Στις τοπικές πλατφόρμες και στα υγιή business plans η λύση για την επιστροφή των οφειλετών στις τράπεζες

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Στις τοπικές πλατφόρμες και στα υγιή business plans η λύση για την επιστροφή των οφειλετών στις τράπεζες
Με αισιοδοξία, αρκεί να υπάρχουν τα κατάλληλα εργαλεία όπως ορθά business plans, επιστροφή στη χρηματοδότηση και καθοδήγηση αντιμετωπίζουν οι servicers.

Με αισιοδοξία, αρκεί να υπάρχουν τα κατάλληλα εργαλεία όπως ορθά business plans, επιστροφή στη χρηματοδότηση και καθοδήγηση αντιμετωπίζουν οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων δανείων (servicers) και οι φορείς του κλάδου, την επαναφορά νοικοκυριών και νοικοκυριών στο τραπεζικό σύστημα, προτείνοντας και τη δημιουργία τοπικών πλατφορμών που θα διευκολύνουν την διαδικασία.

Οι πιθανές εναλλακτικές της συγκεκριμένης αγοράς συζητήθηκαν κατά τη δεύτερη ημέρα εργασιών του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς 6 - 9 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, με τον συντονιστή της ενότητας Oρέστη Omran, Partner, Head of Greece, DLA Piper να κάνει λόγο την μετάβαση της χώρας σε μια νέα περίοδο χρηματοδότησης με μεγαλύτερη ωριμότητα και καλύτερα επιτόκια ισοσταθμικά.

Λαμβάνοντας το λόγο, ο Aρτέμης Θεοδωρίδης, Executive Chairman, Cepal Hellas Financial Services S.A. ανέλυσε τα χαρακτηριστικά μιας νέας περιόδου, της οποίας, όπως τόνισε, το τελευταίο στάδιο είναι εντυπωσιακό σε αριθμούς, καθώς το ποσοστό των NPLs στην Ελλάδα προσεγγίζει πλέον κάτω του 10% σε λίγα χρόνια, από το σύνολο των τραπεζών χαρακτηρίζοντάς το «έναν ηράκλειο άθλο», από το πρόγραμμα Ηρακλής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εταιρείες διαχείρισης προσπαθούν πλέον ένα συμβάλουν έτσι ώστε ένα κομμάτι του χαρτοφυλακίου να μπορεί να επανέλθει στην σημερινή οικονομία, κίνηση η οποία καθίσταται πολύ σημαντική για το οικονομικό σύστημα. Παρόλαυτα, ανέφερε ότι εμπόδιο σε αυτό παραμένει ο Ευρωπαϊκός οργανισμός εποπτείας που δεν επιτρέπει σε αυτούς τους πελάτες να επιστρέψουν στην ίδια τράπεζα, τονίζοντας ότι η Cepal αναζητά εναλλακτικές για να ενισχύσει την επαναφορά τους.

Την ίδια στιγμή, ο Γιώργος Γεωργακόπουλος, Managing Director Greece, Intrum υποστήριξε ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν κάνει πολλές αναδιαρθρώσεις που έχουν να κάνoυν με το χρέος, κάτι που συνιστά ένα χρήσιμο εργαλείο, αλλά δεν είναι κατάλληλο για όλες τις περιπτώσεις, καθώς τα προβλήματα είναι βαθύτερα, εφόσον πολλές επιχειρήσεις έχουν βαθιά ζητήματα ανταγωνιστικότητας και ως εκ τούτου η αναδιάρθρωση του χρέους δεν είναι αρκετή.

Σε αυτό το πλαίσιο ανέφερε την περίπτωση 75 μονάδων ξενοδοχείων μεσαίου μεγέθους, οι οποίες λόγω έλλειψης ανταγωνιστικότητας και know how δημιουργούν συνέργειες για να μπορέσουν να επιστρέψουν στο τραπεζικό σύστημα, ένα παράδειγμα που αναμένεται, όπως εκτίμησε, να ακολουθήσουν και άλλοι κλάδοι όπως τα τρόφιμα και τα logistics.

Για την ευκαιρία που πρέπει να δοθεί στις επιχειρήσεις να χρηματοδοτήσουν το χρέους τους έκανε λόγο στη δική του τοποθέτηση ο Άνθιμος Θωμόπουλος, Iδρυτής και CEO, Ηellenic Finance, τονίζοντας ότι αν δοθεί δεν δοθεί αυτή τη δυνατότητα, δεν θα υπάρξει οριστική λύση για το χρέος στη χώρα.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το χρέος που κληρονόμησαν αυτές οι γενιές τη δεκαετία του 2010 πρέπει να αποκατασταθεί στα σημερινά επίπεδα βιωσιμότητας και κερδοφορίας τους και σε αυτό θα βοηθήσει η λειτουργία μιας πλατφόρμας που θα παράσχει βοήθεια για όσες επιχειρήσεις βρίσκονται εκτός πιστωτικού συστήματος, να μπορέσουν καταρχήν να αποχωρήσουν από το Πρόγραμμα ‘’Ηρακλής’’ και σε μερικά χρόνια να επιστρέψουν στις Ελληνικές τράπεζες».

Κατά το ίδιο στέλεχος εξάλλου, η επιχείρηση που έχει cash flow και Business plan δεν είναι δυνατόν να μην βρει το δρόμο της επιστροφής, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει ανάγκη μηχανισμών για τη διασπορά credit υψηλού κινδύνου σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε μικρή κλίμακα.

Για τους δύο δρόμους που υπάρχουν στην εισπραξιμότητα των δανείων μίλησε ο Nίκος Βαρδαραμάτος, CEO, Quant, προσθέτοντας την παράμετρο ότι οι εταιρείες που έχουν αναλάβει το πρόβλημα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων δεν έχουν πολλά περιθώρια κέρδους. Αναφορικά με το θέμα της εισπραξιμότητας επισήμανε ότι υπάρχουν δυο δρόμοι, αυτός της ρύθμισης, με τους οφειλέτες, ωστόσο πλέον να είναι αντιμέτωποι με την πρόκληση της ενεργειακής κρίσης, έχοντας δισταγμό για τη ρύθμιση των οφειλών τους και ο δεύτερος συνδέεται με την δικαστική οδό, λύση όμως η οποία παρουσιάζει μεγάλα ζητήματα λόγω της μεγάλης συσσώρευσης πλειστηριασμών, ελέω πανδημίας, που πρέπει να γίνουν μέσα στο 2022.

Tέλος, ο Απόστολος Γκουτζίνης, Partner, Milbank, UK έκανε λόγο για «άθλο που έγινε δεν έχει προηγούμενο», σε ό,τι αφορά την προσπάθεια για κατακόρυφη μείωση των NPLs μέσα σε τόσα λίγα χρόνια, μια διαδικασία που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα σε τεχνογνωσία, με δημιουργικότητα σε σχέση με ό,τι υπάρχει σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο εξωτερικό.

Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι δεν ήταν αξιοσημείωτη μόνο η κλίμακα και το πόσο μεγάλο πρόβλημα έλυσε, αλλά και ο τρόπος που έγινε, μέσω νομικών μεταρρυθμίσεων, της δημιουργίας των servicers και της εκπαίδευσης των στελεχών τους μέσα σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα, δε, με όσα εκτίμησε, σε πέντε χρόνια θα δημιουργηθεί μια σχετική εξωσυστημική αγορά, η οποία θα μπει σε υγιή ανταγωνισμό με τις τράπεζες, φέρνοντας άλλες, ευπρόσδεκτες μορφές χρηματοδότησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φόρουμ Δελφών: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένα hub που θα προσελκύσει διεθνείς επενδυτές

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider