Οι αξιωματούχοι της ΕΕ «δεν εγκαταλείπουν» τη συμφωνία για τον παγκόσμιο εταιρικό φόρο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι αξιωματούχοι της ΕΕ «δεν εγκαταλείπουν» τη συμφωνία για τον παγκόσμιο εταιρικό φόρο
Όλο και μεγαλύτερη στήριξη φαίνεται πως αποκτά η πολυσυζητημένη συμφωνία για τον παγκόσμιο εταιρικό φόρο, η οποία επετεύχθη πέρυσι στη Ρώμη.

Όλο και μεγαλύτερη στήριξη φαίνεται πως αποκτά η πολυσυζητημένη συμφωνία για τον παγκόσμιο εταιρικό φόρο, η οποία επετεύχθη πέρυσι στη Ρώμη, με τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δεσμεύονται πως δεν θα την εγκαταλείψουν.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Πασκάλ Ντόναχιου, ο οποίος ηγείται των συνεδριάσεων των υπουργών Οικονομικών στη Ευρωζώνη, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να περιμένει το αμερικανικό Κογκρέσο να προχωρήσει στην έγκριση της συμφωνίας, προτού εφαρμόσει έναν παγκόσμιο ελάχιστο φόρο. Η οδηγία της ΕΕ σχετικά με τον φόρο αντιμετωπίζει τη διαφωνία της Ουγγαρίας, που αντιτίθεται στην αύξηση των φόρων της για να καλύψει το ελάχιστο του 15%.

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε στην Ευρώπη είναι να παίξουμε τον ρόλο μας τώρα και να καταλήξουμε σε συμφωνία για την εφαρμογή», ​​δήλωσε ο Ντόναχιου σε συνέντευξή του στο Bloomberg News. «Τώρα είμαστε σχεδόν έτοιμοι να φτάσουμε στην ομοφωνία».

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια συνάντησης με την υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, ο Επίτροπος Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πάολο Τζεντιλόνι, αναγνώρισε ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν ακόμη δουλειά να κάνουν για την εφαρμογή της συμφωνίας. Δεσμεύτηκε, ωστόσο, να «μην τα παρατήσει ποτέ» επιδιώκοντας να εφαρμοστεί αυτό που αποκάλεσε «ιστορική συμφωνία».

Ξεχωριστά, η υπουργός Οικονομικών της Ινδονησίας, Σρι Μουλιάνι Ιντραουάτι, έπειτα από συνάντηση της G20 δήλωσε ότι παραμένει προσηλωμένη στη συμφωνία. Η Ινδονησία κατέχει την εκ περιτροπής προεδρία της G-20 φέτος. Η πρόοδος στη συμφωνία «καθυστέρησε ελαφρώς», είπε, αλλά «επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας για την εφαρμογή του διεθνούς φορολογικού πακέτου. Είναι πολύ σημαντικό», πρόσθεσε.

Σχεδόν 140 χώρες υποστήριξαν πέρυσι ένα σχέδιο για την ανανέωση του τρόπου με τον οποίο φορολογούνται οι πολυεθνικές εταιρείες, το οποίο επιδιώκει να σταματήσει τη φυγή εταιρειών προς φορολογικούς παραδείσους με χαμηλούς συντελεστές, επιβάλλοντας έναν ελάχιστο φόρο 15% στα κέρδη.

Ωστόσο, η πολυδιαφημισμένη συμφωνία δεν έχει λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις από τις χώρες μέλη της ΕΕ -- όπου απαιτείται ομοφωνία -- και από το Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μήνυση κατά της TotalEnergies για συνέργεια σε εγκλήματα πολέμου

Φυσικό αέριο: Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο τα συμβόλαια της Ευρώπης - «Σύμμαχος» οι προγνώσεις για ηπιότερο χειμώνα

Υπό ομοσπονδιακή έρευνα ο Έλον Μασκ, το Twitter αναζητά στοιχεία

gazzetta
gazzetta reader insider insider