Το ράλι στο πετρέλαιο δοκιμάζει τα όρια της Ευρωζώνης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το ράλι στο πετρέλαιο δοκιμάζει τα όρια της Ευρωζώνης
Το εμπάργκο των ΗΠΑ στο ρωσικό πετρέλαιο θα μπορούσε να επιδεινώσει τις ήδη αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου και των τροφίμων, όπως προειδοποίησαν οι αναλυτές, και αυτό θα μπορούσε να ρίξει την παγκόσμια οικονομία εκ νέου σε μια ύφεση εάν κλιμακωθεί περαιτέρω.

Το εμπάργκο των ΗΠΑ στο ρωσικό πετρέλαιο θα μπορούσε να επιδεινώσει τις ήδη αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου και των τροφίμων, όπως προειδοποίησαν οι αναλυτές, και αυτό θα μπορούσε να εκτροχιάσει εκ νέου την παγκόσμια οικονομία ρίχνοντας την σε μια ύφεση εάν υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση στις τιμές.

Εάν η Ρωσία ανταπαντήσει αρνούμενη να προμηθεύσει την Ευρώπη με πετρέλαιο, αυτό θα μπορούσε «εύκολα» να αυξήσει τις τιμές του πετρελαίου κατά 20 έως 30 δολάρια το βαρέλι, δήλωσε ο Andy Lipow, πρόεδρος της Lipow Oil Associates στο CNBC. Η Μόσχα είχε προηγουμένως απειλήσει να διακόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου από την ΕΕ εάν οι δυτικές χώρες στοχοποιήσουν τον ενεργειακό της τομέα.

Αφού ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικών ορυκτών την Τρίτη, το αμερικανικό αργό WTI έφτασε να διαπραγματεύεται πάνω από τα 128 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent εκτινάχθηκε πάνω από τα 130 δολάρια. Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσαν επίσης ότι θα προβούν σε μια σταδιακή κατάργηση των ρωσικών ορυκτών καυσίμων.

«Ο μεγαλύτερος φόβος μου είναι ότι οι τιμές έχουν αυξηθεί τόσο γρήγορα που προκαλείτε ύφεση στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική, που θα φτάσει στις Ηνωμένες Πολιτείες και που τελικά επηρεάζει την ικανότητα της Κίνας να πουλά καταναλωτικά αγαθά στον υπόλοιπο κόσμο» όπως ανέφερε ο Lipow στο «Squawk Box Asia» του CNBC την Τετάρτη.

Η Ρωσία προμηθεύει το 11% της παγκόσμιας κατανάλωσης πετρελαίου, το 17% της παγκόσμιας κατανάλωσης φυσικού αερίου και έως και το 40% της κατανάλωσης φυσικού αερίου στη Δυτική Ευρώπη (στοιχεία για το 2021), σύμφωνα με στοιχεία της Goldman Sachs.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν ήδη εκτιναχθεί κατά περισσότερα από 20 δολάρια το βαρέλι και η Goldman βλέπει δυνατότητες για περαιτέρω άνοδο. Ο Hatzius είπε ότι η Goldman Sachs εκτιμά ότι ένα «παρατεταμένο σοκ κατά 20 δολάρια» στις τιμές του πετρελαίου θα μειώσει το πραγματικό ΑΕΠ κατά 0,6% στην Ευρωζώνη και θα επηρεάσει το κόστος διαβίωσης για τους καταναλωτές.

Σε ένα χειρότερο σενάριο, όπου υπάρξει μια πλήρης απαγόρευση των ρωσικών εισαγωγών ενέργειας σε όλες τις μεγάλες χώρες που προμηθεύονται από τη Ρωσία «θα διαταράξει τον ενεργειακό εφοδιασμό», στέλνοντας τις τιμές προς μια «αχαρτογράφητη περιοχή», ανέφερε από τη μεριά της η Caroline Bain, επικεφαλής οικονομολόγος στα εμπορεύματα της Capital Economics.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider