Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη υποχώρησαν σε χαμηλό τριών μηνών με την Κομισιόν να παρουσιάζει αύριο, Τρίτη, το σχέδιό της για «δυναμικό πλαφόν» με στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης.
Ειδικότερα, η τιμή για τα συμβόλαια παράδοσης τον Νοέμβριο (TTF) διολίσθησε 5,7% στα 133,89 ευρώ η μεγαβατώρα, στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τις 29 Ιουνίου, μετά τις πληροφορίες ότι η Κομισιόν θα προτείνει ένα δυναμικό πλαφόν στις τιμές.
Το ολλανδικό συμβόλαιο για το πρώτο τρίμηνο του 2023, η οποία είναι συνήθως η πιο κρύα περίοδος του έτους με την μεγαλύτερη ζήτηση, μειώθηκε κατά 8,80 ευρώ στα 156,70 ευρώ/MWh, ενώ το ολλανδικό συμβόλαιο επόμενης ημέρας μειώθηκε κατά 4 ευρώ στα 63 ευρώ/MWh - στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Οκτωβρίου 2021.
Το συμβόλαιο παράδοσης Νοεμβρίπυ στο Ηνωμένο Βασίλειο απώλεσε 4,3%, ή 17,50 πένες στις 240 πένες ανά θερμική μονάδα, ενώ το συμβόλαιο επόμενης ημέρας ήταν το μόνο που δεν ακολούθησε την πτωτική τάση, καταγράφοντας άνοδο κατά 11,50 πένες στις 105 πένες/θερμική μονάδα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να προτείνει έναν προσωρινό μηχανισμό για να αποτρέψει τις ακραίες αυξήσεις των τιμών στις συναλλαγές σύμφωνα με το προσχέδιο εγγράφου που είδε το Bloomberg News.
«Ο προσωρινός μηχανισμός θα συμβάλει στην αποφυγή ακραίων διακυμάνσεων και αυξήσεων των τιμών, καθώς και κερδοσκοπίας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε δυσκολίες στην προμήθεια φυσικού αερίου για ορισμένα κράτη μέλη», ανέφερε η Κομισιόν.
Μάλιστα, θα τίθεται σε εφαρμογή ένα προσωρινό όριο στις ενδοσυνεδριακές κινήσεις των τιμών των συμβολαίων TTF, για τις οποίες η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι δεν αντανακλούν την πραγματικότητα.
Οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου της Ευρώπης είναι γεμάτες περίπου 92%, ωστόσο, η αποτυχία μείωσης της κατανάλωσης και ένας ψυχρός χειμώνας θα μπορούσαν να εξαντλήσει γρήγορα τις δεξαμενές και να καταστήσουν πολύ πιο δύσκολη την αναπλήρωση των αποθεμάτων για το επόμενο έτος.
Οι προτάσεις της Κομισιόν για τη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου - Τα σενάρια
H Eπιτροπή θα προτείνει λύσεις που καθησυχάζουν τις ανησυχίες των χωρών (όπως η Γερμανία) για τον ενεργειακό εφοδιασμό και που έχουν «τη μέγιστη συναινετική υποστήριξη», όπως είπε η Επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον.
- Μεταξύ των λύσεων που αναμένεται να προτείνει η Επιτροπή είναι η παρέμβαση στο δείκτη αναφοράς του φυσικού αερίου στην Ευρώπη (TTF). «Ο δείκτης αναφοράς δεν είναι αντιπροσωπευτικός της πραγματικότητας στην αγορά ενέργειας και φουσκώνει τεχνητά τις τιμές», είχε δηλώσει η Κ. Σίμσον.
- Παράλληλα, η Επιτροπή θεωρεί ότι προτιμότερη επιλογή από ένα ανώτατο όριο στην τιμή των εισαγωγών φυσικού αερίου, είναι η διαπραγμάτευση με τις χώρες που προμηθεύουν φυσικό αέριο την ΕΕ για χαμηλότερες τιμές. Η ιδέα αυτή βρίσκει σύμφωνες τη Γερμανία και την Ολλανδία.
- Μια άλλη λύση που προωθεί η Επιτροπή είναι το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται μόνο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Πρόκειται για το μοντέλο που εφαρμόζουν η Ισπανία και η Πορτογαλία, το οποίο ωστόσο δεν επιθυμούν χώρες όπως η Ελλάδα, το Βέλγιο και η Ιταλία γιατί επιβαρύνει τους κρατικούς προϋπολογισμούς. Ωστόσο το μέτρο αυτό το υποστηρίζει η Γαλλία.
- ΗΕπιτροπή σκοπεύει επίσης να τονίσει την ανάγκη περαιτέρω μείωσης της ζήτησης φυσικού αερίου. «Δεν πρόκειται για μια ελκυστική επιλογή, αλλά για μια αναγκαιότητα για την εξασφάλιση της ασφάλειας του εφοδιασμού», προειδοποίησε η Επίτροπος Ενέργειας. Για να γίνει αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθεί ο συναγερμός σε επίπεδο ΕΕ, ο οποίος καθιστά υποχρεωτικό τον στόχο της μείωσης της ζήτησης αερίου κατά 15%.
- Τέλος, στο πακέτο με τις προτάσεις της Επιτροπής θα περιλαμβάνεται και η διευκόλυνση των κοινών αγορών φυσικού αερίου, με στόχο την πλήρωση των αποθεμάτων φυσικού αερίου για τον επόμενο χειμώνα. Η συλλογική αγοραστική δύναμη της ΕΕ θα περιορίσει τις τιμές της αγοράς φυσικού αερίου, όπως είχε γίνει με τα εμβόλια κατά του Covid19. «Είναι σαφές ότι θα αγοράσουμε το φυσικό αέριο για τον επόμενο χειμώνα μαζί μέσω της κοινής πλατφόρμας αγορών της ΕΕ», δήλωσε ο Τσέχος υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου, Γιόζεφ Σικέλα.