Ένα ακόμη «μικρό» εξοικονομώ θα προκηρυχθεί τους επόμενους μήνες, ακόμη και μέσα στο 2022 χρηματοδοτούμενο από κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Το πρόγραμμα αυτό, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, θα έρθει με υπερδέσμευση των κονδυλίων για τη δράση που προκηρύχθηκε το 2021 και μέσα στο καλοκαίρι ελήφθη απόφαση για διεύρυνση των δικαιούχων σε 87.000 νοικοκυριά. Και τούτο αφού «παραδοσιακά» στα Εξοικονομώ ένα ποσοστό των ενδιαφερόμενων που υποβάλλουν αίτηση δεν προχωρούν στην επένδυση (σ.σ. θεωρείται δεδομένη η υποεκτέλεση).
Η νέα αυτή ευκαιρία θα είναι ξεχωριστή από το νέο Εξοικονομώ των 650 εκατ. ευρώ που θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ 2021-2027. Θα έχει διαφορετικούς όρους και επιχειρείται επίσης να έρθει νωρίτερα, πριν από την Άνοιξη του 2023 (που εγγράφεται θεωρητικά στη συμφωνία με τις Βρυξέλλες).
Ένα τρίτο σκέλος παρεμβάσεων θα είναι το πρόγραμμα Εξοικονόμησης για επιχειρήσεις του μισού δισ. ευρώ περίπου που προωθείται μέσα στο φθινόπωρο ως μέρος του πακέτου επιδοτήσεων προς μικρομεσαίους του Ταμείου Ανάκαμψης. Όπως ανέφερε ο αρμόδιος αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ, Θόδωρος Σκυλακάκης, θα ενεργοποιηθεί το επόμενο διάστημα.
Τα τρία προγράμματα για την ενεργειακή θωράκιση πολιτών και επιχειρήσεων μέσα από τα κονδύλια της ΕΕ επιχειρείται να μην είναι τα μόνα. Για παράδειγμα, δράσεις αξίας 1 δισ. ευρώ για πράσινες και ψηφιακές παραγωγικές επενδύσεις από το επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα αναμένονται επίσης μέσα στο φθινόπωρο. Αρμόδια στελέχη εξηγούν πως αναζητούνται πόροι ειδικά για πιο μικρές δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν από την ΕΕ για την ενεργειακή εξοικονόμηση και ενδεχομένως την μετάβαση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Καθυστερήσεις Βρυξελλών
Ωστόσο, «εμπόδια» υπάρχουν, κυρίως από τις Βρυξέλλες. Πληροφορίες αναφέρουν πως ακόμη και για το «μικρό» πρόγραμμα του Ανακυκλώνω αναζητείται λύση συμβατότητας με τα κονδύλια του ΕΣΠΑ. Η πιο μεγάλη «εικόνα» δείχνει την πολύ μεγάλη καθυστέρηση του REPowerEU που ακόμη ως νομικό κείμενο δεν έχει φτάσει στα κράτη μέλη (σ.σ. το περίμεναν τον Ιούνιο). Μαζί με αυτό καθυστερούν όχι μόνο τα σχέδια για αναδιάταξη κονδυλίων της ΕΕ προς όφελος «πράσινων» επενδύσεων και παρεμβάσεων, αλλά και κρίσιμες παρεμβάσεις απλοποίησης των κανονισμών της ΕΕ που θα βοηθήσουν να ολοκληρωθούν πιο ομαλά προγράμματα που τρέχουν (π.χ. η αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης για να προσαρμοσθεί στα νέα κόστη των υποδομών αλλά και το ομαλό κλείσιμο του υφιστάμενου ΕΣΠΑ), αλλά και η καθυστέρηση έγκρισης των προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ που μεταφέρει την έναρξη δαπανών (με ελάχιστες εξαιρέσεις) για το 2023.
Οι παρεμβάσεις για τον χειμώνα
Η κυβέρνηση παρ' όλα αυτά προχωρά στη διαμόρφωση νέων δράσεων με το βλέμμα πρώτα στη ΔΕΘ αλλά – κυρίως - στον σχεδιασμό που έχει αρχίσει να εκπονεί για τον χειμώνα, με κίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας και για την υποκατάσταση του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου με άλλα καύσιμα, με βασικό στοίχημα την... επιστροφή το πετρέλαιο.
Η στρατηγική θα έχει τρία σκέλη: Κίνητρα υποκατάστασης ενέργειας, κίνητρα εξοικονόμησης και επιπλέον στήριξη στους ευάλωτους. Και σε αυτό το πλαίσιο η βοήθεια από τα κονδύλια της ΕΕ «είναι και καλοδεχούμενη και αναγκαία», εξηγούν αρμόδια στελέχη, περιγράφοντας τη στενότητα στο πεδίο των δημοσιονομικών κινήσεων όσο δεν υπάρχουν αποφάσεις στην ΕΕ που να οδηγούν σε πρόσθετο δημοσιονομικό «χώρο».