Reuters: Η βιομηχανία της ελληνικής γούνας στο χείλος του γκρεμού, λόγω των κυρώσεων στη Ρωσία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Reuters: Η βιομηχανία της ελληνικής γούνας στο χείλος του γκρεμού, λόγω των κυρώσεων στη Ρωσία
Ο κλάδος της γούνας στην Ελλάδα έχει περίπου 2.000 επιχειρήσεις, κατά κύριο λόγο οικογενειακές και απασχολεί περίπου 4.000 άτομα.

Στη μεγάλη κρίση που αντιμετωπίζει ο κλάδος της γουνοποιίας στην Ελλάδα λόγω των κυρώσεων στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία αναφέρεται το Reuters, σε εκτενές δημοσίευμα του όπου παρουσιάζεται η ιστορία που έχει ο κλάδος στην οικονομία της χώρας και ειδικότερα στην περιοχή της Καστοριάς.

Μιλώντας με τον Αντώνη Ντίσιο, γουνοποιό από την Καστοριά, το Reuters σημειώνει πως οι εξαγωγές προϊόντων στη Ρωσία από την Ελλάδα έχουν παγώσει λόγω των κυρώσεων, γεγονός που έχει επηρεάσει αρνητικά τις πωλήσεις γούνας από τη χώρα μας.

«Η Καστοριά περνάει τη χειρότερη φάση της. Είμαστε σε απόγνωση» δήλωσε ο κ. Ντίσιος, κρατώντας μια γούνα αξίας 30.000 ευρώ και ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Ένωση να εξαιρέσει τον κλάδο από τις κυρώσεις.

Το Reuters κάνει αναφορά στο ότι η Ελλάδα είναι μια από τις λίγες ευρωπαϊκές αγορές όπου υπάρχει ακόμα εμπόριο γούνας, λόγω των αντιδράσεων από ομάδες δικαιωμάτων των ζώων και εξαιτίας της απόφασης μεγάλων οίκων μόδας, όπως η Gucci και η Prada, να σταματήσουν τη χρήση γούνας.

Το δημοσίευμα τονίζει πως από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 η Καστοριά είχε στρέψει τις πωλήσεις γούνας στους πλούσιους Ρώσους αγοραστές, με την Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας να σημειώνει πως η προσπάθεια για εύρεση μια διαφορετικής αγοράς, όπως της Νότιας Κορέας, είναι μια δύσκολη μάχη.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Απόστολος Τσούκας, δήλωσε στο Reuters πως «για να βρούμε μια νέα αγορά πρέπει να υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις. Είναι θέμα χρόνου προτού οι επιχειρήσεις αρχίσουν να βάζουν λουκέτα, ανεξάρτητα από το πόση βοήθεια θα έχουμε από το κράτος».

Τα κυβερνητικά μέτρα για τον «νεκρό κλάδο»

Το δημοσίευμα κάνει λόγο για τη δυνατότητα αναστολή των συμβάσεων των εργαζομένων στον κλάδο της γουνοποιίας για τρεις μήνες, από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο του 2022, που έχει ανακοινώσει το ελληνικό υπουργείο Εργασίας. Παράλληλα, αναφέρεται στην επίσκεψη που είχε κάνει στην Καστοριά ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέτρτσος, τον Ιούνιο όταν είχε δηλώσει πως η κυβέρνηση θα έχει υποστηρικτικά μέτρα για τον κλάδο και τους επαγγελματίες του.

Ο κλάδος της γούνας στην Ελλάδα έχει περίπου 2.000 επιχειρήσεις, κατά κύριο λόγο οικογενειακές και απασχολεί περίπου 4.000 άτομα, σύμφωνα με το Reuters.

Οι εξαγωγές γούνας από την Ελλάδα βρίσκονται μεταξύ των 10 κορυφαίων της ελληνικής οικονομίας, αλλά με πτωτική τάση τα τελευταία χρόνια. Οι εξαγωγές γούνας προς τη Ρωσία ανήλθαν σε 14 εκατ. ευρώ για το 2021, όταν το 2017 είχαν διαμορφωθεί σε 55 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά της, η Τζο Σουάμπε, της ομάδας προστασίας ζώων Humane Society International, υποστήριξε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει σοβαρό λάθος συνεχίζοντας να στηρίζει τον κλάδο, λέγοντας πως «είναι ένα νεκρός κλάδος ούτως ή άλλως».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider