Μπορεί στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο να καταγράφεται μια σημαντική υποχώρηση των προβληματικών δανείων, ωστόσο η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών εξέφρασε πρόσφατα τις ανησυχίες της σχετικά με την έκθεση των τραπεζών σε κλάδους όπως τον ξενοδοχειακό και της φιλοξενίας & αναψυχής, όπου οι δείκτες NPLs αυξάνονται.
Σύμφωνα με την ετήσια αξιολόγηση κινδύνων από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) ο μέσος δείκτης NPL των ευρωπαϊκών τραπεζών υποχώρησε στο 2,3% στα τέλη του δεύτερου τριμήνου, από 2,9% έναν χρόνο νωρίτερα, μια εξέλιξη που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις σημαντικές πωλήσεις NPLs και στις τιτλοποιήσεις που υλοποιήθηκαν στην Ιταλία και την Ελλάδα.
Όπως σημειώνει η Standard & Poor's, για τις ελληνικές τράπεζες ο μέσος δείκτης NPL υποχώρησε στο 14,8% στο τέλος του δεύτερου τριμήνου, από 30,3% πέρυσι, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης για τις ιταλικές τράπεζες υποχώρησε στο 3,7% από 6,1%. Σημαντικά συνέβαλαν επίσης και οι πορτογαλικές και οι γαλλικές τράπεζες, σύμφωνα με την EBA. Ο μέσος δείκτης κάλυψης των NPLs μειώθηκε στο 44,3% από 45,5% ως αποτέλεσμα της μείωσης περίπου 18% σε ετήσια βάση στις συσσωρευμένες απομειώσεις και στις προβλέψεις για τα προβληματικά δάνεια.
«Χτύπημα» στον κλάδο της φιλοξενίας
Παρά τη συνολική θετική εξέλιξη, η άσκηση της της EBA αποκάλυψε μια επιδείνωση σε κλάδους που επηρεάστηκαν περισσότερο από την πανδημία, και ειδικότερα στον κλάδους της φιλοξενίας και αναψυχής, όπου οι αναφερόμενοι δείκτες NPLs έχουν «αυξηθεί σημαντικά».
Ο μέσος δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρώπη στον ξενοδοχειακό κλάδο και στον κλάδο των υπηρεσιών εστίασης αυξήθηκε στο 9,7% από 7,8% ένα χρόνο νωρίτερα. Την ίδια στιγμή, οι τράπεζες στην Κύπρο, την Ελλάδα, την Κροατία και τη Μάλτα έχουν την υψηλότερη έκθεση σε αυτούς τους κλάδους, όπως διαπίστωσε η EBA.
Παράλληλα, ο μέσος δείκτης NPL για τον κλάδο των τεχνών, της ψυχαγωγίας και της αναψυχής αυξήθηκε στο 8,2% από 6,8%, αν και η EBA είπε ότι τα ανοίγματα σε αυτό τον κλάδο είναι γενικά χαμηλά σε ολόκληρη την περιοχή. Ωστόσο, όπως ανέφερε η EBA τα δάνεια που επωφελούνται από τα μέτρα στήριξης που σχετίζονται με την πανδημία αποτελούν επίσης «πηγή δυνητικά αυξανόμενων κινδύνων για τις τράπεζες της ΕΕ», προσθέτοντας ότι ένα αυξανόμενο ποσοστό τέτοιων δανείων ταξινομείται στο στάδιο 2 ή ως NPLs.
Η Standard & Poor's αναφέρει επίσης πως παρά τη μείωση του όγκου των NPLs, ο μέσος δείκτης των ελληνικών τραπεζών παρείμεινε υψηλός σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη στο τέλος του δεύτερου τριμήνου και έτσι η Alpha Bank, η Τράπεζα Πειραιώς, η Eurobank και η Εθνική Τράπεζα κατατάσσονται ως τα επιμέρους ιδρύματα με τους υψηλότερους δείκτες σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες. Τους χαμηλότερους δείκτες NPL κατέγραψαν τρεις σουηδικές τράπεζες, η Handelsbanken, η Swedbank και η Skandinaviska Enskilda Banken.
Ανδρ. Βελ.