Ο Μάρτινς Κάζακς της ΕΚΤ εκτιμά ότι τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν και μετά το τέλος του έτους τη στιγμή οι οικονομολόγοι είναι βέβαιοι πως η ευρωζώνη θα βρεθεί σε ύφεση.
Μάλιστα, τάσσεται υπέρ μίας αύξηση 75 μονάδων βάσης αυτόν τον μήνα και άλλων 50 ή 75 στην συνεδρίαση τον Δεκέμβριο, ανάλογα με τα δεδομένα και τις προοπτικές για τις τιμές. «Δεδομένης της τρέχουσας τάσης, δεν βλέπω καμία ανάγκη να σταματήσω μετά από αυτό. Ο ρυθμός θα μπορούσε να επιβραδυνθεί κάπως και θα έλεγα ότι αρχίζουμε να χρησιμοποιούμε ένα ευρύτερο σύνολο εργαλείων για να δουλέψουμε σε ολόκληρη την καμπύλη αποδόσεων» πρόσθεσε.
«Εάν εργάζεται κάποιος μόνο με επιτόκια, τότε μπορεί να ισοπεδώσει την καμπύλη αποδόσεων. Απλώς δεν βλέπω την ανάγκη να μείνουμε σε αυτόν τον μεγαλύτερο ισολογισμό. Επιπλέον, εάν αυστηροποιούμε τη νομισματική μας πολιτική, είναι επίσης απαραίτητο όλα τα μέσα να στρέφονται προς την ίδια κατεύθυνση» εξήγησε.
Παράλληλα, διευκρίνισε πως ένα σημαντικό μάθημα από την πανδημία είναι ότι η νομισματική πολιτική ήταν πιο αποτελεσματική όταν «συνδύαζε και διαφορετικά μέσα», ενώ αν τα επιτόκια είναι το «προτιμώμενο» μέσο από την ΕΚΤ, τότε «θα πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουμε την ίδια στρατηγική όταν οδεύουμε προς αυστηροποίηση, λαμβάνοντας επίσης υπόψη τους κινδύνους χρηματοπιστωτικής σταθερότητας».
Με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να προβλέπει ύφεση της ευρωζώνης το δεύτερο εξάμηνο του 2022 καθώς η ενεργειακή κρίση διογκώνεται, ο Κάζακς αναγνωρίζει τον κίνδυνο ύφεσης, σημειώνοντας ωστόσο πως «είναι πολύ πιο εύκολο να βρεις αρνητικά παρά θετικά σοκ. Οι κίνδυνοι είναι σαφώς καθοδικοί για την ανάπτυξη και ανοδικοί για τον πληθωρισμό».
Επίσης, θα ήταν «θετικά έκπληκτος» εάν οι νέες προβλέψεις της ΕΚΤ που αναμένεται τον Δεκέμβριο δεν περιλαμβάνουν ύφεση, με το μόνο ερώτημα για εκείνον να είναι το πόσο βαθιά και πόσο θα είναι -και αυτό είναι το στοιχείο που θα διαμορφώσει την πορεία για τη νομισματική πολιτική.
«Δεν νομίζω ότι πρέπει να ανησυχούμε πολύ αυτή τη στιγμή για την αύξηση των επιτοκίων. Όμως όσο ψηλότερα ανεβαίνουμε, τόσο πιο προσεκτικοί όσον αφορά το μέγεθος των βημάτων μας θα πρέπει να γινόμαστε» κατέληξε.