Στο πολιτικό «μικροσκόπιο» της Fitch Solutions μπαίνει η Ελλάδα, εν μέσω του νέου πανδημικού κύματος εξαιτίας της «Όμικρον» και της επαναφοράς των περιοριστικών μέτρων που αυξάνει τους κινδύνους για την κοινωνική σταθερότητα, αλλά με την κυβέρνηση να δύναται να αποφύγει την επιστροφή στα αυστηρά lockdown.
Ο αμερικανικός βραχίονας ανάλυσης του ομίλου Fitch, εξετάζοντας τα νέα μέτρα που εφάρμοσε η κυβέρνηση για να περιορίσει την έξαρση της πανδημίας, αναμένει κόπωση και δυσαρέσκεια. Αυτό αντικατοπτρίζεται στη βαθμολογίας της Ελλάδας που λαμβάνει 60 στα 100 στην ενότητα «κοινωνική σταθερότητα» του βραχυπρόθεσμου δείκτη πολιτικού κινδύνου (STPRI), που είναι χαμηλότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ (70,8). Ωστόσο, οι περιορισμοί παραμένουν σημαντικά πιο χαλαροί από ό,τι ήταν νωρίτερα στην πανδημία. Αυτό ενισχύεται από το γεγονός ότι το 68,1% του πληθυσμού της χώρας είναι πλήρως εμβολιασμένο σε σύγκριση με το ποσοστό του 61,5% σε όλη την Ευρώπη. Επιπλέον, αν και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν αυξηθεί εξαιτίας των μεταλλάξεων, οι ασθενείς που εισάγονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας καθώς και οι καθημερινοί θάνατοι διατηρούνται σε μια πτωτική τάση.
Από την άλλη ωστόσο, η Fitch Solutions εκτιμά ότι οι περιορισμοί θα επιμείνουν σε μεγάλο βαθμό τους επόμενους μήνες και δεν μπορεί να αποκλειστεί περαιτέρω αυστηροποίηση για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Ωστόσο, η βασική προσδοκία είναι ότι η κυβέρνηση θα αποφύγει τα αυστηρά lockdown του 2020 και των αρχών του 2021, και έτσι θα μετριαστεί η δημόσια αναταραχή και δεν θα εκτροχιαστεί η οικονομική ανάκαμψη.
Παράλληλα, ο αμερικανικός οίκος συνεχίζει να θεωρεί ότι το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται σε ισχυρή θέση, με περιθώρια να συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική του ατζέντα και πρόγραμμα τα επόμενα τρίμηνα. Όπως σημειώνεται, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας (158 από τις 300 έδρες) της επέτρεψε να περάσει γρήγορα μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια μέσα στο 2021, συμπεριλαμβανομένου του εργασιακού που άνοιξε τον δρόμο για την εφαρμογή ευέλικτων ωραρίων και τον προϋπολογισμό του 2022, που κατατέθηκε τον Δεκέμβριο και περιορίζει τις δαπάνες της πανδημίας, ενώ παρά τις αντιδράσεις και κάποιες διαμαρτυρίες, και τα δύο υπερψηφίστηκαν σχετικά εύκολα.
Η Fitch Solutions αναμένει ότι η κυβέρνηση θα υλοποιήσει το πλάνο της, παραθέτοντας παραδείγματα όπως η διατήρηση της αναστολής της εισφοράς αλληλεγγύης για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, η μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 24% στο 22% και η μείωση της φορολόγησης για τις επιχειρήσεις που προχωρούν σε συγχωνεύσεις και εξαγορές, ενώ παράλληλα θα στοχεύσει σε έναν βαθμό δημοσιονομικής προσαρμογής τα επόμενα τρίμηνα. Τα μέτρα αυτά, σε συνδυασμό με την οικονομική ανάπτυξη που υπερβαίνει την τάση, θα στηρίξουν το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα το 2022.
Επιπλέον, αν και το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας στις δημοσκοπήσεις υποχωρεί αργά συγκριτικά με τα επίπεδα του 2019, συνεχίζει να διατηρεί ένα άνετο διψήφιο προβάδισμα έναντι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ συνεχίστηκε ακόμη και μετά την πρόσφατη άνοδο του Κινήματος Αλλαγής, με την εκλογή του νέου προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη.
Ο Αλέξης Τσίπρας αύξησε την κριτική του διάθεση για τους χειρισμούς της ΝΔ για την οικονομία και την πανδημία τον Δεκέμβριο, φτάνοντας στο σημείο να ζητήσει πρόωρες εκλογές. Ωστόσο, το αίτημα αυτό απορρίφθηκε άμεσα από τον Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του. Η Fitch Solutions εκτιμά ότι η ΝΔ θα επανεκλεγεί το 2023, ενώ με βάση αυτά, η Ελλάδα σημειώνει υψηλότερη βαθμολογία από τους μέσους όρους της ΕΕ τόσο στη «διαδικασία χάραξης πολιτικής» όσο και στη «συνέχεια πολιτικής» του δείκτη STPRI.
Σύμφωνα με τη Fitch Solutions, οι κίνδυνοι για την πολιτική σταθερότητα πηγάζουν από τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα που σχετίζεται με την πανδημία, την εύθραυστη εικόνα της οικονομίας και τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Στο τελευταίο ζήτημα μάλιστα και λόγω της ευαισθησίας των θαλάσσιων ζητημάτων, οι αναλυτές δεν μπορούν να αποκλείσουν μελλοντικές εξάρσεις περιφερειακών εντάσεων, κάτι που οδηγεί τη βαθμολογία της Ελλάδας στην κατηγορία «ασφάλεια/εξωτερικές απειλές» στο 60 και χαμηλότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ.