Γιατί το οικονομικό επιτελείο βάζει φρένο σε «μέρισμα» το 2021 - Το «σήμα» της ΕΕ για παράταση ευελιξίας & μέτρων στήριξης

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Γιατί το οικονομικό επιτελείο βάζει φρένο σε «μέρισμα» το 2021 - Το «σήμα» της ΕΕ για παράταση ευελιξίας & μέτρων στήριξης
Η ανάγκη να συγκρατηθεί η άνοδος του ελλείμματος και του χρέους του 2021. Η εκτίμηση πως η μείωση κερδών των βιομηχανιών της ΕΕ θα αναγκάσει σε μεταβατικότητα προς τα πλεονάσματα το 2023-2024. Το αγκάθι των εξοπλισμών και οι «ιδιαιτερότητες» του 2023 και του 2025.

Με κάθε δυνατή αφορμή η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ μεταφέρει το μήνυμα πως παρά την ταχύτερη ανάπτυξη (σ.σ. ενδεχομένως η άνοδος να είναι πολύ υψηλότερη από το 6,1% που προβλέπει το προσχέδιο) τα περιθώρια για ένα επιπλέον «μέρισμα» εντός του 2021 δεν υπάρχουν. Εξηγώντας πως ήδη το έλλειμμα φτάνει στο 10% του ΑΕΠ τροφοδοτώντας το χρέος, η άνοδος του οποίου επιχειρείται να συγκρατηθεί φέτος για ειδικούς λόγους: λόγω και των παράλληλων προσπαθειών της χώρας για αναβαθμίσεις και για ομαλή «έξοδο» από την ενισχυμένη εποπτεία.

Η προσπάθεια περιορισμού προσδοκιών που έχουν καλλιεργηθεί δεν αποκλείει πάντως κινήσεις μικρού εύρους και στοχευμένες, επισημαίνουν αρμόδιες πηγές. Όλα είναι θέμα πολιτικής απόφασης στο τέλος της… διαδρομής, εξηγούν. Προσθέτουν πως η τελική στάση θα εξαρτηθεί και από τις εξελίξεις στο πεδίο των εσόδων, αλλά και από την πορεία της ενεργειακής κρίσης, της πανδημίας και των άλλων μετώπων.

Μία επιπλέον παράμετρος έρχεται από «έξω». Πλέον αρχίζει δημιουργείται - όπως επισημαίνουν πηγές στις Βρυξέλλες - η εικόνα πως το 2022 θα είναι μεν ένα έτος έναρξης της επιστροφής σε δημοσιονομική ισορροπία, αλλά με πιο μεγάλη «ευελιξία» από ότι είχε διαφανεί το προηγούμενο διάστημα. Η αιτία είναι η πίεση στα κέρδη των εταιρειών ανά την ΕΕ έχει αυξηθεί καθώς πέρα από την πανδημία προστέθηκαν και οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης. Τούτο «χτυπά» στα φορολογικά έσοδα των κρατών με ισχυρή μεταποίηση.

Καθώς λοιπόν οι ζημιές θα μεταφέρονται στα έτη 2023-24 θα προκαλούν πιέσεις στα κρατικά έσοδα και άρα την ανάγκη σχετικής πρόβλεψης στο νέο πλέγμα δημοσιονομικών κανόνων. Όλο αυτό το σκηνικό – που προφανώς οδηγεί σε πλεονάσματα – προμηνύει και μία μεταβατικότητα τουλάχιστο για το 2022. Μία μεταβατικότητα που θα επιτρέψει, εκτιμούν αρμόδιες πηγές, παρεμβάσεις στήριξης της αγοράς.

Παράλληλα θα ωριμάζουν και οι διαφορετικού τύπου παρεμβάσεις για την κάλυψη από την ενεργειακή κρίση μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης και τον μόνιμο μηχανισμό που θα δημιουργηθεί (για την μεταφορά χρημάτων από τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ.

Φέτος, οι πιέσεις αναμένονται πιο έντονες και λόγω της επίπτωσης του πληθωρισμού που «τρώει» το μέρισμα της ανάπτυξης σε ονομαστικούς όρους. Όσο για τα επόμενα χρόνια, ότι ευελιξία και να δοθεί το 2023 θεωρείται ένα δύσκολο έτος, καθώς θα πρέπει να γίνει η επαναφορά σε «κανόνες» με την κυβέρνηση να συνεχίζει να ελπίζει σε πλεόνασμα πέριξ του 2% του ΑΕΠ. Το 2024 με τη λογική της ολοκλήρωσης της επαναφοράς αναμένεται πιο.. βατό δημοσιονομικά, ενώ το 2025 θεωρείται πως λόγω του εξοπλιστικού σχεδιασμού θα έχει εκ των προτέρων «βαρίδια» στο δημοσιονομικό πεδίο…

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τα «ψιλά γράμματα» των ανακοινώσεων της Κομισιόν: Ευελιξία στο χρέος & στις επενδύσεις - Παγίδα «κουμπαρά» για ώρα ανάγκης

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider