Όταν το δολάριο «ακριβαίνει» επικίνδυνα, δεν κινδυνεύει μόνο η Τουρκία

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Όταν το δολάριο «ακριβαίνει» επικίνδυνα, δεν κινδυνεύει μόνο η Τουρκία
Όποιος αγοράζει σε δολάρια ή χρωστάει σε δολάρια αρχίζει πλέον να δυσκολεύεται άσχημα. Ένα εκρηκτικό παράδειγμα είναι η γειτονική Τουρκία αλλά αν το δολάριο εξακολουθήσει την ανοδική τροχιά του οι δυσκολίες θα χτυπήσουν και άλλους.

Με το δολάριο να έχει εκτιναχθεί σε επίπεδα 1,19 δολ/ευρώ ο κόσμος αρχίζει να αλλάζει, πολύ περισσότερο μάλιστα που αυτό αρχίζει να συμβαίνει σε ένα περιβάλλον αυξημένων πληθωριστικών πιέσεων και ταυτόχρονης διαφοροποίησης της νομισματικής πολιτικής μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης.

Αν και η γειτονική Τουρκία υποφέρει από τις ρηξικέλευθες νομισματικές θεωρίες του παντογνώστη Ερντογάν, κανείς δεν μπορεί να κρύψει το γεγονός ότι η ισχυροποίηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του δολαρίου, αποτελεί την βασική πηγή δεινών για όλες τις αναπτυσσόμενες κυρίως οικονομίες. Και κυρίως εκείνες που έχουν μεγάλα ανοίγματα χρέους σε δολάριο και ταυτόχρονα δεν έχουν την τύχη να διαθέτουν ενεργειακά αποθέματα στο υπέδαφός τους.

Η Τουρκία είναι στην κορυφή αυτής της λίστας, αλλά σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΝΤ η Αίγυπτος και η Ρουμανία είναι άλλες δύο οικονομίες που έχουν αρχίσει να υποφέρουν από τις συναλλαγματικές αναταραχές που φέρνει η διαφοροποίηση της νομισματικής πολιτικής της Fed.

Ο Ερντογάν και η προσωπικής φύσης αλαζονεία του κάνουν την υπόλοιπη δουλειά επιτείνοντας την εφιαλτική κατάσταση της οικονομίας με την επιπλέον τροφοδοσία του πληθωρισμού και την εξαθλίωση των πραγματικών αμοιβών.

Σε κάθε περίπτωση μέσα στο νομισματικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί, ιδιαίτερα μετά την επιβεβαίωση της διατήρησης του Τζ. Πάουελ επικεφαλής της Fed και με τις πρώτες αυξήσεις επιτοκίων από την Fed να αναμένονται περί την άνοιξη του 2022, η περαιτέρω ενισχυτική πορεία του δολαρίου τόσο έναντι των ισχυρών νομισμάτων όσο και εκείνων των αναπτυσσόμενων χωρών, δρομολογεί αναταράξεις ορισμένες εκ των οποίων εγκυμονούν ισχυρές ανησυχίες. Μεταξύ αυτών και της Τουρκίας στην οποία η διολίσθηση της λίρας δεν φαίνεται πως μπορεί να συγκρατηθεί αν δεν υπάρξουν εξωτερικές παρεμβάσεις ή εσωτερικές ανατροπές...

Μια άλλη συνέπεια της ανατίμησης του δολαρίου έχει να κάνει με την επίδρασή της στις τιμές των προϊόντων που τιμολογούνται σε δολάρια, όπως π.χ. η ενέργεια, ο χρυσός, κ.λ.π.

Ήδη οι επιπτώσεις αυτές έχουν αρχίσει να καταγράφονται στις διεθνείς τιμές με αποτέλεσμα ορισμένοι αναλυτές να μιλούν για τα πρώτα σημάδια αποκλιμάκωσης των πληθωριστικών πιέσεων. Στην πραγματικότητα βέβαια η ανατίμηση του δολαρίου έχει απλώς «κρύψει» ένα μέρος των συνεχιζόμενων πληθωριστικών πιέσεων, καθώς οι «αιτίες» τους παραμένουν εν ενεργεία.

Για την Ευρωζώνη η διολίσθηση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου δεν είναι καλά νέα για τις πληθωριστικές πιέσεις που ενισχύονται, πολύ περισσότερο που αυτές συνδυάζονται με το νέο κύμα πανδημίας και την ενεργοποίηση διαφόρων ειδών lockdown στην κεντρική κυρίως Ευρώπη.

Τον ορίζοντα αναμένεται να ξεκαθαρίσει στα μέσα του Δεκέμβρη η ΕΚΤ όταν - όπως έχει υποσχεθεί – θα προαναγγείλει τις προθέσεις της όσο αφορά την νομισματική πολιτική για το 2022. Προθέσεις οι οποίες θα επηρεάσουν την συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου αυξομειώνοντας ανάλογα και την τροφοδοσία των πληθωριστικών πιέσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Μη διαθέσιμο»: Οι Τούρκοι δεν μπορούν να αγοράσουν iPhones, μετά την κατάρρευση της λίρας

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider