Την ιεράρχηση των βιομηχανιών ανάλογα με την κρισιμότητά τους, ώστε όσο πιο σημαντικές κρίνονται τόσο πιο απίθανο να είναι να τους επιβληθεί «δελτίο» στο αέριο, έχει ολοκληρώσει η ΡΑΕ. Έτσι, μέσα στις επόμενες ημέρες (ενδεχομένως και σήμερα, Δευτέρα) πρόκειται να θέσει σε διαβούλευση την κατηγοριοποίηση των 104 εγχώριων καταναλωτών, στην οποία έχει καταλήξει, ώστε στη συνέχεια να οριστικοποιηθεί η σχετική λίστα.
Η δημιουργία της λίστας των λεγόμενων «σημαντικών βιομηχανιών» είναι απαραίτητη για την εφαρμογή του αναθεωρημένου Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης που δημιούργησε ο ΔΕΣΦΑ και ενέκρινε η ΡΑΕ. Την υποχρέωση αναθεώρησης έχουν όπως είναι φυσικό όλα τα κράτη-μέλη, ώστε να επικαιροποιήσουν με βάση τα τρέχοντα δεδομένα τα μέτρα «άμυνας» που θα επιστρατεύσουν, σε ενδεχόμενη διαταραχή των εισαγωγών αερίου. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΡΑΕ απηύθυνε πρόσκληση στους εγχώριους βιομηχανικούς καταναλωτές, από τους οποίους 104 υπέβαλαν αίτηση να χαρακτηριστούν «σημαντικές βιομηχανίες».
Το Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης προβλέπει τρεις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης: Έγκαιρη Προειδοποίηση, Επιφυλακή, και Κατάσταση Συναγερμού. Σημαντικές περικοπές τροφοδοσίας καταναλωτών προβλέπονται στην Κατάσταση Συναγερμού, η οποία θα κηρυχθεί αν υπάρξει σημαντική διαταραχή του εφοδιασμού και εξαιρετικά υψηλή ζήτηση, ενώ τα μέτρα αγοράς δεν θα είναι επαρκή για την κάλυψη της εναπομένουσας ζήτησης καυσίμου.
Ωστόσο, και σε αυτή την περίπτωση, εκτός από τους λεγόμενους Προστατευόμενους Καταναλωτές (π.χ. νοικοκυριά, σχολεία, νοσοκομεία), στις λεγόμενες «σημαντικές βιομηχανίες» θα επιβληθεί περιορισμός ή πλήρης διακοπή τροφοδοσίας μόνο στις πιο ακραίες συνθήκες, ώστε να αποφευχθούν κρίσιμες κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες.
Αίτηση από 104 εγχώριους καταναλωτές
Όπως είναι φυσικό, για να είναι προετοιμασμένη η Ελλάδα να εφαρμόσει αυτό το μέτρο σε Κατάσταση Συναγερμού, θα πρέπει όπως και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη να εγκρίνει τη λίστα με τις «σημαντικές βιομηχανίες». Πριν από την έγκριση, η ΡΑΕ πρόκειται να θέσει σε διαβούλευση τη λίστα που έχει δημιουργήσει, ώστε αν χρειαστεί να προχωρήσει σε επιμέρους τροποποιήσεις, με βάση τα σχόλια της αγοράς, πριν δώσει το «πράσινο φως».
Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, η κατηγοριοποίηση της Αρχής έγινε με την ομαδοποίηση των 104 βιομηχανιών σε 8 γκρουπ. Όσο χαμηλότερη στη λίστα βρίσκεται κάποιο γκρουπ (και επομένως οι καταναλωτές που βρίσκονται σε αυτό), τόσο πιο απίθανο είναι να υποστεί «δελτίο» στο αέριο.
Έτσι, για παράδειγμα, τελευταίο στη λίστα βρίσκεται το 8ο γκρουπ, όπου εντάσσονται οι σημαντικές υποδομές για την προστασία της δημόσιας υγείας, ασφάλειας, άμυνας και περιβάλλοντος, οι οποίες είναι κατά συνέπεια και οι τελευταίες που θα τους επιβαλλόταν περιορισμός ή περικοπή αερίου. Αμέσως πριν από το 8ο γκρουπ, στην 7η δηλαδή θέση, βρίσκεται η ομάδα με τις βιομηχανίες που θα υφίσταντο καταστροφικές ζημίες σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας τους με αέριο.
Οι πρώτες ομάδες για «δελτίο»
Αντίθετα, στην 1η ομάδα (δηλαδή στις πρώτες βιομηχανίες που θα επιβληθεί περιορισμός ή περικοπή σε Συναγερμό), βρίσκονται οι επιχειρήσεις που μπορούν να «γυρίσουν» σε κάποιο εναλλακτικό καύσιμο (π.χ. μαζούτ ή υγραέριο). Επόμενοι υποψήφιοι για «δελτίο» είναι οι βιομηχανίες που μπορούν να περιορίσουν την κατανάλωση αερίου, χωρίς να υπάρξει σημαντική επίπτωση στη λειτουργία τους.
Η κατάταξη των 104 αιτούντων στα 8 γκρουπ κρισιμότητας έγινε από τη ΡΑΕ με βάση τα κριτήρια που προβλέπει ο σχετικός ευρωπαϊκός Κανονισμός, για τον καθορισμό των «σημαντικών βιομηχανιών». Βασικό κριτήριο είναι η κοινωνική συνεισφορά, δηλαδή το κατά πόσο μία εταιρεία παράγει αγαθά ή/και υπηρεσίες τα οποία αξιολογούνται κρίσιμα και στρατηγικής σημασίας για την ομαλή λειτουργία της κοινωνίας. Επίσης, προϋπόθεση αποτελεί η συμμετοχή της βιομηχανίας σε διασυνοριακές εφοδιαστικές αλυσίδες, κάτι που μπορεί να σημαίνει ότι η μειωμένη οικονομική της δραστηριότητα θα έχει αρνητικές επιπτώσεις σε έναν τομέα σε παγκόσμιο ή ευρωπαϊκό επίπεδο.
Σημαντική θεωρείται επίσης η αδυναμία υποκατάστασης και μείωσης της χρήσης του φυσικού αερίου, όπως και οι ζημιές που θα προκαλούνται στις εγκαταστάσεις μίας βιομηχανίες, από την περικοπή στην τροφοδοσία της με αέριο. Παράλληλα, κριτήριο αποτελούν οι οικονομικές επιπτώσεις από το «δελτίο» στο αέριο.