Νέες «ηλεκτρικές λεωφόροι» με επίκεντρο την Ελλάδα

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέες «ηλεκτρικές λεωφόροι» με επίκεντρο την Ελλάδα
Το φθινόπωρο του 2023 η τελική επενδυτική απόφαση για την «πράσινη» διασύνδεση με την Αίγυπτο. Το σχέδιο για τη ανάπτυξη έργου για τη μεταφορά «πράσινου» ηλεκτρισμού από τη χώρα μας σε Αυστρία-Γερμανία.

«Ωριμάζει» η νέα ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας με την Αίγυπτο, ένα έργο που προωθεί ο Όμιλος Κοπελούζου, με στόχο το φθινόπωρο του 2023 να ανάψει το επενδυτικό «πράσινο φως» για την υλοποίηση του έργου εισαγωγής «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας. Την ίδια στιγμή, όπως αποκάλυψε πρόσφατα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ένα ακόμη νέο σχέδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης βρίσκεται στα σκαριά, με σκοπό τη μεταφορά ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ από την Ελλάδα σε Αυστρία και Γερμανία.

Κοινό χαρακτηριστικό και των δύο πρότζεκτ είναι πως εκμεταλλεύονται τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας, η οποία βρίσκεται στο σταυροδρόμι της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ένα πλεονέκτημα που στην περίπτωση και των δύο σχεδίων, προβλέπεται να αξιοποιηθεί για τη μεταφορά αποκλειστικά «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας, ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας όσο και των υπόλοιπων διασυνδεδεμένων χωρών, με την απεξάρτησή τους από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα.

Στην επικαιροποίηση των δεδομένων για τη διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου προχώρησε σε πρόσφατο ενεργειακό συνέδριο ο Ιωάννης Καρύδας, Διευθύνων Σύμβουλος Renewables and Energy Storage του Ομίλου. Όπως επισήμανε ο κ. Καρύδας, έχουν ολοκληρωθεί οι τεχνικές μελέτες και ανατέθηκε η οριστική μελέτη σε συνεργασία με τον Διαχειριστή της Αιγύπτου. Έτσι, εκτιμάται ότι σε έναν χρόνο θα ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση.

Προϋπολογισμός 3,5 δισ.

Το έργο έχει προϋπολογισμό 3,5 δισ. ευρώ, ενώ προωθείται από τη θυγατρική του Ομίλου Κοπελούζου, Elica. Για την εισαγωγή της «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας το GREGY Interconnector (όπως ονομάζεται το πρότζεκτ της Elica) προβλέπει την πόντιση ενός υποθαλάσσιου καλώδιου μήκους 950, το οποίο θα ξεκινά από την περιοχή Wadi El Natrun στην Αίγυπτο και θα καταλήγει στην Αττική. Η διασύνδεση θα έχει ισχύ 3.000 MW, ώστε να μεταφέρει αποκλειστικά ενέργεια από ΑΠΕ, και πιο συγκεκριμένα από ένα χαρτοφυλάκιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ίδιας ισχύος, που θα κατασκευαστεί στην Αίγυπτο.

Οι μονάδες ΑΠΕ ισχύος 3.000 MW, η ηλεκτροπαραγωγή των οποίων θα εισάγεται στην Ελλάδα, συμπεριλαμβάνεται στο «πράσινο» χαρτοφυλάκιο συνολικής ισχύος 61.000 MW που σχεδιάζει να αναπτύξει η Αίγυπτος έως το 2035. Επίσης, η Αίγυπτος θα καλύπτει τις εγχώριες ανάγκες σε ρεύμα με μονάδες φυσικού αερίου, προορίζοντας την «πράσινη» ηλεκτροπαραγωγή για εξαγωγές.

Σε κάθε περίπτωση, από την ισχύ αυτή τα 700 MW περίπου προορίζονται για εξαγωγή στην Ευρώπη από την Ελλάδα – η οποία είναι εφικτή, χωρίς αναβάθμιση και από τις υφιστάμενες διασυνδέσεις, χωρίς την αναβάθμισή τους. Περίπου 1/3 της ισχύος σχεδιάζεται για την κάλυψη των αναγκών εγχώριων βιομηχανιών με «πράσινη» και φθηνή ενέργεια, ενώ το υπόλοιπο 1/3 για την παραγωγή «πράσινου» υδρογόνου.

Εξαγωγή «πράσινου» ρεύματος στην καρδιά της Ευρώπης

Από την άλλη πλευρά, Βερολίνο και Βιέννη φέρονται να ανταποκρίνονται θετικά στην ελληνική πρόταση για απευθείας μεταφορά «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στη χώρα μας. Η πρόταση προβλέπει την ανάπτυξη του έργου με ισχύ 3 GW σε αρχική φάση, η οποία θα μπορεί να αναβαθμιστεί στα 9 GW.

Μάλιστα, ήδη έχουν εκπονηθεί δύο προκαταρκτικά σχέδια για τη διέλευση του έργου, όπου και στα δύο πρώτος «σταθμός» θα είναι η Αλβανία. Στην πρώτη εναλλακτική όδευση, στη συνέχεια θα διασχίζει το Μαυροβούνιο, την Κροατία και τη Σλοβενία, ώστε να καταλήξει στην Αυστρία. Η δεύτερη εναλλακτική είναι από την Αλβανία να ακολουθήσει υποθαλάσσια όδευση μέχρι τη Σλοβενία, και στη συνέχεια να συνεχίζει χερσαία μέχρι την Αυστρία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider