Αντίστροφη μέτρηση για το «δυναμικό» πλαφόν της Κομισιόν στο φυσικό αέριο - Τι θα περιλαμβάνει

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αντίστροφη μέτρηση για το «δυναμικό» πλαφόν της Κομισιόν στο φυσικό αέριο - Τι θα περιλαμβάνει
Τι προτείνει η Κομισιόν για το «δυναμικό» πλαφόν στο φυσικό αέριο - Σε τέλμα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εδώ και ένα μήνα.

Ένα «δυναμικό» πλαφόν για τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρoταθεί από την Κομισιόν την τρέχουσα εβδομάδα, με στόχο την ανάσχεση της κρίσης ενόψει και του χειμώνα.

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με το προσχέδιο που επικαλείται το Reuters σήμερα, αναφέρει πως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER) θα είναι υπεύθυνος για να καθορίσει ένα ανώτατο όριο τιμής για το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) μέχρι τις 23 Μαρτίου.

Παράλληλα, η Κομισιόν προτείνει επίσης πιθανές παρεμβάσεις στο ολλανδικό TTF, το οποίο χρησιμοποιείται ως σημείο αναφοράς για τη διαμόρφωση των συμβολαίων και εν τέλει των τιμών φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

H «έσχατη επιλογή»

Ως «έσχατη επιλογή» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνιστά τη θέσπιση μιας «δυναμικής» τιμής αγοράς στην οποία θα μπορούν να πραγματοποιούνται οι συναλλαγές φυσικού αερίου στην αγορά spot (αγορά επόμενης ημέρας) TTF υπό συγκεκριμένες συνθήκες.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, τα μέτρα δεν θα επηρεάσουν την εφοδιαστική αλυσίδα και δεν θα συμβάλλουν σε αύξηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου, αλλά ούτε θα επηρεάσουν την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

Η πρόταση δεν θα έχει ισχύ άνω των τριών μηνών, σε περίπτωση που οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ συμφωνήσουν και την υιοθετήσουν.

Τέλος, το προσχέδιο της Κομισιόν αναφέρει ότι έως τις 31 Ιανουαρίου θα πρέπει να οριστεί ένα όριο διακύμανσης της τιμής ανά ημέρα στα συμβόλαια ενός μήνα για τα προϊόντα ενέργειας.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη υποχώρησαν σε χαμηλό τριών μηνών. Πιο συγκεκριμένα, η τιμή για τα συμβόλαια παράδοσης τον Νοέμβριο (TTF) διολίσθησε 5,7% στα 133,89 ευρώ η μεγαβατώρα, στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τις 29 Ιουνίου, ενώ το αντίστοιχο συμβόλαιο στο Ηνωμένο Βασίλειο απώλεσε 4,3%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επίδομα θέρμανσης: Έως και 1.600 ευρώ το ποσό για τους νέους δικαιούχους

Κρατικός Προϋπολογισμός: Αυξημένα κατά 13,7% τα έσοδα στο 9μηνο – Πιέσεις τον Σεπτέμβριο, παραμένει το πλεόνασμα

Αλλάζω συσκευή: Έως τέλος Οκτωβρίου τα voucher στους 200.000 νέους δικαιούχους

gazzetta
gazzetta reader insider insider