Σοκαρισμένοι από τον ρυθμό του πληθωρισμού εμφανίστηκαν οι αξιωματούχοι της Fed τον περασμένο μήνα και δεσμεύτηκαν να διατηρήσουν τα υψηλά επιτόκια μέχρι να υπάρξει επιβράδυνση. Αυτό αναφέρεται πρακτικά που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη από τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου και το σκεπτικό πίσω από την επιτοκιακή άνοδο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.
Στις συζητήσεις που οδήγησαν στην αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής διαπίστωσαν ότι ο πληθωρισμός πλήττει ιδιαίτερα τους Αμερικανούς με χαμηλότερο εισόδημα και επανέλαβαν ότι οι αυξήσεις επιτοκίων θα συνεχιστούν και θα παραμείνουν σε ισχύ έως ότου οι πληθωριστικές πιέσεις δείξουν σημάδια αποκλιμάκωσης.
«Οι συμμετέχοντες στη συνεδρίαση έκριναν ότι η Επιτροπή έπρεπε να προχωρήσει και στη συνέχεια να διατηρήσει μια πιο περιοριστική πολιτική, προκειμένου να επέλθει σταθερότητα στις τιμές», αναφέρεται στα πρακτικά της συνεδρίασης. Σύμφωνα με τα στελέχη της Τράπεζας, ο πληθωρισμός «δείχνει ελάχιστα σημάδια υποχώρησης μέχρι στιγμής» και εκτίμησαν πως χωρίς την άνοδο των επιτοκίων, δεν θα μπορούσαν να επιτευχθούν οι στόχοι που είχε θέσει η FOMC.
Η συνεδρίαση έλαβε χώρα λίγο μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τον αμερικανικό πληθωρισμό Αυγούστου που διαμορφώθηκε πάνω από τις εκτιμήσεις των ειδικών και «παρέμεινε απαράδεκτα υψηλός και πολύ πάνω από τον μακροπρόθεσμο στόχο του 2% της Επιτροπής, ενώ υποχωρούσε πιο αργά από το αναμενόμενο», όπως τονίζεται στα σχετικά πρακτικά.
Τα μέλη της FOMC αποφάσισαν πως πρέπει να υπάρξει επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας για να επέλθει τιθάσευση του πληθωρισμού, ενώ ταυτόχρονα μείωσαν τις προβλέψεις τους για την οικονομία, αναμένοντας ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί με ετήσιο ρυθμό μόλις 0,2% το 2022 και 1,2% το 2023, τη στιγμή που το 2021, κινήθηκε σε υψηλό από το 1984.
Οι τραπεζίτες διαπίστωσαν επίσης ότι ο πληθωρισμός οφείλεται σε προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας που δεν περιορίζονται στα αγαθά, αλλά και στην έλλειψη εργατικού δυναμικού, εκτιμώντας ωστόσο πως με την παρέμβασή τους θα επηρεαστεί η αγορά εργασίας και θα υπάρξει μείωση των τιμών.
Τα πρακτικά αναφέρουν ότι τα μέλη της FOMC σημείωσαν ότι «θα ήταν σκόπιμο κάποια στιγμή να επιβραδυνθεί ο ρυθμός των αυξήσεων των επιτοκίων, ενώ αξιολογούνται οι επιπτώσεις της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής στην οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό».
Υπενθυμίζεται πως τελικά, στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό που βρίσκεται κοντά στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, η κεντρική τράπεζα ανέβασε το επιτόκιο της στο 3% -3,25% που συνιστά και υψηλό από τις αρχές του 2008. Μαζί με τις μαζικές αυξήσεις των επιτοκίων, οι αξιωματούχοι της Fed σηματοδοτούν την πρόθεση να συνεχίσουν να αυξάνουν έως ότου φτάσουν σε ένα «τελικό επιτόκιο» 4,6% το 2023. Οι αυξήσεις που ξεκίνησαν τον Μάρτιο και από σχεδόν μηδενικό σημείο αποτελούν την πιο επιθετική σύσφιξη της Fed από το 1990.
Για περαιτέρω αυξήσεις των βασικών επιτοκίων της Fed τους επόμενους μήνες μίλησε ο Τζερόμ Πάουελ, προειδοποιώντας πως «συνεχίζουμε να βλέπουμε αυξημένο ρίσκο στις τάσεις του πληθωρισμού». Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Fed ανέφερε πως η τράπεζα θα ήθελε να «αφήσει το γκάζι» από τις αυξήσεις των επιτοκίων, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τα στοιχεία για την οικονομία. Σχετικά με το πότε θα μπορούσε η Fed να προχωρήσει στη μείωση των αυξήσεων στα επιτόκια της, ο Πάουελ ανέφερε πως «κάποια στιγμή θα πρέπει να χαλαρώσουμε τις αυξήσεις. Αλλά για αυτό, θα πρέπει να δούμε ξεκάθαρα σημάδια για το ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί».