ΙΝΕ/ΓΣΕΕ: Η ακρίβεια «αδειάζει» το καλάθι των νοικοκυριών - Περικοπές σε είδη διατροφής

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΙΝΕ/ΓΣΕΕ: Η ακρίβεια «αδειάζει» το καλάθι των νοικοκυριών - Περικοπές σε είδη διατροφής
Επτά στους 10 πολίτες έχουν περικόψει βασικά είδη διατροφής, ενώ η ακρίβεια «ροκανίζει» ένα μεγάλο τμήμα του μισθού, που για τους χαμηλόμισθους φτάνει ακόμη και στο 19%, ενώ για τους part time στο 29%.

Δραματικές είναι οι επιπτώσεις της ακρίβειας στο βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων και στη μείωση της κατανάλωσης βασικών ειδών διατροφής.

Σύμφωνα με έρευνα της Alco για λογαριασμό της ΓΣΕΕ, που παρουσιάστηκε σήμερα εν όψει της ΔΕΘ, 7 στους 10 πολίτες έχουν περικόψει βασικά είδη διατροφής, ενώ η ακρίβεια «ροκανίζει» ένα μεγάλο τμήμα του μισθού, που για τους χαμηλόμισθους φτάνει ακόμη και στο 19%, ενώ για τους part time στο 29%.

Συγκεκριμένα:

  • Το 71% των εργαζομένων, δηλώνει ότι η άνοδος των τιμών τους έχει οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης βασικών ειδών διατροφής (Πολύ και Αρκετά).
  • Το 20% των εργαζομένων, δηλώνει ότι η οικονομική του κατάσταση δεν του επιτρέπει να ανταπεξέλθει ΚΑΘΟΛΟΥ στις συνθήκες ακρίβειας και ενεργειακής κρίσης του χειμώνα. Ενώ το 47% δηλώνει ΔΥΣΚΟΛΑ, το 30% ΣΧΕΤΙΚΑ ΕΥΚΟΛΑ και το 3% ΕΥΚΟΛΑ.
  • Το 63% θεωρεί την αύξηση των μισθών και του Κατώτατου μισθού ως το αποτελεσματικότερο μέσο για τη προστασία του βιοτικού του επιπέδου από τις ανατιμήσεις στα είδη διατροφής και την ενέργεια. Την μείωση των ειδικών φόρων και φόρων κατανάλωσης το 31% και μόλις το 3% επιλέγει την λύση των επιδομάτων.
  • Το 80% των εργαζομένων δηλώνει ότι δεν έχει υπάρξει αύξηση στο μισθό του εντός του 2022., γεγονός που αναδεικνύει περαιτέρω την αναγκαιότητα και την αξία των κλαδικών συμβάσεων εργασίας.
  • Το 39% των εργαζομένων δηλώνει ότι εργάζεται παραπάνω από το κανονικό ωράριό του. Το 48% εξ αυτών δηλώνει ότι εργάζεται πάνω από 7 ώρες την εβδομάδα.
  • Το 49% δηλώνει ότι δεν πληρώνεται για την υπερωριακή του εργασία.
  • Η μεγάλη πλειοψηφία, το 65%, των εργαζομένων πιστεύει ότι η διαμόρφωση του κατώτατου μισθού θα πρέπει να γίνεται μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων και το 20% με απόφαση της κυβέρνησης.
  • Τέλος, το 30% τω εργαζομένων δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από την εργασία τους.

«Είναι αναγκαίο να υλοποιηθεί άμεσα ένα μείγμα παρεμβάσεων έτσι ώστε να προστατευτεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό το βιοτικό επίπεδο μισθωτών και κυρίως των χαμηλότερα αμειβόμενων. Η ελληνική οικονομία και κοινωνία μετά από πολυετή λιτότητα βρίσκεται μπροστά σε ένα νέο κύμα ακρίβειας και ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά και η στασιμότητας των εισοδημάτων απειλεί την αγοραστική δύναμη πολλών νοικοκυριών και κοινωνικών ομάδων» τόνισε ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ Γιώργος Αργείτης.

Για τους λόγους αυτούς επιβάλλονται μεταξύ άλλων παρεμβάσεις όπως:
- Στην προσαρμογή του κατώτατου μισθού στο επίπεδο της αξιοπρεπούς διαβίωσης (60% του διάμεσου μισθού πλήρους απασχόλησης)
- Σημαντική αύξηση του ποσοστού κάλυψης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας με στόχο το 70% των μισθωτών και θωράκισή τους με παράταση
της ισχύος όλων των όρων των συλλογικών συμβάσεων εργασίας μέχρι την ολοκλήρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την υπογραφή νέων.
- Μείωση ειδικών φόρων κατανάλωσης στην ενέργεια και τα βασικά είδη διατροφής.
- Εισαγωγή φόρου επί των έκτακτων κερδών των εταιρειών παροχής ενέργειας και διάθεση του ποσού για τη στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος επεσήμανε: «Μας λένε να μη ζητάμε αυξήσεις στους μισθούς ανατροφοδοτείται ο πληθωρισμός . Εμείς είμαστε αυτοί που τα κόστη τα μεταφέραμε στην κατανάλωση;

Ο κατώτατος μισθός χρησιμοποιείται ως πολιτικό όπλο από την κυβέρνηση. Ακούστηκε και η επαναφορά των 751 ευρώ παραμονές εκλογών. Ωστόσο αν λάβουμε υπόψη μας την ευρωπαική πρακτική που προβλέπει ότι ο κατώτατος μισθός πρέπει να είναι το 60% του διάμεσου και το 50% του μέσου μισθού τότε θα πρέπει να αυξηθεί πάνω από τα 751 ευρώ. Επίσης οι αυξήσεις πρέπει να περάσουν σε όλη τη γκάμα των μισθών κάτι που είναι δύσκολο».

Το προεδρείο της ΓΣΕΕ εξήγγειλε 24ωρη απεργία το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, ενώ το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου στις 6 το απόγευμα η Συνομοσπονδία και το ΕΚΘ έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου και θα ακολουθήσει πορεία διαμαρτυρίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έρευνα ΓΣΕΕ: Χαμηλόμισθοι οι Έλληνες πτυχιούχοι - Σε ποιους κλάδους εργάζονται

Πρόεδρος της ΓΣΕΕ για την αύξηση του κατώτατου μισθού: «Πολύ λίγο, πολύ αργά»

gazzetta
gazzetta reader insider insider