Έκκληση για πολιτική συναίνεση κάνουν τώρα οι τράπεζες

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έκκληση για πολιτική συναίνεση κάνουν τώρα οι τράπεζες

Αναπάντεχους συμμάχους στην προσπάθεια του να εξασφαλίσει ευρεία πολιτική συναίνεση βρίσκει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ο λόγος για τους τραπεζίτες, οι οποίοι καλούν τα πολιτικά κόμματα να συνεννοηθούν μεταξύ τους για να αποφευχθεί η πολιτική αστάθεια που μπορεί να «τορπιλίσει» τις προσπάθειες για οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Η παρέμβαση αυτή συμπίπτει με τα τελευταία στάδια της ανακεφαλαιοποίησης, καθώς οι διοικήσεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων δεν θέλουν να «χύσουν την καρδάρα με το γάλα» λίγο πριν ολοκληρώσουν τη διαδικασία. Παράλληλα, καθώς το επόμενο «αγκάθι» είναι η διαχείριση των επισφαλειών σε επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια, οι τραπεζίτες επιδιώκουν η κρίσιμη αυτή διαδικασία να πραγματοποιηθεί σε όσο το δυνατόν πιο ήρεμο πολιτικό περιβάλλον.

Όπως τονίζουν, μόνο υπό καθεστώς πολιτικής σταθερότητας μπορούν να εξασφαλιστούν ευνοϊκοί όροι, τόσο για να μειωθούν τα «κόκκινα» δάνεια αλλά και για να εξασφαλισθούν οι όσο το δυνατόν καλύτερες τιμές στην πώληση περιουσιακών στοιχείων.

Παρέμβαση για το συγκεκριμένο ζήτημα ετοιμάζεται να κάνει σύμφωνα με πληροφορίες και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας μέσω της ενδιάμεσης έκθεσης που θα παρουσιάσει την ερχόμενη Παρασκευή. «Είμαστε κοντά στην έξοδο από την κρίση. Προς Θεού, μην το ξαναχαλάσετε» θα είναι το μήνυμα του κ. Στουρνάρα σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα».

Στην έκθεσή του ο κεντρικός τραπεζίτης φέρεται να υποστηρίζει ότι έχουμε διανύσει τα 4/5 της απόστασης για την έξοδο από τα μνημόνια και θα είναι κρίμα να βιώσουμε πάλι σενάρια εξόδου της χώρας από τη ζώνη του ευρώ και να τονίζει ότι είναι ανάγκη τα εναπομείναντα μέτρα να περάσουν από τη Βουλή με ευρεία στήριξη για να οδηγηθεί η χώρα στην ασφάλεια και να βγει στις αγορές

Συνεννόηση των πολιτικών κομμάτων ζήτησε και ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβιάς σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Καθημερινή», τονίζοντας ότι η ελληνική οικονομία είναι έτοιμη να επιστρέψει σε ισχυρή ανοδική πορεία αρκεί να εφαρμοστεί η συμφωνία και να υπάρξει πολιτική σταθερότητα.

«Οι έντονες αντιπαραθέσεις και η παρατεταμένη αστάθεια επιδείνωσαν την κατάσταση και παγίδεψαν την Ελλάδα σε μια βαθιά κρίση» δήλωσε ο κ. Καραβίας προσθέτοντας ότι «όταν λέω συναίνεση δεν εννοώ να συμφωνούν όλοι σε όλα, αλλά να υπάρξει μια συνεννόηση σε κρίσιμα ζητήματα όπως η εφαρμογή του προγράμματος ή η ενίσχυση των θεσμών για την αποτελεσματική λειτουργία του κράτους».

Το «ναυάγιο» της Σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών του Σαββάτου και το πολεμικό κλίμα που επικράτησε εντείνει τις ανησυχίες των στελεχών του τραπεζικού κλάδου για νέες πολιτικές αναταράξεις που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην εφαρμογή του προγράμματος. Τα δύο καυτά θέματα του Ασφαλιστικού και του αγροτικού δύσκολα θα περάσουν από την Βουλή με την οριακή πλειοψηφία των 153 βουλευτών της κυβέρνησης χωρίς την συναίνεση και τη θετική ψήφο της αντιπολίτευσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider