Δημοσκόπηση Bloomberg: Η Γερμανία θα παρασύρει σε ύφεση ολόκληρη την Ευρωζώνη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δημοσκόπηση Bloomberg: Η Γερμανία θα παρασύρει σε ύφεση ολόκληρη την Ευρωζώνη
Συρρίκνωση αναμένεται να εμφανίσει η οικονομία της ευρωζώνης το επόμενο έτος, καθώς αντιμετωπίζει το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος και τον κίνδυνο ελλείψεων μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ύφεση αναμένεται να εμφανίσει η οικονομία της Ευρωζώνης το επόμενο έτος, καθώς αντιμετωπίζει το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος και τον κίνδυνο ελλείψεων μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg, το ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ θα μειωθεί κατά 0,1% το 2023, από ανάπτυξη 0,3% που προβλεπόταν. Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της ζώνης του ευρώ, αναμένεται να συρρικνωθεί 0,5%, καθώς ισχυρή εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό φυσικό αέριο την έφερε σε επικίνδυνη θέση μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία. Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία αναμένεται να σημειώσουν ανάπτυξη.

Ενώ οι πιο πρόσφατες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προβλέπουν ότι η οικονομία θα αποφεύγει τα δύο συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης, ο αντιπρόεδρος Λουίς Ντε Γκίντος δήλωσε σε συνέντευξή του ότι υπάρχει πιθανότητα «τεχνικής ύφεσης» εν μέσω αυξημένου πληθωρισμού.

Επίσης, ο Dennis Huchzermeier, ανώτερος οικονομολόγος στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Handelsblatt, ανέφερε ότι «η γερμανική οικονομία θα συρρικνωθεί τουλάχιστον τρία τρίμηνα στη σειρά μέχρι την άνοιξη του 2023».

Οι οικονομολόγοι προχώρησαν επίσης σε ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την αύξηση των τιμών. Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη πλέον εκτιμάται στο 5,5%, σε σύγκριση με 5% στην προηγούμενη δημοσκόπηση, με τη Γερμανία να εμφανίζει τη μεγαλύτερη ανοδική αναθεώρηση μεταξύ των μεγάλων οικονομιών του μπλοκ.

Η ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια, έως το όριο του 2,5% το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους. Η πρώτη μείωση επιτοκίων αναμένεται να γίνει το δεύτερο τρίμηνο του 2024.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βρετανία: Ανακοινώσεις από τον νέο ΥΠΟΙΚ - Ισχυρά κέρδη για τη στερλίνα, πτώση για τα ομόλογα

Γαλλία: Συνεχίζεται η απεργία στην TotalEnergies, η κυβέρνηση ζητεί από τους εργαζόμενους «να μην μπλοκάρουν τη χώρα»

Γερμανία: Για κίνδυνο «λουκέτων» σε νοσοκομεία και κλινικές προειδοποιεί ο υπουργός Υγείας

gazzetta
gazzetta reader insider insider