Στις αυριανές αξιολογήσεις της Ελλάδας από τους οίκους Moody's και DBRS εστιάζει η Citi, καθώς οι ετυμηγορίες τους αναμένεται να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην κίνηση των ελληνικών κρατικών τίτλων.
Η Moody's αξιολογεί την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας με «Ba3» (σταθερό outlook), ήτοι μία βαθμίδα χαμηλότερα από τη Fitch («BB», θετικό outlook) και δύο χαμηλότερα από την S&P («BB+», σταθερό outlook) και την DBRS («BB high» σταθερό outlook). Υπό αυτό το πρίσμα, αναμένεται να ευθυγραμμιστεί με τον οίκο Fitch και να φέρει την Ελλάδα δύο «σκαλοπάτια» μακριά από την επενδυτική βαθμίδα.
Στην τελευταία της αξιολόγηση, η Moody's έθεσε ως ανώτατο όριο της Ελλάδας τη βαθμίδα «A3», με αξιολογήσεις σε τέσσερις πυλώνες. Συγκεκριμένα, για την ισχύ και τη δυναμική της οικονομίας ο «πήχης» φτάνει στο «baa3», για τη θεσμική δυναμική και τη διακυβέρνηση στο «ba1», για τη δημοσιονομική δυναμική στο «ba3» και για την ευαισθησία της χώρας στον κίνδυνο διάφορων γεγονότων στο «ba».
Όπως σημειώνει η Citi, η δημοσιονομική δυναμική βρίσκεται ήδη σε μια ανοδική τροχιά δεδομένης της μείωσης του δείκτη δημοσίου χρέους. Στην κατηγορία κινδύνου διαφόρων γεγονότων, ο κίνδυνος του τραπεζικού κλάδου αποτελεί την βασική αδυναμία, δεδομένου ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια εξακολουθούν να είναι υψηλά – αν και μειώνονται. Παράλληλα, η Moody's τόνισε πρόσφατα ότι η Ελλάδα έχει τη μικρότερη έκθεση εντός της Ευρωζώνης σε ένα σενάριο ενός πιο επίμονου πληθωρισμού. Σε αυτή τη βάση, η Citi βλέπει περιθώρια για ένα «catchup» από τη Moody's μέσω μιας αναβάθμισης σε «Ba2», ενώ όπως έχει αναφέρει το insider.gr μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργούσε ένα πρόσφορο έδαφος για τον ΟΔΔΗΧ για μια έξοδο στις αγορές, με το εκ νέου άνοιγμα μιας παλαιότερης έκδοσης δεκαετούς ομολόγου για την άντληση περίπου 2 δισ. ευρώ.
Κατά τα άλλα, η DBRS αναβάθμισε την Ελλάδα σε «BB high» τον Μάρτιο, προσφέροντας έτσι την υψηλότερη αξιολόγηση μεταξύ των τεσσάρων οίκων. Ωστόσο, η βασική θέση της Citi είναι πως δεν θα αλλάξει κάτι αύριο ως προς την ετυμηγορία του καναδέζικου οίκου, τη στιγμή που μια περαιτέρω αναβάθμιση θα οδηγούσε στο καθεστώς του «investment grade» και στην επιλεξιμότητα των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα APP της ΕΚΤ. Συνολικά, βλέπει το «risk/reward» για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα να ευνοεί και να οδηγεί σε μια υπεραπόδοση έναντι των ιταλικών ομολόγων τις επόμενες ημέρες.