Η ΕΚΤ είναι απίθανο να ακολουθήσει τη Fed στις αυξήσεις των επιτοκίων για τα επόμενα δύο χρόνια, αναφέρει η Fitch Ratings σε έκθεση της επισημαίνοντας πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι απίθανο για την ευρωζώνη είτε το 2022 είτε το 2023.
Αν και οι μεσοπρόθεσμες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πλησίασαν πρόσφατα τον στόχο του 2%, εξακολουθούν να υπολείπονται των κριτηρίων που η ίδια έχει θέσει αναφορικά με τα απαιτούμενα επίπεδα για τις αυξήσεις των επιτοκίων. Επιπλέον, ο πληθωρισμός στα βασικά αγαθά είναι σημαντικά χαμηλότερος από ό,τι στις ΗΠΑ.
Η Fitch ακόμα υπογραμμίζει πώς οι προβλέψεις της ΕΚΤ για τον δομικό πληθωρισμό ήταν σταθερά υπεραισιόδοξες. Η πιο πρόσφατη πρόβλεψη της κεντρικής τράπεζας για δομικό πληθωρισμό της τάξης του 1,8% το 2024 φαίνεται υψηλή στο πλαίσιο του δομικού πληθωρισμού μόλις πάνω από 1% κατά μέσο όρο την προηγούμενη δεκαετία, καθώς και του ίδιου του μοντέλου του οίκου αξιολόγησης για τη δυναμική των τιμών, το οποίο προβλέπει δομικό πληθωρισμό πλησιέστερα στο 1,5%.
Η Fitch εκτιμά πως δεν αναμένονται οι υποκείμενες συνθήκες πληθωρισμού να σταθεροποιηθούν επαρκώς μεσοπρόθεσμα, ώστε να δικαιολογείται μια αύξηση των επιτοκίων στο πρίσμα του guidance της ΕΚΤ.
Οι προσωρινοί παράγοντες που οδηγούν επί του παρόντος τον πληθωρισμό, συμπεριλαμβανομένων των παγκόσμιων προβλημάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας, των υψηλών τιμών ενέργειας και των base effects, αναμένεται να εξασθενήσουν το 2022.
Οι μισθολογικές πιέσεις
Η αύξηση των μισθών και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό φαίνεται απίθανο να προσθέσουν σημαντική περαιτέρω ανοδική πληθωριστική πίεση, καθώς επί του παρόντος παραμένουν σχετικά καλά σταθεροποιημένες, συμπεραίνει η έκθεση.
Ωστόσο, η Fitch αναγνωρίζει τη τάση να συνεχιστούν οι μεταβολές των τιμών στην ευρωζώνη, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος ο πληθωρισμός να παραμείνει υψηλός για αρκετό καιρό ώστε να επηρεάσει και τις μισθολογικές πιέσεις.
«Οι ανοδικές εκπλήξεις στις αυξήσεις των μισθών και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό ή οι μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες ελλείψεις στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο μιας νωρίτερα από την αναμενόμενη πρώτη αύξηση των επιτοκίων – ίσως το 2024», αναφέρει ο Tej Parikh, Διευθυντής Οικονομικών. «Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν αναμένουμε πως η δυναμική του δομικού πληθωρισμού της ευρωζώνης θα κάνει μια διαρκή ρήξη με το παρελθόν».