Την δύσκολη ισορροπία ανάμεσα στην διασφάλιση της ανάκαμψης από την πανδημία, την προστασία από τον πληθωρισμό, αλλά και την ανάγκη για δημοσιονομική προσαρμογή περιέγραψαν οι εκπρόσωποι των θεσμών μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup. Στη καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες μετά το πέρας της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών έγινε εμμέσως σαφές πως δεν υπάρχει κοινή θέση για το τρόπο επιστροφής στη δημοσιονομική «πειθαρχία», ενώ η γαλλική πρόταση για το ενεργειακό κόστος αναφέρθηκε πως θα συζητηθεί στη σύνοδο των ΥΠΟΙΚ της ΕΕ που λαμβάνει χώρα την Τρίτη.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, οι Ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ εξέφρασαν τη σιγουριά τους για το ότι «οι πολιτικές μας ήταν κρίσιμες για την αντιμετώπιση της οικονομίας απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού».
«Η οικονομία της Ευρωζώνης είναι σχεδόν στα προ-πανδημίας επίπεδα» σημείωσε ο Ιρλανδός αξιωματούχος, ενώ στη συνέχεια έκανε λόγο για τις 3 μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες της ζώνης του ευρώ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μια από αυτές παραμένει η πανδημία του κορονοϊού,. ενώ στη συνέχεια ακολουθούν τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και η αύξηση του πληθωρισμού. Μάλιστα, όπως είπε ο Ντόναχιου, «η διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα είναι μεγαλύτερη από αύτη που είχαμε αρχικά εκτιμήσει».
Ο Τζεντιλόνι
Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν, Πάολο Τζεντιλόνι, σημείωσε πως οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει είναι η Ευρωζώνη είναι πανδημία, «που είναι ακόμα εδώ, ίσως είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ανάκαμψη, παρά την επιτυχία των εμβολιασμών»
Στη συνέχεια, ο Ιταλός αξιωματούχος μίλησε και για τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και τις αυξήσεις στις τιμές και τον πληθωρισμό, που -σύμφωνα με τον ίδιο- είναι παροδικά.
«Είναι ξεκάθαρο πως αντιμετωπίζουμε μια ασυνήθιστη και ιδιαίτερα σύνθετη κατάσταση. Οι πολιτικές μας χρειάζεται να μείνουν ιδιαίτερα προσαρμοστικές» συμπλήρωσε.
Για το σχέδιο οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ, ο κ. Τζεντιλόνι ανέφερε πως «χρειάζεται να βρούμε ισορροπίες μεταξύ της μείωσης του χρέους και της ανάπτυξης της οικονομίας».
Σε ερώτηση για την αύξηση των τιμών ενέργειας, ο Επίτροπος υποστήριξε πως το θέμα θα συζητηθεί στην αυριανή συνεδρίαση του Ecofin.
Για τα δημοσιονομικά
Μιλώντας για το εάν στη σημερινή συνεδρίαση έγινε αναφορά για τις προτάσεις επί των δημοσιονομικών, ο Ιταλός αξιωματούχος επανέλαβε τη θέση της Κομισιόν για το ότι οι εισηγήσεις της Επιτροπής για τα σχέδια προϋπολογισμού των κρατών μελών θα συζητηθούν «το πρώτο τρίμηνο του 2022, όταν θα γίνουν γνωστές οι οι εισηγήσεις της Κομισιόν. Το θέμα δεν συζητήθηκε στη σημερινή συνεδρίαση» συμπλήρωσε.
Σε ερώτηση για το εάν έγινε συζήτηση στο Eurogroup για το υψηλό επίπεδο χρέους προς το ΑΕΠ ορισμένων κρατών της ΕΕ, όπως της Ελλάδας, ο κ. Τζεντιλόνι ανέφερε ότι «δεν υπήρξαν προτάσεις για αλλαγές στα όρια των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ. Πρέπει να μειώσουμε σημαντικά τα σημερινά όρια των χρεών των κρατών της ΕΕ, αλλά αυτό πρέπει να γίνει με ένα φιλικό προς την ανάπτυξη τρόπο.
Αυτό δεν είναι εύκολο και μέχρι στιγμής έχουμε συμφωνία για το πως αυτό θα μπορούσε να γίνει, αλλά υπάρχει η θέληση για να συνεχίσουμε τις συζητήσεις» πρόσθεσε.