μακροοικονομικούς δείκτες της περιόδου.
Το κόστος της καθημερινότητας είναι μεγάλο και περιορίζει τα καλά αποτελέσματα των μακροικονομικών δεικτών. Εξ ου και οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης για το ρεύμα, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, δήλωσε ο Υπουργός.
Όσον αφορά τη φορολόγηση και τα πλεονάσματα, σε σχετική ερώτηση που του έγινε απάντησε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε μεν πλεονάσματα, αλλά προήλθαν από την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης.
"Η βούλησή μας είναι να συνεχίσουμε να μειώνουμε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές την επόμενη διετία". είπε ο κ. Σταϊκούρας. Βέβαια, πρέπει να είμαστε σαφής ότι μπορεί η εκάστοτε συγκυρία να μας κάνει να αλλάξουμε προτεραιότητες, "να μετακινήσουμε τα γκολποστ", είπε.