«Καυτό» δίμηνο πορισμάτων για την ελληνική οικονομία – Κρας τεστ για νέα μέτρα στήριξης, μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Καυτό» δίμηνο πορισμάτων για την ελληνική οικονομία – Κρας τεστ για νέα μέτρα στήριξης, μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις
«Ιερά εξέταση» από τους θεσμούς της ΕΕ θα περάσει η ελληνική οικονομία. Ολοκληρώνονται διαδοχικά report που θα κρίνουν την πορεία των δημοσιονομικών, τον «χώρο» που θα υπάρχει το 2023 και τα επόμενα χρόνια για μέτρα στήριξης αλλά και το πλέγμα μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων που έγιναν ή πρέπει να γίνουν.

«Ιερά εξέταση» από τους θεσμούς της ΕΕ (σ.σ. και κατά συνέπεια από τις αγορές που παρακολουθούν) αναμένεται να περάσει το επόμενο 2μηνο η ελληνική οικονομία. Και τούτο διότι ολοκληρώνονται διαδοχικά report που θα κρίνουν την πορεία των δημοσιονομικών της Ελλάδας, το (επιπλέον) περιθώριο που θα υπάρχει το 2023 και τα επόμενα χρόνια για μέτρα στήριξης αλλά και το πλέγμα μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων που έγιναν ή πρέπει να γίνουν.

Περιλαμβάνουν από τις προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας το 2023 και τις συστάσεις για τη δημοσιονομική ευελιξία έως την αποτίμηση του χρέους, το νέο πακέτο συστάσεων για τις μεταρρυθμίσεις, την αποτίμηση του ταμείου ανάκαμψης αλλά και την επικύρωση του τελευταίου πακέτου δόσεων από τον ESM.

Οι χρόνοι ανακοινώσεων κλειδώνουν διαμορφώνοντας μία «ομπρέλα» διαδοχικών ανακοινώσεων όλο το επόμενο διάστημα:

  • Στις 11 Νοεμβρίου σχεδιάζεται να βγουν οι φθινοπωρινές εκτιμήσεις της Κομισιόν που θα δείχνουν την πιο «φρέσκια» εικόνα για το πως θα κινηθεί το 2023 η οικονομία και της Ελλάδας αλλά και της ΕΕ και αν τελικά το σενάριο ύφεσης σε πολλά κράτη, θα καταστεί το κυρίαρχο.
  • Λίγο πιο πριν στα τέλη του Οκτωβρίου αναμένεται η πρόταση (επίσης από την Κομισιόν) για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες που θα ισχύουν μετά την κρίση. Ο νέος χρόνος ανακοινώσεων που θα «πυροδοτήσει την «μάχη» για το πόσο υψηλά θα είναι τα πλεονάσματα του μέλλοντος ουσιαστικά είναι αποτέλεσμα μίας νέας… αναβολής λόγω και της αναμονής για την (όποια) συμφωνία στο μέτωπο της κοινής στάσης της ΕΕ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Το περιεχόμενό τους (και πιθανόν των τελικών «εντολών» για το 2023) θα διαμορφωθεί όχι μόνο από τις μέχρι τότε εξελίξεις στο ενεργειακό πεδίο και στον πόλεμο, αλλά και από το αν τελικά θα υπάρξει αντίδραση της Ευρώπης στην αγορά φυσικού αερίου (σ.σ. όπως προτείνει η Κομισιόν αλλά προς το παρόν δεν αποδέχονται τα κράτη-μέλη επιλέγοντας κινήσεις à la carte για να προστατεύσουν τις οικονομίες τους και αυτό το χειμώνα, και οδηγώντας έτσι σε περιορισμένα εργαλεία παρέμβασης για τα κράτη υψηλού χρέους όπως η Ιταλία ή η Ελλάδα.)
  • Στις 21 Οκτωβρίου αναμένεται το πόρισμα της Eurostat για το έλλειμμα και το χρέος που φέτος έχει ειδικό ενδιαφέρον. Η ελληνική κυβέρνηση εν περιμένει «αστερίσκους» αναφορικά με την πληρότητα των στοιχείων. Ωστόσο, όπως εξηγούν αρμόδιες πήγες, φέτος αυτές οι ανακοινώσεις συνδέονται με την επιμονή της Εurostat να εντάξει αναδρομικά στο χρέος το σχέδιο «Ηρακλής». Αντίστοιχες έρευνες διεξάγει και για το κατά πόσο πρέπει να οριστεί ως κρατική οντότητα (ή όχι) ο υπό δημιουργία φορέας ακινήτων. Οι κινήσεις αυτές μπορεί να οδηγήσουν (αν δεν αναχαιτισθούν) σε αναδρομική άνοδο του χρέους. To πόρισμα συνδέεται με τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος (EDP) και την υποχρέωση της χώρας (όπως και όλων των κρατών της ΕΕ) δύο φορές το χρόνο να καταθέτει στο στατιστικό άξονα της Κομισιόν, στη Eurostat, απολογιστικά στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος αλλά και προβολές για φέτος με βάση τα νέα δεδομένα
  • Θα ακολουθήσει προς τα τέλη Νοεμβρίου το πακέτο Συστάσεων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Θα περιλαμβάνει ένα πακέτο αποτιμήσεων: για τον ελληνικό προϋπολογισμό (που θα κατατεθεί τις ίδιες ημέρες στη Βουλή στην τελική του μορφή και θα βασίζεται σε προσχέδιο που θα σταλεί έως τις 15/10 από το ΥΠΟΙΚ στις Βρυξέλλες), την αποτίμηση για τις μακροοικονομικές ανισορροπίες που έχει η χώρα, αλλά και τις συστάσεις πολιτικής για το 2023.
  • Τις ίδιες ημέρες ή ταυτόχρονα θα ανακοινωθεί και η 1η έκθεση της μεταπρογραμματικής παρακολούθησης της χώρας (μαζί με το πόρισμα για το τελευταίο πακέτο δόσεων από τον ESM). Οι τεχνικές επαφές ξεκίνησαν χθες δια ζώσης στην Αθήνα και στις 10/10 είναι το ραντεβού των επικεφαλής.
  • Προς το τέλος του έτους αναμένεται και το πόρισμα για τις μεταρρυθμίσεις του Ταμείου Ανάκαμψης που θα οδηγήσει στην έγκριση του πακέτου επιδοτήσεων και δανείων που ζήτησε η Ελλάδα την Προηγούμενη Παρασκευή. Δρομολογώντας παράλληλα και το νέο αίτημα για να ενταχθεί το REPowerEU στο ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Χάθηκαν» 30 τρισ. σε 12 μήνες - Η ΕΚΤ (SSM) ανησυχεί για τις τράπεζες

Επιστολή Φον ντερ Λάιεν προς τα κράτη-μέλη: Οι προωθούμενες παρεμβάσεις για το αέριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider