Τα 5 συν 1 ορόσημα του Σεπτεμβρίου για τις «δόσεις» και για το πράσινο φως σε μέτρα στήριξης

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τα 5 συν 1 ορόσημα του Σεπτεμβρίου για τις «δόσεις» και για το πράσινο φως σε μέτρα στήριξης
Ο νέος προϋπολογισμός, τα κρατικά «φέσια», τα κοκκινα δάνεια, αλλά και το Κτηματολόγιο, και η πρωτοβάθμια υγεία και η εργατική νομοθεσία στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Τι «διαπιστευτήρια» ζητούν οι θεσμοί. Η πρώτη νέου τύπου αξιολόγηση σε καθεστώς «κανονικότητας».

Τα κρατικά «φέσια», τα κόκκινα δάνεια, αλλά και το Κτηματολόγιο, η εργατική νομοθεσία και η πρωτοβάθμια υγεία είναι τα 5 μεταρρυθμιστικά πεδία που αναμένεται να βρεθούν το επόμενο διάστημα στο επίκεντρο των προσπαθειών της κυβέρνησης, με ορόσημο τον Σεπτέμβριο. Μαζί με τον νέο προϋπολογισμό συνιστούν τη βασικό «μενού» της επόμενης αξιολόγησης της χώρας που θα ξεκινήσει λίγο μετά την έξοδό της από την ενισχυμένη εποπτεία.

Ο λόγος για την πρώτη αξιολόγηση σε καθεστώς μεταπρογραμματικής παρακολούθησης της χώρας. Δηλαδή στο καθεστώς κανονικότητας στο οποίο είναι ήδη κράτη όπως η Πορτογαλία ή η Κύπρος που πέρασαν από μνημόνια. Η περίπτωση της Ελλάδος συνδέεται είναι ειδική, αφού συνδέεται και με ένα τελευταίο πακέτο παρεμβάσεων στο χρέος που θα αποδεσμευθεί το Δεκέμβριο (σ.σ. εκκρεμεί από το 1ο εξάμηνο του 2019).

Στις εν λόγω παρεμβάσεις που είναι ουσιαστικά κάποια από τα 22 συνολικά προαπαιτούμενα και δίνουν ειδική σημασία οι θεσμοί αναφέρθηκε εκ νέου και ο ESM κατά την έγκριση του προτελευταίου πακέτου παρεμβάσεων στο χρέος. Η σημασία για την Ελλάδα είναι πολλαπλή. Και τούτο, γιατί καθώς βαθαίνει η διεθνής κρίση, η κυβέρνηση επιχειρεί συστηματικά να μεταφέρει το «σήμα» της επιστροφής στην Ευρωπαϊκή κανονικότητα, της διατήρησης της μεταρρυθμιστικής ορμής και της ανθεκτικότητας. Με το βλέμμα και στις αγορές αλλά και στο νέο υπερόπλο της ΕΚΤ που θέτει ανάλογα κριτήρια στα κράτη που φωτογραφίζουν όπως εξηγούν διπλωματικές την Ιταλία, με την Ελλάδα να επιθυμεί να παραμείνει στη γωνία του κάδρου με ακόμη μία θετική αξιολόγηση στο εν λόγω πεδίο, όπως και με την παράλληλη προσπάθεια για την επόμενη «δόση» από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το νέο πακέτο

Στο πεδίο του προϋπολογισμού, η καλή εικόνα για την εισπραξιμότητα των φόρων και για τη διατηρησιμότητα της υπέρβασης στόχου των φορολογικών εσόδων είναι ο βασικός στόχος. Και τούτο με δεδομένη την πρόθεση διασφάλισης της επιστροφής σε πλεονάσματα το 2023 και συνεχής απομείωσης του χρέος.

Στόχος είναι να διασφαλιστεί ο μεγαλύτερος δυνατός δημοσιονομικός χώρος για παρεμβάσεις που μπορεί να ανακοινωθούν από το Βήμα της ΔΕΘ. Επίκεντρο είναι το ρεύμα και το φυσικό αέριο, ενώ η παρέμβαση στα καύσιμα θα είναι προσαρμοσμένη ανάλογα με την πορεία των τιμών.

Οι μεταρρυθμίσεις

Στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων, ανάμεσα στα 22 πεδία της τελευταίας αξιολόγησης σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας υπάρχουν 5 για τα οποία υπάρχει ειδικό ενδιαφέρον. Είναι το πεδίο του χρηματοπιστωτικού τομέα, η εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών, η πρωτοβάθμια περίθαλψη, το κτηματολόγιο και η εργατική νομοθεσία. Αναλυτικά, το πόρισμα αναφέρει τα εξής ανά πεδίο:

  1. Κτηματολόγιο. Πρόοδος σύμφωνα με τον συμφωνημένο οδικό χάρτη. Συγκεκριμένα, θα είναι σε λειτουργία ή θα παρουσιάζεται δημόσια το 65% των συνολικών δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, ενώ έως τα τέλη Σεπτεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η επικύρωση του 95% των δασικών χαρτών.
  2. Μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Στο πλαίσιο αφερεγγυότητας έναρξη ανταγωνιστικού διαλόγου για την οντότητα πώλησης και επανεκμίσθωσης ακινήτων με προεπιλεγμένους ενδιαφερόμενους επενδυτές (τέλη Σεπτεμβρίου). Στις καθυστερούμενες κρατικές εγγυήσεις πρόοδος στη διεκπεραίωση απαιτήσεων και πραγματικών πληρωμών σύμφωνα με τους συμφωνημένους στόχους στο σχέδιο εκκαθάρισης του Απριλίου 2022 (μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022 θα εξεταστούν εγγυητικές απαιτήσεις που έχουν καταπέσει, ύψους 470 εκατ. EUR, με πληρωμές ύψους 156,5 εκατ. EUR κατά την ίδια περίοδο). Στον Ν Κατσέλη για το 95% των υποθέσεων με επαναπροσδιορισμό δικασίμου θα οριστεί δικάσιμος έως τα τέλη Οκτωβρίου, για το 70% εξ αυτών, η δικάσιμος θα οριστεί το αργότερο έως τα τέλη του 2022, για το υπόλοιπο 5% των υποθέσεων με επαναπροσδιορισμό δικασίμου, θα οριστεί δικάσιμος το αργότερο έως τα τέλη του 2022 και η τελεσίδικη δικαστική απόφαση που θα κλείνει την υπόθεση θα εκδοθεί για το 25% των υποθέσεων που θα έχουν εκδικαστεί έως τα τέλη Οκτωβρίου.
  3. Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Ουσιαστική πρόοδος προς την κατεύθυνση της εφαρμογής του συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με στόχο την κάλυψη του 25% του συνολικού πληθυσμού που είναι εγγεγραμμένος στο σύστημα έως τα τέλη Οκτωβρίου και του 50% έως το τέλος του 2022. Επίσης έως τα τέλη Ιουλίου, η εγγραφή αυτοαπασχολούμενων οικογενειακών ιατρών στο σύστημα θα φτάσει σε επίπεδο που θα επιτρέπει την κάλυψη του 85% τουλάχιστον του πληθυσμού και έως τον Οκτώβριο θα ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα κινήτρων/αντικινήτρων για την εγγραφή και παραπομπή των ασθενών.
  4. Ληξιπρόθεσμες οφειλές. Ουσιαστική εκκαθάριση των μη συνταξιοδοτικών ληξιπρόθεσμων οφειλών και πλήρης εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων συνταξιοδοτικών οφειλών (με προθεσμία τον Αύγουστο).
  5. Το σχέδιο κωδικοποιημένης νομοθεσίας θα υποβληθεί έως τον Ιούνιο και όλη η κωδικοποιημένη εργατική νομοθεσία θα εγκριθεί έως τον Οκτώβριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πώς δρομολογείται η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία – Η σημασία και τα επόμενα βήματα

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider