Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται κοντά σε μια ιστορική εμπορική συμφωνία που θα τους επιτρέψει να καταργήσουν τους δασμούς σε περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια των εξαγωγών τους κάθε χρόνο που αφορούν προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg ίσως και μέσα στο Σαββατοκύριακο υπάρχει εξέλιξη των διαπραγματεύσεων και συγκεκριμένη συμφωνία.
Και οι δύο πλευρές επείγονται να καταλήξουν σε συμφωνία πριν από την 1η Δεκεμβρίου, όταν οι ευρωπαϊκοί δασμοί πρόκειται να διπλασιαστούν. Η διαμάχη ξεκίνησε το 2018, όταν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο από την Ευρώπη, την Ασία και αλλού, επικαλούμενος κινδύνους για την εθνική ασφάλεια. Στη συνέχεια, η ΕΕ αντέδρασε, στοχεύοντας προϊόντα όπως οι μοτοσικλέτες Harley-Davidson, τα τζιν Levi Strauss και το μπέρμπον.
Η ΕΕ και οι ΗΠΑ έκτοτε έχουν διαπραγματευτεί τις λεγόμενες δασμολογικές ποσοστώσεις, οι οποίες επιτρέπουν και στους δύο να εξάγουν συγκεκριμένες ποσότητες ενός προϊόντος σε άλλες χώρες με χαμηλότερους δασμούς, όμως από ένα όριο και πάνω, οι εξαγωγές επιβαρύνονται με αυξημένους δασμούς. Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, η επίτευξη συμφωνίας για τις τελικές λεπτομέρειες είναι πάρα πολύ δύσκολη και μόλις επιτευχθεί συμφωνία θα πρέπει να γίνει επίσημα αποδεκτή και από τις δύο πλευρές, σύμφωνα με εκπροσώπους του αμερικάνικου Υπουργείου Εμπορίου.
Η κίνηση προς την απαλλαγή από τους δασμούς μετάλλων σηματοδοτεί μια σημαντική επαναπροσέγγιση μεταξύ των δύο συμμάχων, οι οποίοι συνέχισαν να έχουν μια προβληματική σχέση ακόμη και μετά την ανάληψη των καθηκόντων του προέδρου από τον Τζο Μπάιντεν τον Ιανουάριο.
Ο πρόεδρος Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, πρότεινε αδασμολόγητη πρόσβαση στην ΕΕ, η οποία θα προστάτευε την αγορά των ΗΠΑ από τις παγκόσμιες στρεβλώσεις λόγω covid-19 και προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, ενώ θα ωφελούσε τους παραγωγούς της ΕΕ. Η ΕΕ προσπαθεί από την πλευρά της να επιστρέψει σε μια συμφωνία σε όγκους εμπορίου αλουμινίου και χάλυβα πριν από την επιβολή των δασμών, διατηρώντας παράλληλα κάθε νέα συμφωνία συμβατή με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.