Οι 5 παράγοντες που θα καθορίσουν το πακέτο της ΔΕΘ - Στο τραπέζι επέκταση του Ανακυκλώνω, κλειδί το φυσικό αέριο

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι 5 παράγοντες που θα καθορίσουν το πακέτο της ΔΕΘ - Στο τραπέζι επέκταση του Ανακυκλώνω, κλειδί το φυσικό αέριο
Η πορεία του ΑΕΠ, του τουρισμού, των φορολογικών εσόδων κατά το δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου, του πληθωρισμού και  των διεθνών τιμών φυσικού αερίου θα καθορίσουν το πακέτο, που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Ψάχνουν κονδύλια για επέκταση του «Ανακυκλώνω». Υπό εξέταση αλλαγή στο μείγμα στήριξης σε καύσιμα και νοικοκυριά.

Στο παρά... ένα των πρωθυπουργικών ανακοινώσεων από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης αναμένεται να κλειδώσει το νέο πακέτο μέτρων στήριξης. Και τούτο καθώς μία σειρά από στοιχεία, ανακοινώσεις και εξελίξεις θα καθορίσουν, όχι μόνο την αξία του «κουμπαρά» που θα έχει συγκεντρωθεί, αλλά και τις ανάγκες που θα υπάρχουν για στήριξη.

Η κυβέρνηση δίνει μεν προτεραιότητα στο δίπολο ρεύματος - αερίου, που προκαλεί δέος δημοσιονομικά, μετά το νέο κύμα ανόδου των διεθνών τιμών, αλλά εξετάζει από επέκταση του «Ανακυκλώνω», έως και νέο μείγμα στήριξης σε καύσιμα και νοικοκυριά το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Αναλυτικά, οι 5 παράγοντες που θα καθορίσουν το πακέτο μέτρων για τους τελευταίους μήνες του 2022 αλλά και τις εξαγγελίες για τα επόμενα χρόνια είναι οι εξής:

1. Στις 7 Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθεί η πορεία του ΑΕΠ του δευτέρου τριμήνου, δίνοντας μία καθαρότερη εικόνα (μετά την άνοδό του κατά 7% το πρώτο τρίμηνο) της ανθεκτικότητας της οικονομίας. Αλλά και του κατά πόσο - μέσω της ανάπτυξης - μπορεί να τροφοδοτείται η παροχή μέτρων στήριξης αλλά και η μείωση του χρέους που ζητούν οι δανειστές και οι αγορές.

2. Έως τότε θα υπάρχει και μία καλύτερη εικόνα για την πορεία του τουρισμού και το μήνα Αύγουστο. Και τούτο για να φανεί κατά πόσο η αύξηση των αφίξεων θα αποδειχθεί επαρκής για την επαναφορά του τζίρου στον κλάδο στα επίπεδα του 2019, κάτι που είναι και η κυβερνητική προσδοκία.

3. Επίσης θα είναι εμφανής με πιο καθαρά στοιχεία, η διατηρησιμότητα της υπέρβασης των φορολογικών στόχων για έσοδα. Και τούτο με δεδομένη την παράταση που έχει δοθεί στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων έως το τέλος Αυγούστου. Το πακέτο των μέτρων στήριξης θα διαμορφωθεί δημοσιονομικά από την υπέρβαση στο εσόδων κατά το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου και τα μέχρι στιγμής στοιχεία σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών δείχνουν ότι ήδη έχει πληρωθεί το 60% του ΕΝΦΙΑ, το ήμισυ των υποχρεώσεων από φόρους εισοδήματος, αλλά και μία στις δύο επιχειρήσεις έχουν πληρώσει εφάπαξ την Επιστρεπτεα φέρνοντας στα κρατικά ταμεία περίπου 1 δισ. ευρώ.

4. Στις 9 Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό για έναν ακόμα μήνα. Ούτως ώστε να φανεί το κατά πόσο επεκτείνεται η τάση επιβράδυνσης του δείκτη ή όχι, αλλά και το αν η ακρίβεια διεισδύει πιο πολύ στο καλάθι της νοικοκυράς.

5. Η κυβέρνηση περιμένει επίσης την πιο πρόσφατη εικόνα που μπορεί να έχει για την πορεία των διεθνών τιμών φυσικού αερίου. Και τούτο αφού προς το παρόν συνεχίζουν να αυξάνονται πλησιάζοντας σήμερα τα 210 ευρώ η κιλοβατώρα. Η νέα αυτή άνοδος ανατρέπει μέρα με τη μέρα κάθε σενάριο που διαμορφώνεται από το οικονομικό επιτελείο για το πακέτο του ρεύματος, μειώνοντας το «πήχη» για τις παρεμβάσεις που είναι στο τραπέζι.

Στο τραπέζι επέκταση του «Ανακυκλώνω» - Τι θα κρίνει το fuel pass 3

Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, το δημοσιονομικό περιθώριο θα αποτυπωθεί και νομικά σε συμπληρωματικό Προϋπολογισμό που θα κατατεθεί στη Βουλή το Σεπτέμβριο. Και αυτό για να νομιμοποιείται η κυβέρνηση στα μέτρα που θα λάβει για το 2022 έως τη ψήφιση του νέου προϋπολογισμού το Δεκέμβριο.

Πέρα από τη δεδομένη κάλυψη στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο της οποίας το κόστος είναι ακόμη άδηλο, προτεραιότητα στο «τραπέζι» έχουν οι παρεμβάσεις στα καύσιμα και στα νοικοκυριά. Αλλά και η τεράστια ανταπόκριση που είχε το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω» ωθεί το οικονομικό επιτελείο να εξετάζει το κατά πόσο μπορεί να διευρυνθεί ο αριθμός των δικαιούχων. Ερευνάται μάλιστα αν μπορεί η εν λόγω δαπάνη να χρηματοδοτηθεί και αυτή από κοινοτικά κονδύλια για να περιορίσει το βάρος του προϋπολογισμού.

Στο πεδίο των καυσίμων, το αν θα υπάρχει και μία ποια μορφή fuel pass 3 (για το τελευταίο 3μηνο) είναι συνάρτηση 2 παραγόντων: της πορείας των τιμών, αλλά και του γεγονότος ότι το 73% των δικαιούχων επέλεξε τον τραπεζικό λογαριασμό (σ.σ. παρά το μικρότερο ποσό). Κάτι που υπονοεί και την ανάγκη για διαφορετική χρήση της στήριξης αυτής. Κατά συνέπεια, θα μελετηθεί η μορφή της νέας παρέμβασης, το κατά πόσο θα χρειαστεί, αλλά και το ποιες θα είναι οι αλλαγές για το επίδομα θέρμανσης. Παράλληλα, το εν λόγω «μήνυμα» για άμεση βοήθεια στο «καλάθι της νοικοκυράς» βάζει στο τραπέζι το θέμα επιδόματος ανάλογου με αυτού του Πάσχα.

Επιπλέον παρεμβάσεις αναζητούνται από κονδύλια της ΕΕ, από το νέο εξοικονομώ που αναμένεται αλλά και από τα έργα στήριξης για μικρομεσαίους.

Για το 2023 πέραν της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης σε δημόσιο και συνταξιούχους (με κόστος 450 εκατομμύρια ευρώ), εξετάζονται τα σενάρια για την αύξηση των συντάξεων με όχημα τα αναδρομικά και όχι μόνο. Στο τραπέζι παραμένουν πολλές κινήσεις για το 2023: Από τη σύσταση της Κομισιόν τον Ιούνιο για σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, έως μία ακόμη κίνηση μείωσης εισφορών. Με την προτεραιότητα ωστόσο να δίδεται στη διασφάλιση του χώρου για μέτρα στήριξης σε ρεύμα και αέριο έως και το επόμενο καλοκαίρι ότι και αν γίνει με την τιμή του αερίου...

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μισθοί: Τι «δώρα» φέρνει η μείωση της ανεργίας τον Ιούνιο - Το στοίχημα του 10%

Αντίβαρο επενδύσεων, τουρισμού και φορο-ελέγχων για να διασφαλισθεί το νέο πακέτο μέτρων στήριξης- Τα σχέδια και οι κίνδυνοι

Οι επιστολές Σταϊκούρα και Κομισιόν για το τέλος της εποπτείας – Καθαρή ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και δέσμευση για συνέχιση μεταρρυθμίσεων

gazzetta
gazzetta reader insider insider