Επιδείνωση των μακροοικονομικών σεναρίων για την διεθνή οικονομία «βλέπει» σε έκθεση της η DBRS.
Αν και δεν εγκαταλείπει την «σχετική αισιοδοξία» της έκθεσης του Ιουνίου αναφορικά με τον πιθανό αντίκτυπο μιας ήπιας ύφεσης, η DBRS, ωστόσο, φροντίζει να επισημάνει πως αν ο πληθωρισμός παραμείνει υψηλός και η καταναλωτική ζήτηση παραμείνει ενισχυμένη πάνω από τα αναμενόμενα επίπεδα, τότε ενυπάρχουν κίνδυνοι μιας πιο σοβαρής ύφεσης κατά το β’ εξάμηνο του 2023 και το 2024.
Βραχυπρόθεσμη υποχώρηση του πληθωρισμού;
Η DBRS επιβεβαιώνει προηγούμενη εκτίμηση της πως ο πληθωρισμός σταδιακά θα επιβραδυνθεί. Εντούτοις επισημαίνει βραχυπρόθεσμες προκλήσεις και κινδύνους που στέκονται «εμπόδιο» στην αποκλιμάκωση κατά το 2022 και πιθανώς το 2023, με την σύγκρουσης Δύσης-Ρωσίας και την επακόλουθη ενεργειακή κρίση να είναι τα σημαντικότερα, διατηρώντας ιδιαίτερα το ευρωπαϊκό ενεργειακό κόστος υψηλό, αν και πολλές κυβερνήσεις πιθανότατα θα διευκολύνουν τον αρνητικό αντίκτυπο στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις μέσω μιας σειράς μέτρων.
Στο «μάτι του κυκλώνα» βρίσκεται η Ευρώπη, καθότι έχει χτυπηθεί σφοδρά από τις αυξήσεις της ενέργειας και από την προσδοκία ελλείψεων κατά την χειμερινή περίοδο, παρά την κινητοποίηση των κρατών για πλήρωση των αποθεμάτων φυσικού αερίου.
Η ευρωπαϊκή αγορά εργασίας έχει αντιμετωπίσει επίμονα εμπόδια, με ελλείψεις εργατικού δυναμικού και εντεινόμενες απεργίες με διακύβευμα τις αυξήσεις μισθών για την αντιμετώπιση του κόστους ζωής.
Εκτός της ραγδαίας επιδείνωσης των προοπτικών της ΕΕ, η DBRS «βλέπει» συρρίκνωση της βρετανικής οικονομίας κατά 0,1%, ενώ τοποθετεί την ανάπτυξη στις ΗΠΑ κάτω από 1% το 2023.
Πληθωρισμός και αυξήσεις επιτοκίων
Η DBRS επισημαίνει πως και η ΕΚΤ μπήκε στον «χορό» των αυξήσεων επιτοκίων από τον Ιούλιο, διογκώνοντας την συζήτηση για μια επερχόμενη ύφεση, μια από τις τελευταίες κεντρικές τράπεζες που προχωρά σε σύσφιξη της πολιτικής της, πλην της Ιαπωνίας που διατηρεί μια πιο «χαλαρή» νομισματική πολιτική.
Σημειώνει δε, πως παραμένει ασαφές πόση περισσότερη σύσφιξη θα χρειαστεί από τις κεντρικές τράπεζες για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό, φέρνοντας τον κοντά στους στόχους τους. Υπογραμμίζεται, πως οι πληθωριστικοί κίνδυνοι στους επόμενους 6 μήνες, παραμένουν ανοδικοί. Παρ’ όλ’ αυτά, σε περίπτωση που οι κεντρικές τράπεζες αρχίσουν να βλέπουν μήνα-το-μήνα μείωση του πληθωρισμού κοντά στους στόχους τους, θα υπάρξουν οι δυνατότητες για μια παύση στον κύκλο σύσφιξης της πολιτικής, ειδικά εάν η καταναλωτική ζήτηση υποχωρήσει.
Έτσι, για τις περιοχές των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Ευρωζώνης, η DBRS «βλέπει» κορύφωση των αυξήσεων επιτοκίων στο πρώτο μισό του 2023, στο περίπου 4,25%, 3,5% και 2,75% αντίστοιχα.
Τα επιτόκια δεν είναι τόσο υψηλά σε σχέση με τα ιστορικά standards, επισημαίνει ο οίκος, αν και ο ρυθμός σύσφιξης πραγματώθηκε σχετικά γρήγορα.
Eπιπλέον, οι προσδοκίες της αγοράς έχουν σταδιακά μετατοπιστεί υψηλότερα καθ' όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, και θα μπορούσαν να κινηθούν υψηλότερα λόγω της επιμονής του πληθωρισμού ή σε περίπτωση πρόσθετων κλυδωνισμών.