Σε λειτουργία τίθεται σήμερα η ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος «ΗΛΕΚΤΡΑ» (http://hlektra.gov.gr/), που αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος του δημόσιου τομέα.
Το πρόγραμμα ΗΛΕΚΤΡΑ έχει συνολικό προϋπολογισμό 640 εκατ. ευρώ και αποτελεί τη μεγαλύτερη δράση εξοικονόμησης ενέργειας στο Δημόσιο, με στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων του Δημοσίου, τουλάχιστον έως την ενεργειακή κλάση Β. Χρηματοδοτείται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων μέσω επενδυτικού δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Τα συνολικά κεφάλαια μέσα και από την αναμενόμενη για την υλοποίηση του προγράμματος μόχλευση θα ανέλθουν στα 920 εκατ. ευρώ.
Μέσω των δράσεων εκτιμάται ότι θα αναβαθμιστούν ενεργειακά 2.5 εκατ. τ.μ. κτιρίων του δημοσίου τομέα ενώ θα επιτευχθεί, κατ’ ελάχιστον, 30% εξοικονόμηση ετήσιας πρωτογενούς ενέργειας που απαιτείται για τις ανάγκες των τεχνικών συστημάτων που εξυπηρετούν το κτίριο και 30% μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Οι παρεμβάσεις και τα ποσοστά επιχορήγησης
Οι παρεμβάσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων που θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, αφορούν σε αντικατάσταση κουφωμάτων, θερμομόνωση, συστήματα θέρμανσης, ψύξης και αερισμού, συστήματα φωτισμού χώρων, συστήματα αυτοματισμού, συστήματα παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατάσταση σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.
Το ποσοστό επιχορήγησης για την υλοποίηση των δράσεων του προγράμματος ξεκινά από 50% με τις εξής παραμέτρους:
- Εάν η αίτηση προβλέπει ότι το κτίριο θα επιτύχει αναβάθμιση κλάσης Β+ (αντί για το κατώτατο όριο που είναι η κλάση Β) ή ριζική ανακαίνιση, το ποσοστό επιχορήγησης ανέρχεται σε 60%.
- Εφόσον το κτίριο θα πετύχει ενεργειακή αναβάθμιση κλάση Β+ και πραγματοποιηθεί ριζική ανακαίνιση, το ποσοστό ανέρχεται σε 70%.
- Εάν η υλοποίηση των παρεμβάσεων γίνει μέσω Σύμβασης Ενεργειακής Απόδοσης, προστίθεται επιπλέον 10% στο τελικό ποσοστό επιδότησης.
Υπενθυμίζεται ότι όσοι έχουν πραγματοποιήσει δαπάνες για την προετοιμασία του φακέλου από τις 23 Φεβρουαρίου (ημέρα προδημοσίευσης του οδηγού του Προγράμματος) θα είναι επιλέξιμες εφόσον ενταχθούν στο «ΗΛΕΚΤΡΑ».
Το σύστημα υποβολής αιτήσεων θα παραμείνει ανοιχτό μέχρις εξαντλήσεως των πόρων.
Ποια κτίρια εντάσσονται στο πρόγραμμα
Οι χώροι που θα αναβαθμιστούν αναμένεται να βελτιώσουν την ενεργειακή τους κλάση κατά δύο κατηγορίες μεσοσταθμικά, σύμφωνα με τον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων. Συγκεκριμένα, στο νέο Πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν:
- Τα κτίρια της Κεντρικής Δημόσιας Διοίκησης.
- Τα κτίρια των Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.
- Τα κτίρια των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.
- Ανάλογα με τις παρακάτω κατηγορίες χρήσεων:
- Κτίρια Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας, όπως νοσοκομεία, κέντρα υγείας, γηροκομεία.
- Κτίρια Εκπαίδευσης, όπως σχολεία και Πανεπιστήμια.
- Κτίρια Γραφείων, όπως οι εγκαταστάσεις γραφείων, διοικητήρια.
- Κτίρια για Λοιπές Χρήσεις, όπως κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις, χώροι μουσείων, εκκλησιαστικά ιδρύματα.
Με την πλήρη υλοποίηση του «ΗΛΕΚΤΡΑ» υπολογίζεται ότι η συνολική εκτιμώμενη μείωση ηλεκτρικής κατανάλωσης ανά έτος θα ανέλθει στις 600 GWh, η μείωση της ετήσιας δαπάνης για ηλεκτρικό ρεύμα μετά την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων θα ανέλθει στα 96 εκατ. ευρώ και η μείωση της ετήσιας εκπομπής ρύπων από την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων θα είναι στους 364.000 τόνους Co2eq.
Η πρωτοβουλία εντάσσεται στην κυβερνητική στρατηγική η οποία με αντίστοιχα προγράμματα και δράσεις στοχεύει στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 10% τον επόμενο χρόνο και κατά 30% ετησίως μεσομακροπρόθεσμα.
Σύμφωνα με τις καταναλώσεις, ο δημόσιος τομέας αποτελεί τον μεγάλο «ασθενή» της ενεργειακής κατανάλωσης πληρώνοντας υπέρογκους λογαριασμούς για την ηλεκτρική ενέργεια (το 2021 πλήρωσε 700 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ). Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας η κατανάλωση ενέργειας στο Δημόσιο, σε 212.000 εγκαταστάσεις της γενικής κυβέρνησης, ήταν 4450 γιγαβατώρες το 2020 και 5.340 γιγαβατώρες το 2021, δηλαδή κατέγραψε αύξηση 20% ενώ το 2022 θα κυμανθεί σα ίδια επίπεδα και αντιστοιχεί στο 10,8 % της συνολικής κατανάλωσης στη χώρα.
Σκρέκας: Ώθηση στον κατασκευαστικό κλάδο και νέες θέσεις εργασίας
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Ξεκινάει, σήμερα, το πρόγραμμα «ΗΛΕΚΤΡΑ», η μεγαλύτερη δράση για εξοικονόμηση ενέργειας, που έχει γίνει ποτέ στον Δημόσιο Τομέα. Στη μεγάλη εθνική προσπάθεια της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και της κλιματικής αλλαγής η δημόσια διοίκηση πρέπει να αποτελέσει θετικό παράδειγμα. Το πρόγραμμα θα δώσει σημαντική ώθηση στον κατασκευαστικό κλάδο και θα δημιουργήσει πολλές νέες θέσεις εργασίας, ενώ παράλληλα θα μειώσει το κόστος λειτουργίας του Δημοσίου που επιβαρύνει τους Έλληνες φορολογούμενους».
Σδούκου: Εντείνονται οι προσπάθειες στην εξοικονόμηση ενέργειας
Η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, δήλωσε: «Το πρόγραμμα «ΗΛΕΚΤΡΑ» που έρχεται σε συνέχεια του «Εξοικονομώ 2021» και του «Ανακυκλώνω - Αλλάζω συσκευή» σηματοδοτεί όχι μόνο την ένταση των προσπαθειών μας στο σκέλος της εξοικονόμησης ενέργειας, αλλά και την επέκτασή του στο δημόσιο τομέα, όπου υπενθυμίζω ότι πρόσφατα ενεργοποιήσαμε και βραχυπρόθεσμα μέτρα εξοικονόμησης, ακολουθώντας καλές ευρωπαϊκές πρακτικές. Με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ταμείο Ανάκαμψης, το «ΗΛΕΚΤΡΑ» αναμένεται να κινητοποιήσει κεφάλαια σχεδόν 1 δισ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση σημαντικών δημόσιων υποδομών (σχολεία και νοσοκομεία μεταξύ άλλων), ενθαρρύνοντας παράλληλα την ανάπτυξη της αγοράς υπηρεσιών ενεργειακής απόδοσης στην Ελλάδα».