ΕΚΤ: Ομαλή μετάβαση από το PEPP με ενίσχυση του συμβατικού προγράμματος αγοράς assets

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΚΤ: Ομαλή μετάβαση από το PEPP με ενίσχυση του συμβατικού προγράμματος αγοράς assets
Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ θα αυξήσουν τον ρυθμό του APP το επόμενο έτος και θα το καταστήσουν πιο ευέλικτο ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις πιέσεις της αγοράς, ανέφεραν οι ερωτηθέντες.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ενισχύσει το τακτικό της πρόγραμμα αγοράς ομολόγων πριν εξαντληθούν οι αγορές μέσω του PEPP τον Μάρτιο, σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ θα αυξήσουν τον ρυθμό του APP το επόμενο έτος και θα το καταστήσουν πιο ευέλικτο ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις πιέσεις της αγοράς, ανέφεραν οι ερωτηθέντες. Υπενθυμίζεται μάλιστα, πως μιλώντας στο insider.gr ο Frederik Ducrozet, στρατηγικός αναλυτής και ανώτερος οικονομολόγος της Pictet Wealth Management, εξέφρασε την βεβαιότητα πως και τα ελληνικά ομόλογα θα ενταχθούν στο «κανονικό» QE.

Οι οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το Bloomberg, προβλέπουν επίσης ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει να καταργεί σταδιακά το σχέδιο έκτακτης ανάγκης τον Δεκέμβριο και ένας στους τέσσερις λέει ότι θα μπορούσε να ακολουθηθεί από ένα νέο πρόγραμμα.

Δεν αναμένονται αλλαγές πολιτικής στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της επόμενης εβδομάδας.

Αλλά η ΕΚΤ προετοιμάζεται για μια σημαντική αναμόρφωση της πολιτικής στην τελευταία της συνεδρίαση του έτους, όταν οι νέες οικονομικές προβλέψεις θα δώσουν στους αξιωματούχους μια καλύτερη εικόνα για τις μελλοντικές ανάγκες οικονομικής τόνωσης. Οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η κεντρική τράπεζα θα σχεδιάσει μια πορεία για το πρόγραμμα αγορών ομολόγων έκτακτης ανάγκης που δεν θα εξαντλήσει το κονδύλιο των 1,85 τρισ. ευρώ.

Την ερχόμενη Πέμπτη, το επίκεντρο θα είναι το μήνυμα της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ προς τους επενδυτές που στοιχηματίζουν σε ταχύτερες αυξήσεις των επιτοκίων εν μέσω παγκόσμιας αύξησης του πληθωρισμού και σύσφιξης της πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες αλλού. Οι οικονομολόγοι βλέπουν τα επιτόκια σταθερά τουλάχιστον έως το 2023.

«Θα ψάξουν για ενδείξεις σχετικά με το τι σκοπεύει να κάνει η ΕΚΤ για το PEPP», δήλωσε ο Claus Vistesen της Pantheon Macroeconomics. Θα «ψάξουν επίσης για αποδείξεις αναβολής έναντι της σαφούς μετατόπισης των προσδοκιών της αγοράς, που επί του παρόντος τιμολογούνται σε αύξηση επιτοκίων έως το 2023».

Πρόσφατα δημόσια σχόλια έδωσαν κάποια γεύση από τις επερχόμενες συζητήσεις για τη μελλοντική νομισματική πολιτική.

Πιο συντηρητικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, όπως ο Εσθονός Madis Muller και ο Klaas Knot από την Ολλανδία, έχουν εκφράσει κάποια απροθυμία να διατηρήσουν την εξαιρετική ευελιξία των κινήτρων της εποχής της κρίσης καθώς βελτιώνονται οι συνθήκες.

Άλλοι, συμπεριλαμβανομένου του Ιταλού Ignazio Visco, υποστηρίζουν ότι η ευελιξία κάποιας μορφής πρέπει να παραμείνει. Ο Γάλλος Francois Villeroy de Galhau, εν τω μεταξύ, προτιμά να έχει μια «ενδεχόμενη επιλογή» που θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί σε περιόδους αναταραχής στην αγορά.

Ένα τέτοιο εργαλείο μελετάται ήδη στην ΕΚΤ, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η πλειοψηφία των οικονομολόγων προβλέπει ότι η ΕΚΤ θα δεσμευτεί να δαπανήσει όσο χρειάζεται στο πλαίσιο του συμβατικού της προγράμματος APP για να διατηρήσει ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης.

Άλλες πιθανές αλλαγές περιλαμβάνουν την αύξηση του μεριδίου των ομολόγων που μπορούν να αγοραστούν από κάθε εκδότη, τη χαλάρωση ενός κανόνα που κατανέμει τις αγορές ανάλογα με το μέγεθος κάθε οικονομίας και την απομάκρυνση από σταθερά μηνιαία ποσά.

Ο Visco είπε στο Bloomberg σε συνέντευξή του αυτή την εβδομάδα ότι μια άλλη επιλογή -η αύξηση του μεριδίου του χρέους που εκδίδουν διεθνή ιδρύματα στην Ευρωζώνη- είναι «κάτι που μπορεί να καταλήξουμε να κάνουμε».

«Η τράπεζα θα κάνει μια ρητή δήλωση ότι οι αγορές APP θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν πιο ευέλικτα με την πάροδο του χρόνου και την κατηγορία assets εάν είναι απαραίτητο για να διασφαλιστεί ότι ο μηχανισμός μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής είναι ομαλός», δήλωσε ο Andrew Kenningham της Capital Economics.

Όσον αφορά τις πραγματικές αλλαγές πολιτικής, ο Kenningham συμφωνεί με τον Joerg Angele της Bantleon Bank και σε πολλούς άλλους στην επίδειξη υπομονής.

«Η επικείμενη συνάντηση θα είναι ένα είδος γεγονότος-γέφυρας», είπε ο Angele. «Έχει ήδη γίνει σαφές ότι δεν θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις και ότι η συνάντηση του Δεκεμβρίου είναι αυτή που πρέπει να παρακολουθήσουμε».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ducrozet (Pictet): Πώς η ΕΚΤ μπορεί να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο «κανονικό QE»

gazzetta
gazzetta reader insider insider