Ενέργεια: Τροπολογία για την επιδότηση αγροτών, μεγάλων επιχειρήσεων και καταναλωτών αερίου 

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ενέργεια: Τροπολογία για την επιδότηση αγροτών, μεγάλων επιχειρήσεων και καταναλωτών αερίου 
Η τροπολογία ανοίγει τον δρόμο για την επιδότηση των αγροτικών τιμολογίων ρεύματος από 1η Αυγούστου 2021 μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2021, μέσω της χρηματοδότησης τους από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ). 

Την ένταξη και των νέων ομάδων καταναλωτών στο «δίχτυ προστασίας» από τις ανατιμήσεις στην ενέργεια, που έχει ήδη ανακοινώσει η κυβέρνηση, θεσπίζει τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Ενέργειας σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης. Έτσι, η τροπολογία ανοίγει τον δρόμο για την επιδότηση των αγροτικών τιμολογίων ρεύματος από 1η Αυγούστου 2021 μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2021, μέσω της χρηματοδότησης τους από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ).

Επίσης στην περίπτωση του ηλεκτρικού ρεύματος, διευρύνει τους δικαιούχους επιδότησης για τον Ιανουάριο, εντάσσοντας και τις εταιρείες όλων των κατηγοριών. Όπως είναι γνωστό, από τον πρώτο μήνα του 2022, εκτός τα οικιακά τιμολόγια (για τις κύριες κατοικίες), θα υπάρξει επιδότηση σε όλες τις επιχειρήσεις (χαμηλής, μέσης και υψηλής τάσης), ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου και αριθμού εργαζομένων. Το 2022, η επιδότηση κάλυπτε μόνο τις εταιρείες χαμηλής τάσης.

Υπενθυμίζεται ότι για τον Ιανουάριο του 2022, η επιδότηση σε εμπορικά και βιομηχανικά τιμολόγια ανέρχεται στα 30 ευρώ/MWh. Η συνολική ενίσχυση θα ανέλθει σε 51 εκ. ευρώ.

Παράλληλα, η τροπολογία ανοίγει τον δρόμο για τη χρηματοδότηση μέσω του ΤΕΜ των καταναλωτών φυσικού αερίου. Όπως είναι γνωστό, τον Ιανουάριο κάνει επίσης «πρεμιέρα» η επιδότηση του αερίου, με ένα ποσό 20 ευρώ ανά θερμική MWh για όλους τους παρόχους, και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης. Έως το τέλος του προηγούμενου έτους, η «αναχαίτιση» των υψηλών τιμών για τα νοικοκυριά γινόταν με τις εκπτώσεις της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα παράσχει έκπτωση και τον Ιανουάριο, απορροφώντας επίσης 20 ευρώ ανά θερμική MWh. Το συνολικό ύψος της επιδότησης από την κυβέρνηση και την ΔΕΠΑ θα ανέλθει σε 54 εκατ. ευρώ για τον Ιανουάριο, όπου η χονδρική τιμή Φυσικού Αερίου εκτιμάται στα 114 €/MWh.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider