Την εκτίμηση ότι τους πρώτους μήνες του 2023 το συνολικό ύψος των ρυθμισμένων δανείων μέσω της πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού θα έχει ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ, διατύπωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις, Τάσος Πανούσης, μιλώντας νωρίτερα στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι με τη συμβολή των Εταιρειών Διαχείρισης τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών μειώθηκαν από 107 δισ. ευρώ το 2016 σε κάτω από 10 δισ. ευρώ, όπως εκτιμάται, στο τέλος του τρέχοντος έτους. Από το 2020 έως σήμερα, οι Εταιρείες Διαχείρισης έχουν ολοκληρώσει ρυθμίσεις ύψους άνω των 7,5 δισ. ευρώ για τα τιτλοποιημένα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, στην πλειονότητα των περιπτώσεων με άφεση χρέους. Επιπλέον, στο ίδιο διάστημα από το 2020, ρυθμίστηκαν πάνω από 430.000 δάνεια ύψους άνω των 8,5 δισ. ευρώ, τα οποία διατηρούν οι τράπεζες στην κατοχή τους και τα οποία αναταξινομήθηκαν ως υγιή, θωρακίζοντας τους τραπεζικούς ισολογισμούς, με την αύξηση του ενεργητικού και την υποστήριξη της οργανικής κερδοφορίας που ενισχύει την κεφαλαιακή τους βάση.
Αναφερόμενος ειδικά στα τιτλοποιημένα χαρτοφυλάκια, ο κ. Πανούσης τόνισε ότι επειδή έχει παρασχεθεί η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου για μέρος των ομολογιών τους, προβλέφθηκαν συγκεκριμένα επιχειρηματικά σχέδια (business plans) στα οποία οι Εταιρείες Διαχείρισης έχουν δεσμευθεί και οφείλουν να εκπληρώσουν.
«Αυτά τα business plan, τα οποία συμφωνήθηκαν με το ελληνικό δημόσιο στο πλαίσιο της παροχής των κρατικών εγγυήσεων, περιλαμβάνουν αυστηρές προδιαγραφές εκτέλεσης για τις Εταιρείες Διαχείρισης και εξίσου αυστηρές κυρώσεις σε περίπτωση υποαπόδοσης. Ωστόσο, για την ομαλή εκτέλεσή τους, προϋπόθεση αποτελεί η εύρυθμη λειτουργία όλου του συστήματος, δηλαδή η εφαρμογή του συνόλου των μέσων που προβλέπονταν όταν συμφωνήθηκαν τα business plan. Είναι φανερό ότι σε περίπτωση που κρίσιμες παράμετροι μεταβληθούν, όπως για παράδειγμα το σκέλος των διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να καταστεί προβληματική η υλοποίηση των επιχειρηματικών σχεδίων», τόνισε ο κ. Πανούσης, υπονοώντας το θέμα που βρίσκεται στην επικαιρότητα, του παγώματος των πλειστηριασμών κατόπιν αντικρουόμενων αποφάσεων τμημάτων του Αρείου Πάγου.
Ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός δουλεύει αποτελεσματικά
Ο κ. Πανούσης χαρακτήρισε πρόωρη και βιαστική την κριτική για έλλειψη αποτελεσματικότητας του Εξωδικαστικού Μηχανισμού. Όπως είπε, τα αντικειμενικά στοιχεία έχουν ως εξής: Η πλατφόρμα στην οποία εισάγονται τα στοιχεία της οφειλής και του οφειλέτη και παράγεται η αυτοματοποιημένη πρόταση ρύθμισης άρχισε να λειτουργεί ουσιαστικά τον περασμένο Μάρτιο.
Μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί από Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα και Δημόσιο αιτήσεις άνω των 4.500 με αξία περίπου 1 δισ. Σε μια συνολική εικόνα, γιατί υπάρχουν αρκετές διαφορετικές κατηγορίες και στάδια του Μηχανισμού, βλέπουμε το Δημόσιο να παρέχει μια σημαντική άφεση χρέους της τάξης του 25% και τους χρηματοδοτικούς φορείς να αποδέχονται περικοπή του χρέους κατά μέσο όρο στο 30% στο πλαίσιο της ρύθμισης που εξάγεται αυτοματοποιημένα από τον αλγόριθμο του Εξωδικαστικού Μηχανισμού. Συνολικά έχουν υλοποιηθεί έως σήμερα > 250 εκατ. ενώ άλλα 170 εκατ. είναι σε φάση τελικής υλοποίησης. «Μπορούμε λοιπόν βάσιμα να εκτιμήσουμε ότι πρώτους μήνες του 2023 θα έχουμε ξεπεράσει το 1 δις. ευρώ στο συνολικό ύψος των ρυθμισμένων δανείων», είπε ο πρόεδρος της ΕΕΔΑΔΠ.
Όπως πρόσθεσε, η εμπειρία που έχει συγκεντρωθεί στους δέκα μήνες της λειτουργίας του μηχανισμού, αξιοποιείται. «Οι ‘παιδικές ασθένειες’ θεραπεύονται και προχωρούμε σε διορθωτικές κινήσεις τόσο ως προς το διαδικαστικό σκέλος, όσο και στο ουσιαστικό. Λαμβάνουμε διαρκώς υπόψη τα στοιχεία για τις εγκρίσεις, τους χρόνους, τις καθυστερήσεις, τις επιτυχείς ρυθμίσεις και τις απορρίψεις και βελτιώνουμε καθημερινά τη λειτουργία του μηχανισμού, σε συνεννόηση με την αρμόδια Ειδική Γραμματεία και την επικεφαλής της κα Αθανασοπούλου, με την οποία έχουμε άριστη συνεργασία. Ειδικά για το ζήτημα της εγκρισιμότητας, έχουμε δρομολογήσει αλλαγές για τη βελτίωσή της και έχουμε υποβάλει προτάσεις άμεσα υλοποιήσιμες, τις οποίες θα συνεκτιμήσει η Πολιτεία και θα λάβει τις αποφάσεις της το επόμενο διάστημα», είπε ο κ. Πανούσης.
Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός απαιτεί και προϋποθέτει μια πραγματική βούληση συνεργασίας του οφειλέτη προς την εξεύρεση της κατάλληλης για τη δανειακή του υποχρέωση ρύθμισης.
«Εάν κάποιοι στρατηγικοί κακοπληρωτές προσέβλεπαν στον Εξωδικαστικό ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ για να αποφύγουν οφειλές στις οποίες μπορούν να ανταποκριθούν, αυτοί θα απογοητευθούν. Αντίθετα, για πολλούς συνεργάσιμους δανειολήπτες ο Μηχανισμός δίνει συνεχώς και θα εξακολουθήσει να δίνει αποδεκτές ρυθμίσεις. Σε αυτό βοηθάει σημαντικά η πλήρως ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης και του συνόλου των σχετικών εγγράφων, η άμεση άντληση στοιχείων από τις βάσεις δεδομένων της φορολογικής διοίκησης και των πιστωτικών ιδρυμάτων και κατεξοχήν το γεγονός ότι μέσω του Εξωδικαστικού Μηχανισμού δεν ρυθμίζεται μία επιμέρους οφειλή, αλλά επέρχεται συνολική και ταυτόχρονη ρύθμιση όλων των αθετημένων υποχρεώσεων προς το Δημόσιο, τους ασφαλιστικούς φορείς και τα πιστωτικά ιδρύματα, με αποτέλεσμα να γίνεται μια πλήρης εκτίμηση της ικανότητας του οφειλέτη να ανταποκριθεί σε βάθος χρόνου στους όρους της προτεινόμενης ρύθμισης», είπε ο κ. Πανούσης.