«Χρυσάφι» για την Ιταλία τα κόκκινα δάνεια

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Χρυσάφι» για την Ιταλία τα κόκκινα δάνεια

Οι ιταλικές τράπεζες μπορεί να καταφέρουν να διαγράψουν από τους ισολογισμούς τους τα προβληματικά τους δάνεια χωρίς ουσιαστικά να τα πουλήσουν. Θα μπορούν μάλιστα να τα χρησιμοποιήσουν ως εξασφαλίσεις για νέα χρηματοδότηση.

Η Banca Popolare di Bari πρόκειται να γίνει η πρώτη ιταλική τράπεζα που θα χρησιμοποιήσει κρατικές εγγυήσεις που προορίζονται στο να βοηθήσουν την τιτλοποίηση κακών δανείων για πώληση. Αντί όμως να προχωρήσει στην πώληση των τίτλων, η μικρή συνεταιριστική τράπεζα θα τους κρατήσει για να τους χρησιμοποιήσει ως εξασφαλίσεις σε άλλες συναλλαγές, σύμφωνα με πρόσωπα που γνωρίζουν το θέμα. Την ίδια στιγμή η μικρή συνεταιριστική τράπεζα θα διαγράψει από τον ισολογισμό της το σύνολο των κακών δανείων ύψους 480 εκατ. ευρώ που διαθέτει, συμπλήρωσαν οι ίδιες πηγές που ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

Η συμφωνία μπορεί να αποτελέσει υπόδειγμα για το σχέδιο του Ιταλού πρωθυπουργού Matteo Renzi να βοηθήσει τις τράπεζες να μειώσουν τα προβληματικά δάνεια που διαθέτουν και τα οποία φτάνουν σε αξία τα περίπου 360 δισ. ευρώ, ίσα με περίπου το ένα τέταρτο του ΑΕΠ της χώρας. Στη συμφωνία που κλείστηκε με την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιανουάριο προβλέπεται ότι οι τράπεζες μπορούν να τιτλοποιήσουν τα κακά τους δάνεια με κρατική εγγύηση για το λιγότερο ριψοκίνδυνο κομμάτι, αρκεί οι τίτλοι να εντάσσονται στην επενδυτική βαθμίδα.

«Η συμφωνία της Popolare di Bari θα θέσει τον πήχη για τις υπόλοιπες ιταλικές τράπεζες που σχεδιάζουν τιτλοποιήσεις με κρατικές εγγυήσεις σε προϊόντα υψηλής εξασφάλισης», αναφέρει ο Jacopo Ceccatelli, διευθύνων σύμβουλος της Marzotto SIM.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η τράπεζα έλαβε ανεπίσημη έγκριση από την PricewaterhouseCoopers και από την Τράπεζα της Ιταλίας για να κρατήσει την εξασφαλισμένη μερίδα των τίτλων διαγράφοντας παράλληλα την ονομαστική αξία των κακών δανείων από τον ισολογισμό της. H τράπεζα σχεδιάζει να πουλήσει το «ενδιάμεσο χρέος» (mezzanine) και το κομμάτι που αντιστοιχεί σε κεφάλαιο μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου.

«Η παύση αναγνώρισης από τον ισολογισμό του συνόλου του χρέους έχει νόημα, επειδή το εξασφαλισμένο κομμάτι υποστηρίζεται από εγγύηση που απαλείφει οποιοδήποτε κίνδυνο σχετικά με την αποπληρωμή των δανείων», υποστηρίζει ο Vincenzo Longo, αναλυτής της IG Markets στο Μιλάνο.

Τα κόκκινα δάνεια που θα συμμετάσχουν στην τιτλοποίηση της Popolare di Bari τιμολογήθηκαν στα 150,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή στο περίπου 31% της ονομαστικής τους αξίας, σύμφωνα με την Moody’s Investors Service. Το κομμάτι υψηλής εξασφάλισης (senior portion) αξιολογήθηκε με «Baa1», τρεις βαθμίδες πάνω από τα «σκουπίδια» πληρώνει 50 μονάδες βάσης πάνω από το ευρωπαϊκό διατραπεζικό επιτόκιο, αναφέρει η Moody’s.

Τo κομμάτι υψηλής εξασφάλισης που θα διατηρήσει η Popolare di Bari μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εχέγγυο για διατραπεζική χρηματοδότησης, όχι όμως για χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η τράπεζα σχεδιάζει να τιτλοποιήσει ακόμη 400 εκατ. κακού χρέους μέχρι τον Μάρτιο, με το κομμάτι υψηλής εξασφάλισης να καλύπτει το 80% της έκδοσης, ανέφεραν οι πηγές.

Η Banca Monte dei Paschi di Siena, η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας, στοχεύει να τιτλοποιήσει 28 δισ. ευρώ κακού χρέους για 33% της αξίας τους και μπορεί να αναζητήσει κρατική εγγύηση για τα περίπου 6 δισ. του συνολικού πακέτου αξίας 9 δισ.

«Η διατήρηση του κομματιού υψηλής εξασφάλισης μπορεί να βοηθήσει τους πωλητές να κάνουν τα πιο ριψοκίνδυνα κομμάτια πιο ελκυστικά στους επενδυτές», αναφέρει ο Francesco Castelli διαχειριστής κεφαλαίων της Banor Capital με έδρα το Λονδίνο. «Αν το πείραμα της Popolare di Bari δουλέψει, πολλές άλλες ιταλικές τράπεζες θα το επιχειρήσουν σε μεγαλύτερη κλίμακα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider