Nord Stream: Βλάβες «χωρίς προηγούμενο» - Στον «αέρα» το πότε θα αποκατασταθεί το πρόβλημα, με υποψίες για σαμποτάζ

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Nord Stream: Βλάβες «χωρίς προηγούμενο» - Στον «αέρα» το πότε θα αποκατασταθεί το πρόβλημα, με υποψίες για σαμποτάζ
Η Ρωσία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο σαμποτάζ για τις διαρροές στον αγωγό. «Εγείρονται ερωτήματα σχετική με την ενεργειακή ασφάλεια ολόκληρης της ευρωπαϊκής ηπείρου» τονίζει το Κρεμλίνο

Τελευταία ενημέρωση: 15:46

Ιδιαίτερα σημαντικό φαίνεται πως είναι το πρόβλημα που έχει προκύψει με τις βλάβες στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1, μετά από τις καταγγελίες που έκαναν η Σουηδία και η Δανία για διαρροές σε σημεία του αγωγού στη Βαλτική Θάλασσα.

Η διοίκηση του Nord Stream 1 ανακοίνωσε πως έχουν καταγραφεί ζημιές σε τρία σημεία του αγωγού, χαρακτηρίζοντας το μέγεθος των διαρροών ως «άνευ προηγουμένου».

Παράλληλα, η εταιρεία υπογράμμισε πως είναι «αδύνατο μέχρι στιγμής να υπολογιστεί το πότε θα επανέλθει στην κανονική της λειτουργία η μεταφορά φυσικού αερίου μέσω του αγωγού».

Τι υποστηρίζει η Γερμανία

Σύμφωνα με μια πηγή στη γερμανική κυβέρνηση, την οποία επικαλείται η γερμανική εφημερίδα Taggesspiegel, «όλα δείχνουν πως δεν πρόκειται για σύμπτωση».

«Δεν μπορούμε να φανταστούμε ένα σενάριο που να μην αφορά στοχευμένη επίθεση», υπογράμμισε η πηγή.

Πάντως, η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της Γερμανίας σε σχετική ανακοίνωση σημείωσε πως κάθε σχόλιο για τις διαρροές στον Nord Stream είναι εικασία. «Απ' όσο ξέρουμε, οι βλάβες στον αγωγό δεν έχουν σημειωθεί εντός των γερμανικών χωρικών υδάτων» μετέφερε η αρχή, σύμφωνα με το Reuters.

Η Ρωσία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο σαμποτάζ

Από την πλευρά της Ρωσίας, ο εκπρόσωπος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, σχολιάζοντας τα γεγονότα στον Nord Stream έκανε λόγο για μια «πολύ ανησυχητική εξέλιξη.

Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου κατάσταση, που απαιτεί άμεση έρευνα.

Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε πως η ζημιά στον Nord Stream είναι προϊόν σαμποτάζ. Εγείρονται ερωτήματα σχετική με την ενεργειακή ασφάλεια ολόκληρης της ευρωπαϊκής ηπείρου» συμπλήρωσε ο Πεσκόφ.

H Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Κομισιόν υπογράμμισε επίσης πως είναι πρόωρο να προβαίνει κανείς σε εικασίες για τα αίτια των διαρροών.

«Στο στάδιο αυτό, είναι πολύ πρόωρο να κάνουμε εικασίες για το ποιες είναι οι αιτίες... Τα κράτη μέλη εξετάζουν το θέμα αυτό, θα παραμείνουμε σε στενή επαφή μαζί τους, όμως πραγματικά δεν είναι η στιγμή για εικασίες», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Η Επιτροπή παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις με τις διαρροές και μέχρι στιγμής δεν βλέπει οποιονδήποτε αντίκτυπο στην ασφάλεια των ευρωπαϊκών προμηθειών, δήλωσε ο εκπρόσωπος. Μολονότι δεν λειτουργεί κανένας από τους δύο αγωγούς, εξακολουθούν αμφότεροι να περιέχουν αέριο υπό πίεση.

Σουηδία και Δανία

Ο Nord Stream, που «τρέχει» τη Βαλτική Θάλασσα, παρέδωσε το 2021 το 40% των ροών αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη, με τη Gazprom να έχει περιορίσει σε μεγάλο βαθμό τις παραδόσεις από τον Ιούνιο, στο πλαίσιο του ενεργειακού πολέμου μεταξύ της ΕΕ και της Μόσχας για την εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Nord Stream 2 έχει κατασκευαστεί και είναι γεμάτος με τεχνικό αέριο από το 2021, αλλά δεν έχει καταγράψει παραδόσεις καυσίμων στην Ευρώπη λόγω της αντιπαράθεσης της Ρωσίας με την ΕΕ, μετέδωσε το Bloomberg.

«Οι αρχές έχουν τώρα ενημερωθεί πως υπήρξαν άλλες δύο διαρροές στον αγωγό αερίου Nord Stream 1, ο οποίος δεν είναι ούτε αυτός επιχειρησιακός, αλλά περιέχει αέριο», δήλωσε ο Δανός υπουργός Κλίματος και Ενέργειας Νταν Γιόργκενσεν σε ανακοίνωσή του προς το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Είναι πολύ νωρίς για να πούμε κάτι σχετικά με τα αίτια των περιστατικών», όμως ο υψηλόβαθμος δανός αξιωματούχος ανακοίνωσε πως αυξάνεται το επίπεδο της επιφυλακής στους τομείς του ηλεκτρικού και του αερίου στη σκανδιναβική χώρα.

Ένας εκπρόσωπος των ναυτιλιακών αρχών της Σουηδίας επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως εντοπίστηκαν δύο διαρροές στα ανοικτά του δανέζικου νησιού Μπόρνχολμ.

Μία από τις διαρροές στον Nord Stream 1 σημειώθηκε στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Δανίας, η άλλη σ' εκείνη της Σουηδίας, σύμφωνα με τις δύο χώρες.

Όπως έγινε και με τη διαρροή που είχε διαπιστωθεί χθες, Δευτέρα, στον Nord Stream 2, ελήφθησαν μέτρα ασφαλείας.

Απαγορεύθηκαν η ναυσιπλοΐα σε ακτίνα πέντε ναυτικών μιλίων (περίπου 9 χιλιόμετρα) και οι υπερπτήσεις σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου.

«Τα περιστατικά στους δύο αγωγούς δεν έχουν καμιά επίπτωση στις προμήθειες της Δανίας», διευκρίνισε ο Γιόργκενσεν.

Χθες, Δευτέρα, το βράδυ, ο διαχειριστής των αγωγών αερίου Nord Stream 1 και 2 είχε αναφέρει πτώση της πίεσης στον πρώτο αγωγό αερίου μετά τον εντοπισμό μιας διαρροής στο δεύτερο.

Άνοδος στις τιμές του αερίου

Σημειώνεται πως στον απόηχο των εξελίξεων, τα συμβόλαια του φυσικού αερίου για την Ευρώπη στο χρηματιστήριο ενέργειας του Άμστερνταμ καταγράφουν άνοδο 5,27%, στα 183 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Σημειώνεται πως τη Δευτέρα τα συμβόλαια του φυσικού αερίου έφτασαν να υποχωρούν σε χαμηλό 2 μηνών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ενέργεια: Η Αθήνα φτιάχνει νέα πρόταση για ευρωπαϊκό μηχανισμό θωράκισης από μελλοντικές κρίσεις - Στη Σύνοδο της Παρασκευής

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider