Νέα παρέμβαση που θα μειώνει απευθείας στην αντλία το κόστος του πετρελαίου κίνησης ως μέτρο καταπολέμησης της ακρίβειας στα καύσιμα, φέρεται να σχεδιάζει η κυβέρνηση.
Το συγκεκριμένο μέτρο, το οποίο πρόκειται όπως φαίνεται να συνεχιστεί με κάποιες τροποποιήσεις, εφαρμόστηκε στην αρχική μορφή του τον Απρίλιο και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των πρατηριούχων απέφερε θετικά αποτελέσματα καθώς αφορούσε απευθείας στη μείωση της τιμής στην αντλία. Από την επερχόμενη παρέμβαση αναμένεται να επωφεληθούν όσοι διαθέτουν πετρελαιοκίνητα οχήματα, αγροτικά αλλά και τουριστικά λεωφορεία και στόχος της επιδότησης θα είναι να ανακουφίσει τους οδηγούς από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου κίνησης, για το οποίο η μέση τιμή πανελλαδικά διαμορφώνεται στα 1,926 ευρώ το λίτρο.
Από την άλλη, στον πάγο δείχνει να μπαίνει ένας τρίτος κύκλος του Fuel Pass καθώς η τιμή της βενζίνης έχει πέσει κάτω από τα 2 ευρώ. Το κόστος της αμόλυβδης έχει πέσει 20% σε σχέση με ό,τι ίσχυε πριν από τρεις μήνες ενώ η τιμή των καυσίμων βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου εξαμήνου. Ωστόσο, η ανησυχία στην αγορά παραμένει καθώς η τιμή παρά το γεγονός ότι βαίνει μειούμενη εξακολουθεί να είναι υψηλή και να πλήττει τα νοικοκυριά. Στο πλαίσιο αυτό, η πρόεδρος των βενζινοπωλών Αττικής, Μαρία Ζάγκα επανέλαβε πρόσφατα την πάγια θέση του κλάδου για μείωση του ΕΦΚ και του ΦΠΑ στα καύσιμα, τονίζοντας ότι αυτά είναι ένα πανάκριβο κοινωνικό αγαθό.
Παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση για άμεση έναρξη του Fuel Pass 3, όπως έχουν επανειλημμένως επισημάνει κυβερνητικά στελέχη υπάρχει ευελιξία στα μέτρα και σε περίπτωση που απαιτηθεί μπορούν να τροποποιηθούν ή να ληφθούν ad hoc αποφάσεις. Ειδικά για τα καύσιμα κίνησης, συνυπολογίζεται ο απρόβλεπτος παράγοντας της πορείας της διεθνούς τιμής, η οποία επηρεάζεται από τους γεωπολιτικούς κινδύνους, την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και της ζήτησης αλλά και της παραγωγής/προμήθειας πετρελαίου.
Το κλείσιμο των αγωγών της Ρωσίας έχει θορυβήσει τη διεθνή αγορά ενώ η Ελλάδα ως χώρα εισαγωγής επηρεάζεται και από την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου.
Σε τι επίπεδα θα κινηθεί η διεθνής τιμή του πετρελαίου
H τιμή του Brent έπεσε κάτω από τα 93 δολάρια αλλά οι διεθνείς αναλυτές δεν βλέπουν σημαντική περαιτέρω πτώση. Όπως εκτιμούν, μέχρι το τέλος του έτους, οι τιμές θα χαρακτηρίζονται από αστάθεια και αναμένουν ότι το πετρέλαιο θα κινηθεί μεταξύ 90-100 δολαρίων το βαρέλι.
Η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ (EIA) δημοσίευσε την τελευταία της βραχυπρόθεσμη ενεργειακή προοπτική (STEO), η οποία προσφέρει τις πιο πρόσφατες προβλέψεις για τις τιμές του για φέτος και για το επόμενο έτος.
Σύμφωνα με το STEO του Σεπτεμβρίου, η EIA βλέπει την τιμή spot του Brent κατά μέσο όρο στα 104,21 δολάρια το βαρέλι το 2022 και στα 96,91 δολάρια το βαρέλι το 2023. Τον Αύγουστο, η EIA είχε προβλέψει ότι η τιμή του Brent θα ήταν κατά μέσο όρο στα 104,78 δολάρια ανά βαρέλι το 2022 και 95,13 δολάρια ανά βαρέλι το 2023.
«Εκτιμούμε ότι οι τιμές του αργού πετρελαίου θα παραμείνουν γενικά κοντά στα επίπεδα που ίσχυαν στα μέσα του Αυγούστου μέχρι το τέλος του 2023. Αν και αναμένουμε ότι οι μέσες τιμές του αργού π θα παραμείνουν κυρίως μεταξύ 90 και 100 δολαρίων ανά βαρέλι μέχρι το επόμενο έτος, υπάρχει πιθανότητα σημαντικής αστάθειας», σημειώνει η υπηρεσία.