Η κρίση πιέζει την Ευρωζώνη για αλλαγή των κανόνων – Υψηλή ανθεκτικότητα της Αθήνας, τροχάδην για επενδυτικά κονδύλια

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η κρίση πιέζει την Ευρωζώνη για αλλαγή των κανόνων – Υψηλή ανθεκτικότητα της Αθήνας, τροχάδην για επενδυτικά κονδύλια
Η Ευρωζώνη… διαπιστώνει το πρόβλημα και περιμένει τις ανακοινώσεις των πορισμάτων της Κομισιόν. Αύριο τα αποκαλυπτήρια των νέων δημοσιονομικών κανόνων, την Παρασκευή οι νέες προβλέψεις. Τι ζητά το ελληνικό ΥΠΟΙΚ. Ατού το ισχυρό ΑΕΠ, πίεση για επιτάχυνση επενδύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, προς 3ο αίτημα για δόση.

Το χθεσινό Eurogroup ήταν πιο πολύ… διαπιστωτικό. Αποτίμησε το μέγεθος της κρίσης, επιβεβαίωσε παρ' όλα αυτά, την ανάγκη για πιο σφικτή δημοσιονομική πολιτική το 2023 (σ.σ. με βασικό στόχο την τιθάσευση του πληθωρισμού), αλλά και μαξιλάρι ασφαλείας για το χρηματοπιστωτικό σύστημα ανά την ΕΕ που, όπως ειπώθηκε, δέχεται πιέσεις και έδωσε τη «σκυτάλη» στις… ανακοινώσεις προτάσεων και προβλέψεων.

Πιο συγκεκριμένα, οι προτάσεις για πιθανή αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων θα γίνουν αύριο από την Κομισιόν. Επίσης, οι – δυσοίωνες – προβλέψεις για την πορεία των οικονομιών το 2023 θα δημοσιοποιηθούν την Παρασκευή, επίσης από την Κομισιόν.

Οι υπουργοί (σε διευρυμένη σύνθεση) συνεδριάζουν και σήμερα, αλλά το νέο πολιτικό «ραντεβού» σε επίπεδο Ευρωζώνης δίδεται πλέον για τον Δεκέμβριο, όταν τα τελικά σχέδια Προϋπολογισμών των κρατών για το 2023 θα έχουν κατατεθεί στη Βουλή. Εν τω μεταξύ, ως απάντηση στις πιέσεις για αναπτυξιακό αντιστάθμισμα, έγινε επίσης σαφές στο χθεσινό Eurogroup πως προς το παρόν προέχει να δαπανηθούν αυτά που… υπάρχουν: να χρησιμοποιηθούν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η θέση της Ελλάδας

Το ελληνικό οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, υπό αυτές τις συνθήκες, ποντάρει σε αυτά που έχει στα «χέρια» του και στη δυναμική που αναπτύσσει η οικονομία φέτος. Όπως δήλωσε χθες και ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας πριν τη σύνοδο, οι οικονομίες της Ευρώπης θα έχουν χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης ή ακόμα και ύφεση το 2023 αλλά η Ελλάδα «θα τα καταφέρει καλύτερα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Εκτιμάται πως ο ρυθμός ανάπτυξης μπορεί να ξεπεράσει το 6% φέτος, βοηθώντας το 2023 να παραμείνει το ΑΕΠ σε ανοδική τροχιά ακόμη και στο δυσμενές σενάριο που διαμορφώνεται. Οι τελικές προβλέψεις μαζί με αυτές για τον (επίσης υψηλότερο) πληθωρισμός θα ενταχθούν στον νέο Προϋπολογισμό που θα κατατεθεί στη Βουλή πιθανόν στις 21/11.

Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ βεβαίως περιέγραψε τις (γνωστές εδώ και έναν χρόνο) θέσεις της Αθήνας για το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο, τη συζήτηση για το οποίο ανακινεί αύριο η Κομισιόν και θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τους νέους κανόνες μείωσης του χρέους. Πιο συγκεκριμένα ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε σε ευελιξία ως προς τον οικονομικό κύκλο, σε ρεαλισμό ως προς την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, αλλά και σε ιδιαίτερες πρόνοιες για δαπάνες που θα έχουν να κάνουν με την ασφάλεια της Ευρώπης (σ.σ. προσφυγικές και αμυντικές) και από ιδιαίτερη έμφαση «στις δημόσιες επενδύσεις οι οποίες έχουν να κάνουν με το μέλλον της Ευρώπης, με την επίτευξη υψηλού και διατηρήσιμου ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης».

Τροχάδην για τα κοινοτικά κονδύλια

Το θέμα των κανόνων δεν συζητήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες στη χθεσινή σύνοδο, ούτε και οι προτάσεις που ακούγονται στις Βρυξέλλες όλο και πιο έντονα το τελευταίο διάστημα για νέο αναπτυξιακό εργαλείο. Μάλιστα ο εκπρόσωπος του ESM (επικεφαλής οικονομολόγος Ρολφ Στράους) έκανε σαφές πως αυτό που τώρα προέχει είναι η χρήση των κονδυλίων που υπάρχουν από Ταμείο Ανάκαμψης και πως κάθε άλλη κουβέντα είναι «πρόωρη».

Η κυβέρνηση υπό αυτό το πρίσμα ποντάρει ταμειακά αλλά και αναπτυξιακά στο εν λόγω πεδίο των κονδυλίων της ΕΕ, σχεδιάζοντας μάλιστα μετά το αίτημα για τη 2η δόση και ένα νέο για 3η δόση τον Δεκέμβριο/Ιανουάριο όπως ανέφερε ο Επίτροπος Τζεντιλόνι σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ. «Η Ελλάδα είναι μία από τις 3-4 χώρες που έχουν υποβάλει αίτημα για την 2η δόση» είπε, προσθέτοντας «αναμένουμε προς το τέλος του έτους, αρχές του επόμενου το τρίτο αίτημα».

Επίσης η κυβέρνηση τρέχει για να ενεργοποιήσει το ΕΣΠΑ, με πρώτη κίνηση το νέο ψηφιακό πακέτο των 300 εκατ ευρώ, καθώς και άλλα αναπτυξιακά εργαλεία. Επιχειρώντας το καλύτερο δυνατό δημοσιονομικό «κλείσιμο» έτους. Και τούτο ώστε να μπορεί να δείξει «καλή εικόνα» στις αγορές και στους θεσμούς, ανάλογα με την τροπή που θα έχουν τα γεγονότα και οι διαπραγματεύσεις τις Βρυξέλλες για το νέο πλαίσιο άσκησης δημοσιονομικής πολιτικής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης στο Bloomberg: Η Ελλάδα θα απαγορεύσει όλα τα παράνομα κακόβουλα λογισμικά

Εθνική Τράπεζα: Νέα εθελούσια έξοδος από 10 έως 28 Νοεμβρίου - Μέχρι 200.000 ευρώ η αποζημίωση

Συντάξεις: Μεγαλύτερη και σε δύο δόσεις η αύξηση - Έρχονται νέα αναδρομικά 9μήνου

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider