Eurogroup: Ύφεση και άνοδος επιτοκίων επιταχύνουν τις αλλαγές στους κανόνες μείωσης του χρέους

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Eurogroup: Ύφεση και άνοδος επιτοκίων επιταχύνουν τις αλλαγές στους κανόνες μείωσης του χρέους
Την Τετάρτη οι ανακοινώσεις των προτάσεων της Κομισιόν, σήμερα «περνούν» από το κρας τεστ του Eurogroup. Thn Παρασκευή οι φθινοπωρινές εκτιμήσεις με τις νέες προβλέψεις για ύφεση ή οριακή ανάπτυξη στην ΕΕ το 2023.

Λίγες ώρες πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις για το σχέδιο αλλαγής των κανόνων μείωσης του χρέους, αλλά και των νέων προβλέψεων της Κομισιόν για την -ισχυρή πλέον- πιθανότητα εισόδου της Ευρώπης σε ύφεση, οι υπουργοί Οικονομικών συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες επιχειρώντας να... τετραγωνίσουν τον κύκλο. Θα επιβεβαιώσουν τη διατήρηση και ενδυνάμωση της προσήλωσής τους στη «σφικτή» δημοσιονομική προσαρμογή και στην επιστροφή σε πλεονάσματα το 2023, παρέχοντας μόνο στοχευμένη στήριξη με στόχο να περιορισθούν οι πληθωριστικές πιέσεις, ούτως ώστε να συγκρατηθεί και η άνοδος του κόστους δανεισμού.

Καθώς ωστόσο ο συνδυασμός ύφεσης και υψηλών επιτοκίων, μαζί με τα (συγκρατημένα) μέτρα στήριξης οδηγούν σε νέες πιέσεις στο χρέος, «ξεπαγώνει» μετά από πολλές καθυστερήσεις και αναβολές η συζήτηση για το θέμα των νέων δημοσιονομικών κανόνων. Οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν την Τετάρτη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπως έχει είδη προαναγγελθεί και από τον αρμόδιο Επίτροπο Τζεντιλόνι σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Το περιεχόμενο των αλλαγών

Αναφορικά με το τι προτείνεται να αλλάξει, τα «αποκαλυπτήρια» της Τετάρτης θα δείξουν που... κατέληξε ο συμβιβασμός ανάμεσα στα «θέλω» κρατών και θεσμών. Όπως αναφέρεται σε έγγραφο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφορικά με τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες, η Κομισιόν θα δώσει μεγαλύτερη ευελιξία στη μείωση του χρέους, με αντάλλαγμα όμως μεγαλύτερη λογοδοσία στην υποία θα υποβάλλονται τα κράτη για την τήρηση των στόχων που θα συμφωνηθούν.

Το ΕΚ επισημαίνει πως η Κομισιόν θα προτείνει πιθανές αλλαγές με στόχο να υπάρξει μία ευρεία συμφωνία από πλευράς κρατών μελών και Θεσμών. Το επίκεντρο είναι ο στόχος ετήσιας μείωσης του χρέους σε κράτη των οποίων ο δείκτης ξεπερνά το 60% του ΑΕΠ. Σήμερα ισχύει η υποχρέωση μείωσής του κατά 1/20ο ετησίως, ενώ πολλές διαφορετικές απόψεις έχουν δει το φως της δημοσιότητας τόσο από πλευράς Δημοσιονομικού Συμβουλίου. όσο και από πλευράς Κομισιόν, ESM και άλλων θεσμών.

Το ζήτημα είναι, εξηγούν αρμόδιες πήγες, όχι μόνο τι θα γίνει με τον δείκτη καθ’ εαυτόν. Αν δηλαδή θα υπάρξει ένα νέο όριο π.χ. στο 90% του ΑΕΠ (που εξέταζε προ ημερών η Κομισιόν) ή στο 100% με διεύρυνση περιθωρίου προσαρμογής από 1/20ο σε 1/30ο (που πρότεινε ο ESM), αλλά και τι θα γίνει με διάφορα άλλα πεδία εξαιρέσεων που ζητήθηκαν και από την Ελλάδα εδώ και έναν χρόνο μέσω επίσημων προτάσεων που έγιναν από τον ΥΠΟΙΚ Χρήστο Σταϊκούρα.

Για παράδειγμα, μένει να φανεί τι θα γίνει με το αίτημα για διευκόλυνση σε δαπάνες που αφορούν σε επενδύσεις ή στην άμυνα (που ζητάει η Αθήνα). Σε αυτό το πεδίο οι προτάσεις προς το παρόν είναι αρκετά διαφορετικές, με πρόσφατο παράδειγμα το Δημοσιονομικό Συμβούλιο της ΕΕ που προτείνει επιδοτήσεις, αλλά και τον αρμόδιο Επίτροπο Τζεντιλόνι που προτείνει δάνειο στο πρότυπο του SURE. Με παράλληλη διχογνωμία για το αν μία διευκόλυνση δαπανών μέσω νέου εργαλείου της ΕΕ θα οδηγήσει και σε οριζόντια» δημοσιονομική ευελιξία στον τρόπο αποτύπωσης των δαπανών ή όχι...

Η σύνοδος

Στη σημερινή ατζέντα του Eurogroup ωστόσο τίθενται επί τάπητος και οι εκτιμήσεις της Κομισιόν για τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας και των κρατών-μελών. Το σενάριο για υψηλότερο πληθωρισμό και οριακή ανάπτυξη/ύφεση στην Ευρώπη στην περίπτωση της Αθήνας φαίνεται πως οδηγεί σε ανάπτυξη έως 2% ή οριακά θετική το 2023.

Θα τεθούν επί τάπητος και οι συστάσεις για τα μέτρα στήριξης που έχουν ληφθεί αλλά και για το περιθώριο που θα δοθεί για το 2023. Μαζί με τις συστάσεις για τους νέους Προϋπολογισμούς. Με την Ελλάδα να φιλοδοξεί μέσω των καλύτερων επιδόσεων του 2022 (), να μεγαλώσει το «μαξιλάρι» για μέτρα στήριξης του 2023

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Θεοδωρόπουλος για μεταρρύθμιση δικαιοσύνης: Πότε έγινε εθνικός διάλογος στην Ελλάδα και πότε πέτυχε;

Οι 4+1 ενέσεις στα ταμειακά διαθέσιμα από κοινοτικό χρήμα – SURE, προκαταβολές ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης και ESM

Πληθωρισμός και κόστος δανεισμού ξαναμοιράζουν την «τράπουλα» του Προϋπολογισμού - Οι κίνδυνοι και ο «Άσσος» της Αθήνας

gazzetta
gazzetta reader insider insider